Třinec a Sparta jsou v semifinále. Klímek vystřelil Vsetínu pátý zápas!

Foto: Karel Švec, Český hokej

24. března 2019, 19:10

Martin Voltr

Známe první dva semifinalisty DHL Extraligy juniorů! Čtvrté zápasy shodně vyhráli mladíci Sparty a Třince 6:2, ukončili tak sezonu Liberci s Vítkovicemi. Naopak série Plzně se Vsetínem vyvrcholí pátou bitvou o všechno.

Tygři comeback nedotáhli, postup slaví Sparta

Sparťané ovládli i druhé domácí utkání a v sérii dvou nabušených týmů poslali na dovolenou Liberec. Za postupem si šli poměrně jistým výkonem, hodně jim pomohla trefa Ondřeje Pšeničky z druhé minuty. Jenže za stavu 3:0 se Tygři zvedli a ve 36. minutě snížili dvěma góly v rozmezí pouhých třinácti vteřin!

Vzápětí je ale zpražil Tomáš Schwamberger a když se trefil i po pauze, oslabení hosté už nenašli odpověď. Ondřej Havlín pak dovršil výsledek 6:2 ve vlastním oslabení. U čtyř branek byl tahoun Pšenička (2+2), jenž podepsal postup vítěze dlouhodobé části do semifinále. Jisté je, že Sparta začne sérii doma v pátek 29. března.

Tobiáš Slavíček (asistent trenéra Sparty): „Bylo to strašně těžké utkání proti výbornému soupeři. V celé sérii jsme se s ním přetahovali. V první třetině jsme hráli dobře dozadu a dali jsme dva góly. Jeden z nich do šatny, což mohlo soupeře ovlivnit. Trochu ho to položilo. V polovině druhé třetiny jsme přestali hrát a Liberečtí nás úplně přejeli, byli všude dříve, měli všechny odražené puky, najednou jsme byli v podstatě mimo hru. Díky bohu za gól na 4:2. Tím jsme se oklepali a ve třetí třetině bylo na Liberci znát, že je nervózní, když jsme dali na začátku třetiny na 5:2. Odskakovaly jim kotouče, měli nepřesné přihrávky. Kluci hráli dobře, byly tam nějaké záseky, ale kluci to zvládli dobře, patří jim velký dík, že soupeře jako Liberec porazili. My jdeme dál a musíme se připravit na semifinále. Děkujeme Liberci za pěknou sérii a úžasný hokej.“

Milan Plodek (trenér Liberce): „Dnešní zápas byl diametrálně odlišný od toho včerejšího. Včera se mi nelíbil výkon ani jednoho z mužstev, samozřejmě my jsme prohráli. Dneska to ale byl krásný, špičkový juniorský hokej. Kluci z obou týmů ukázali, že ne nadarmo jsou v reprezentacích. Bylo to o tom, kdo dá góly, a Sparta je dala. Hodně důležitý byl gól na 4:2, kdy jsme se zvedli, kluci měli tlak a snížili, ale ten gól nás znova sestřelil. I tak jsme šli do třetí třetiny s tím, že se o to ještě porveme, bohužel nám tam ale napadaly další góly a už bylo těžké se z toho vyhrabat. K celé sérii můžu říct, že na sebe narazily dva špičkové týmy. Bohužel se poslední dobou už stává tradicí, že nás Sparta vyřadí, ať už to bylo v mladším, nebo starším dorostu. Nedaří se nám ji porazit, ty důležité chvíle prostě zvládá líp.“

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Pšenička (Prymula, Bláha), 20. Kropáček (Havlín, Rousek), 27. Pšenička (Prchal, Prymula), 39. Schwamberger (O. Pšenička, Klodner), 42. Schwamberger (Pšenička, Prymula), 55. Havlín (Kropáček) – 36. Teplý (Kunst, Rychlovský), 36. Šafařovský (Teplý).
Rozhodčí: Horák – Kreuzer, Polonyi.
Vyloučení: 5:3, navíc Pšenička – Šír 10 minut.
Využití: 2:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 38:38 (12:10, 12:16, 14:12).
Konečný stav série: 3:1.

Vítkovice potopili jejich bývalí hráči!

Ve čtyřech zápasech se rozhodla také druhá série velkých rivalů. Vítkovice v sobotu na Třinec poprvé vyzrály, jenže Oceláři se očividně vyspali dobře a druhý mečbol už proměnili. V první třetině přestáli střeleckou převahu domácích a za stavu 1:1 odskočili třemi brankami mezi 31. a 37. minutou.

Ridera selhala ve vlatních přesilovkách. Nevyužila ani jedinou, naopak v nich dostala dva góly od Marka Havránka. Ten se podělil o titul muže zápasu s dvěma spoluhráči, kteří ještě loni hájili barvy Vítkovic: David Pastor sestřelil svůj bývalý tým také dvěma brankami a všechno jistil perfektní Nick Malík, jenž pochytal 43 ze 45 střel! Třinečtí začnou semifinále venku.

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:6 (1:1, 0:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Lednický (Potočný), 49. Toman – 20. Geidl (Krzak, Chovaniak), 31. Chovaniak (Indrst, Krč), 34. Pastor (Peterek, Krzak), 37. Havránek (Plandor), 45. Pastor (Peterek, Hladonik), 55. Havránek (Hladonik).
Rozhodčí: Šutara – Rožánek, Gančarčík.
Vyloučení: 9:9.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:2.
Střely na branku: 45:41 (12:7, 12:18, 21:16).
Konečný stav série: 1:3.

Skvělý Vsetín odmítl konec sezony

Valaši chtěli před 580 diváky na Lapači odmítnout konec sezony a ještě se udržet ve hře o další senzační postup. To se jim nakonec povedlo díky Danielu Klímkovi, který se trefil v každé třetině. Svoje představení rozjel z trestného střílení, Plzeň pak sice odpověděla, ale po druhé Klímkově trefě vedl Vsetín ve 21. minutě už 3:1.

Jenže indiáni pak ukázali svou sílu a Slanina s Malátem vyrovnali. V tu chvíli chyběl hostům jeden gól k postupu, ovšem přišel opak: V 53. minutě využil přesilovku už po deseti sekundách hrdina Klímek a žluto-zelení bojovníci sérii vyrovnali! O postupujícím rozhodne úterní pátý duel na západě Čech.

Petr Fojtů (asistent trenéra Vsetína): „O dnešním zápase jak jinak než jen superlativy. Já bych chtěl říct, že my už teď nebojujeme jenom proti Plzni, ale prakticky proti celému svazu. Všichni víme, co se nám stalo, kluci dřou, bojujeme prakticky i za všechny ty týmy, které vyřadili z extraligy. Chceme ukázat, že i tak malý klub dokáže hrát velký hokej. Navíc taková kulisa, jaká byla dneska tady... Ať mi ukáže nějaký akademický tým, kde na ně chodí tolik lidí jako tady na nás. Je to neuvěřitelné a já musím před všemi kluky jenom smeknout. Dneska to byl jeden z nejhezčích zápasů, co jsem v kariéře za Vsetín zažil. Teď si hlavně musíme přát, abychom to v Plzni zvládli. Myslím si, že naše šance jsou stále velké a řekl bych, že už Plzeň pochopila, že nejsme nějaký malý klub a dokážeme hrát dobrý hokej.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „První třetinu jsme hráli skoro pořád v oslabení, pak jsme měli jen jednu přesilovku. Naši kluci bojovali, dokázali jsme srovnat na 3:3 a upozorňovali jsme kluky, že Vsetín jenom vyhazuje puky, dobře brání a jedině nějakou přesilovkou, zbytečným faulem se můžou dostat do hry, což se také potvrdilo. Nechci se k tomu vyjadřovat, je hodně těžké hrát tady na Lapači.“

VHK ROBE VSETÍN – HC ŠKODA PLZEŇ 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Klímek (TS), 20. Zetocha (Ondračka, Lukačka), 21. Klímek (J. Jenáček, Lukačka), 53. Klímek (Ondračka, Jindra) – 11. Šiller (Roubal, Eret), 37. Slanina (Princl, Lokajíček), 45. Malát (Houdek, Kolda).
Rozhodčí: Kašík – Lukš, Novák.
Vyloučení: 4:9.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 32:37 (14:6, 9:15, 9:16).
Stav série: 2:2.

Další program čtvrtfinále

Pondělí 25. března – 4. zápas:
18:45 HC Slavia Praha – Piráti Chomutov

Úterý 26. března – 5. zápas:
12:00 HC Škoda Plzeň – VHK ROBE Vsetín

Středa 27. března – případný 5. zápas:
17:30 Piráti Chomutov – HC Slavia Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz