Trénování je úplně jiné, hlásí učeň Malík. Půjdou děti v jeho stopách?

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

8. září 2015, 11:51

Adam Bagar

Na rozlučce Davida Moravce s jeho bohatou kariérou nechyběl ani vytáhlý zadák Marek Malík, který před rokem pověsil brusle na hřebík a před časem se vrhl do trénování. A s farmářským Frýdkem-Místkem má jasně dané ambice v podobě postupu do druhé nejvyšší soutěže. "Je to sice pořád hokej, ale úplně odlišná práce, musím si nejprve projít učňovskými léty," prozrazuje bývalý reprezentant v rozhovoru pro hokej.cz.

Po více než roce si zahrál zápas, na jeho výkonu to však vliv nemělo. Bylo vidět, že to má pořád v rukou. "Hlavně bylo super, že jsme se mohli s kluky znovu setkat. Jakmile skončíte, tak si mnohdy myslíte, že najednou budete mít na všechno dost času. Ale je to náročné, takže uvítáte každou takovou příležitost. Zahrát si s nimi se vám nepodaří každý den. Vždycky to byla pro mě velká radost a čest," přiznává Malík.

"Snažím se klukům poradit, usměrnit je a předat jim zkušenosti, aby měli třeba také úspěšnou kariéru."

Po skončení bohaté kariéry se začal víc věnovat dětem a jeho následující kroky mířily ke trénování. "Tímto směrem se chci ubírat. Říkal jsem si, že si to dva, tři roky zkusím, jestli v tom budu dobrý, úspěšný a bude mě to naplňovat. Jsem teprve na startu cesty a uvidíme, co teprve přinesou další roky," hlásí čtyřicetiletý Malík, jenž kývl na nabídku stát se asistentem trenéra v ambiciózním, druholigovém Frýdku-Místku.

"Zatím mě to moc baví, je to pěkná práce. Je to sice pořád hokej, ale úplně něco jiné než hraní. Jsem teprve na začátku. Stále se učím, musím si nejprve projít učňovskými léty," culí se ostravský rodák, jenž má při postávání na střídačce občas chuť naskočit na ledovou plochu. "Někdy ano, ale snažím se spíš poradit, usměrnit a předat klukům nějaké své zkušenosti, aby měli třeba také úspěšnou kariéru," sděluje.

Farma Ocelářů chce do první ligy, vrátí se Peterek s Malíkem na led? »

Ambice ve Frýdku-Místku, který se stal oficiální farmou třineckých Ocelářů, jsou jasně dány. "Vedení si přeje postup do první ligy, od začátku půjdeme po téhle stopě," hlásí s maximálním odhodláním. "Chceme si hrát náš hokej a poctivě se připravit na každý zápas. Snažíme se o bojovný, poctivý i týmový projev. To je jedna z cest, kdy můžeme být úspěšní. Zatím jsme spokojeni, ale je to stále jen příprava," dodává.

Hokej hrají také jeho dva synové, patnáctiletý Zack a o dva roky mladší Nick. "Daří se jim a jsou šikovní, ale bude záležet hodně na nich, jestli se prosadí. Budu se je snažit podporvat," přiznává bývalý zkušený obránce, který po nich vyžaduje hlavně poctivost. "Někdy je potřeba ten bič, ale spíš se snažím poradit. Snad využijeme mé zkušenosti a jejich talent k úspěchu," věří bronzový medailista z olympiády v Turíně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz