Třída a bída: Krasojízda Energie, muž činu Hübl i Sklenář hledající formu

HC Energie Karlovy Vary | Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

2. listopadu 2018, 10:34

David Sokol

Karlovarská Energie má rozjetou historickou formu v podobě šesti tříbodových výher v řadě, Liberec zase disponuje nejnebezpečnější útočnou trojicí v celé extralize. Jakub Sklenář se letos nemůže prosadit a navázat na svou někdejší formu, zatímco Cibulskisovi chybí štěstí.

Třída

Karlovy Vary v rekordní formě
Západočeská Energie prožívá životní formu, ačkoliv nebyl start do soutěže úplně dle představ Karlovarských. Aktuálně se totiž těší ze šesti tříbodových výher v řadě, což je nejlepší výkon v základní části v novodobé historii klubu (od roku 1997). A důvody jejich úspěchu? Druhá nejlepší ofenzíva ligy produkující 3,07 gólu na zápas a třetí nejnebezpečnější přesilovky s úspěšností 22,37 %. Paradoxní je, že relativní Corsi energetiků je pouhých 43,9 %, což naopak značí nejhorší poměr mezi vyslanými střeleckými pokusy pro a proti v celé soutěži.

Lajna zkázy z Liberce
Bílí Tygři disponují fantastickou útočnou trojicí Kvapil - Bulíř - Lenc, jejíž všichni členové jsou třemi vůbec nejproduktivnějšími hráči ligy. Marek Kvapil je se 17 asistencemi z 15 startů nejlepším nahrávačem soutěže a když k tomu připočteme jeho osm přesných zásahů, s celkem 25 kanadskými body sedí na trůnu produktivity extraligy. Se šestnácti body je hned za ním Michal Bulíř, vůbec nejnebezpečnější střelec v českém prostředí, jelikož již třináctkrát dokázal rozsvítit světlo za brankou soupeře. Třetím členem Lajny zkázy je nová akvizice Liberce Radan Lenc, jenž na sever Čech zamířil před sezonou z Mladé Boleslavi a díky sedmi gólům a osmi asistencím je třetím nejproduktivnějším hráčem mezi hokejovou elitou.

Potřebujete strhnout vedení na svou stranu? Zavolejte Hübla
Litvínovský veterán Viktor Hübl v jedné ofenzivní kategorii předčí všechny ostatní střelce, nikdo jiný nemá na svém kontě tolik vítězných gólů jako právě šestadvacítka z města ropy. Čtyřicetiletý forvard už ani neumí dávat jiné než tyto rozhodující góly, všech pět jeho přesných zásahů v dosavadním průběhu sezony totiž znamenaly výhru Vervy.

Viktor Hübl

Viktor Hübl | Foto: Edvard Beneš, hcverva.cz

Bída

Sklenářovi zvlhnul střelný prach
Chomutov se letos trápí a jednou z hlavních příčin je i nedostatek ofenzivních kvalit. Zářným příkladem je někdejší produktivní forvard Jakub Sklenář, jenž si v loňské sezoně připsal slušných 19 bodů, letos se ovšem za dosavadních patnáct kol zmohl jen na jedinou asistenci. V přepočtu na 60 odehraných minut pak u jeho jména svítí děsivá hodnota 0,25 bodu, což je nejhorší výkon mezi Piráty, kteří na ledě strávili čistého času alespoň 70 minut. No a ještě aby se dařilo, když Sklenář vyzkouší svůj střelecký um v průměru ani ne pětkrát za šedesát minut, celkově má na kontě jen 20 střeleckých pokusů za celý rok.

Cibulskis ten puk do sítě prostě nedostane
Lotyšský zadák ve službách hradeckého Mountfieldu Oskars Cibulskis přese všechnu snahu nedokáže prostřelit gólmana soupeře. Letos už stihl vypálit na branku dvaatřicetkrát, každý zápas v průměru dvakrát, ovšem ještě ani jednou nemohl slavit s rukama nad hlavou. Nikdo jiný se v extralize tak intenzivně, leč stále marně, nesnaží o svou premiérovou trefu sezony.

Plzeň má permanentku na trestnou lavici
Plzeňská Škodovka je pravidelným rezidentem lavice hanby, mezi trestoměřiče byli modrobílí vykázáni dohromady již na 280 minut, což je nejvyšší číslo v lize. Velký podíl na tom tedy má šest desetiminutových trestů a dva případy, kdy pro hráče západočeské metropole utkání skončilo předčasně. Ačkoliv vše pak Plzeňští vyváží nejlepší hrou v oslabení mezi čtrnáctkou týmů, kdy jich dokáží bez úhony ubránit 91,36 %, ale i tak dostali v početní nevýhodě sedm zbytečných branek. Pokud se dokáží vyvarovat zákroků za hranicemi pravidel, mohli by vylepšit svou aktuálně sedmou pozici.

Jakub Sklenář

Jakub Sklenář | Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz