Trenérská rošáda v Pardubicích! Získaly zlatého kouče, Rulík končí

Foto: Český olympijský výbor

3. května 2023, 16:21

Dominik Dubovči

Stříbro s dvacítkou, bronz s Dynamem. Ani cenný kov ale Radimu Rulíkovi nezajistil další pokračování v nabitém pardubickém týmu. Do 101. sezony už povede Východočechy jiný zkušený trenér, který sbíral medaile ve velkém. Václav Varaďa.

Loni touhle dobou platily Pardubice tučné odstupné do Mladé Boleslavi, aby získaly jednoho z nejlepších trenérů české extraligy. Radim Rulík tehdy výzvu přijal a vysoké ambice naplnil. Kromě poháru za vítěze základní části jeho tým získal taky třetí místo.

Ambicióznímu Dynamu ale taková sezona zřejmě nestačila a Radim Rulík se tak loučí. A náhrada za něj je více než zajímavá.

Foto: Twitter HC Dynamo Pardubice

Na spolupráci s několika bývalými parťáky totiž v Pardubicích naváže Václav Varaďa.

Na podzim se jeho jméno skloňovalo ve spojení s Bernem nebo Spartou. Švýcarsko ale nakonec padlo a jinou cestou se rozhodl vydat i pražský klub.

„Zásadní pro mne je být sám sebou, jednat a chovat se přirozeně, mít pokoru, zdravý respekt a sebevědomí. Víme, že hokej je týmová hra. Tým je pro mě vždy na prvním místě a věřím, že týmový úspěch je ta absolutní meta, která lidi spojuje,“ nastínil tehdy svou vizi Varaďa.

„Zásadní je být sám sebou, jednat a chovat se přirozeně, mít pokoru, zdravý respekt a sebevědomí.“

 

„Trenér musí spolurozhodovat se sportovním úsekem a majitelem o skladbě A-týmu, příchodech hráčů i jejich smlouvách. Je to týmová práce, ve které má mít trenér silné slovo. Jen tak může nést skutečně zodpovědnost za výsledky,“ vysvětlil také, proč jednání nevyšla.

O sto kilometrů dál na východ už se ale po roční pauze od trénování na novém angažmá domluvil. V pardubickém týmu ho dobře zná třeba David Musil, David Cienciala, Daniel Rákos a především bývalý asistent u zlatého Třince Marek Zadina.

„Trenér musí spolurozhodovat o skladbě týmu, příchodech hráčů i jejich smlouvách.“

 

I tak je ale tahle trenérská změna překvapivá. Rulík měl v Dynamu podepsanou dlouholetou smlouvu a klubu oficiálně nevadilo ani jeho trenérské angažmá u reprezentace juniorů, které na mistrovství světa dovedl až do finále.

HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

V Pardubicích se mu to ale nepovedlo. De facto o jeden gól, který Dynamu chyběl v sedmém semifinálovém utkání. 

Majitel Petr Dědek přitom jako jeden z důvodů vyřazení viděl také chyby realizačního týmu, jak popsal v rozhovoru na iDnes.cz.

„Měli jsme velmi silný tým s kvalitními brankáři, vyhýbala se nám zranění, mužstvo mělo veškeré podmínky k tomu, aby uspělo. Každý musí nést svůj díl odpovědnosti. Jsme ambiciózní majitelé a vždy chceme maximální úspěch, tentokrát to bohužel nevyšlo, byť musím zopakovat, že sezona jako celek byla úspěšná,“ popsal pro Mladou frontu DNES.

„Mužstvo mělo veškeré podmínky k tomu, aby uspělo. Každý musí nést svůj díl odpovědnosti.“

 

„Mockrát jsem trenérům během sezony říkal, ať s přesilovkou něco udělají. Speciální formace nám vůbec nefungovaly. Ovšem když jim to řeknete pětkrát desetkrát, a oni to stále staví stejně, tak je to těžké. Je to jejich odpovědnost a oni ji nyní musí nést,“ nebral si Dědek servítky.

A ještě v tom stejném rozhovoru v pondělí 1. května tvrdil: „Momentálně žádné změny na lavičce Dynama nejsou na pořadu dne.“

Situace se ale vyvinula jinak, a Varaďa tak v Pardubicích může počítat se silným týmem – a také silným tlakem na postup do finále.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

 

Taková věc se mu s Třincem povedla hned čtyřikrát v řadě.

Když se pak Václav Varaďa rozhodl skončit, odpočinout si a hledat novou výzvu, trávil čas nahráváním podcastů, na chvíli pomáhal s tréninky druholigovému Táboru a hlavně se vzdělával v zámoří, konkrétně u New Jersey Devils s Patrikem Eliášem.

Bývalý kouč české dvacítky teď ale nahradí toho současného, který je prý i budoucím kandidátem k dospělé reprezentaci. A to navzdory faktu, že Kari Jalonen má platný kontrakt až do konce příští sezony, která bude zakončena domácím mistrovstvím světa v Praze a Ostravě.

„Čtu nějaké spekulace, že by Radim Rulík měl jít do reprezentace, ale to jsou hlouposti,“ řekl k tomu Dědek pro již citovaný iDnes.cz.

„Radim Rulík k seniorské reprezentaci? To jsou hlouposti.“

 

Tato trenérská výměna je ale zajímavým signálem. A znamená, že pro Pardubice bylo třetí místo málo. Také proto udržely trio posil Sedlák-Hyka-Will, kterým musely rozvázat platné smlouvy v Čeljabinsku. Teď si je pojistily až do roku 2028.

V klubu naopak končí Richard Král, který na lavičce Dynama fungoval od listopadu 2020. Na lavičce v roli asistenta ho nahradí Aleš Krátoška. S Markem Zadinou a Václavem Varaďou tak navážou na loňskou zlatou sezonu, kdy v Třinci působili společně.

Kromě odcházejících hokejistů Matýse a Frodla má ale pardubický majitel podepsané smlouvy se všemi členy stávajícího kádru. Navíc se Dynamo zajímá o možnost přivést do extraligy Tomáše Noska nebo Martina Kauta, který i potvrdil, že pokud nedostane jednocestnou smlouvu z NHL, jeho návrat se stane realitou.

Na případné hráčské posily si ovšem pardubičtí fanoušci ještě musí počkat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz