Trnitá cesta hokejového umělce. Teď mág Dacjuk vyhlíží novou kapitolu

Foto: Facebookový profil SKA Petrohrad

10. července 2016, 17:13

David Jahoda

Není to tak dlouho, co po skvělých čtrnácti sezonách řekl milovanému Detroitu se slzami v očích sbohem. Hokejový kouzelník Pavel Dacjuk se rozhodl vrátit do své vlasti, aby byl na blízku své dceři. Podle očekávání si vybral movitý klub SKA Petrohrad, jenž každoročně baží po úspěchu. Týmu z města kultury se upsal na dva roky, pobírat bude 500 milionů rublů (v přepočtu asi 190 milionů korun). Kruh se tak uzavřel, hokejový umělec je zpět v Rusku. Jeho cesta na hokejové výslunní ale nebyla procházka růžovou zahradou.

Nyní brzy osmatřicetiletý útočník začínal svou bohatou hokejovou kariéru za Uralem, v městě Jekatěrinburg, kde se také narodil. Nikdo okolo něj možná ani nepředpokládal, že by odtamtud mohl někdy postoupit výše. Když Dacjuk sundá výstroj, jen těžko byste ho tipovali na vrcholného sportovce, natož tak na profesionálního hokejistu. Co ale neměl v centimetrech a kilogramech, měl Dacjuk v rukách. V zámoří následně s údivem sledovali jeho počínání. 

Detroit Red Wings jej draftoval v roce 1998, avšak až v šestém kole ze 171. pozice. Zástupci dříve i později ukázali, že skvělí hráči nemusí být draftováni v prvním kole. Ovšem pozor, Dacjuk a draft, to je kapitola sama o sobě. Ruský šikula byl na draftu i předchozí dva ročníky předtím, ale ani jednou své jméno mezi všemi vybranými mladíky neslyšel. Nevzdal však a zkusil štěstí i potřetí, za což se bude moci do smrti plácat po ramenou. 

Dacjuk se po 15 letech v NHL loučí. Opouští Detroit a vrací se domů »

Red Wings nechali svůj budoucí klenot vybrousit v jeho domovině. Před sezonou 2000/01 opustil Dacjuk mateřský Jekatěrinburg a vydal se do Kazaně. Ta byla odrazovým můstkem pro následnou cestu do zámoří. Dacjuk si hned v prvním roce svého pobytu u Rudých křídel získal pevnou pozici v sestavě. A než se stihl nadát, jako zelenáč slavil s Detroitem zisk Stanley Cupu. V tu dobu mu hodně pomáhali zkušení krajané Igor Larionov a Sergej Fjodorov, kteří mu museli často sloužit i jako překladatelé.

Na Stanleyově poháru z roku 2002 se výraznou měrou podílel i kanonýr Brett Hull, který hned po pár dnech vzájemného působení s Dacjukem do médií pověděl: Je to nejšikovnější lidské stvoření, jaké jsem kdy viděl. A to se teprve učí,“ řekl tehdy Hull. V dalším roce přibyl k Dacjukovi a Hullovi další mladík, jenž také nepatřil mezi nejvyšší volby v draftu, avšak navzdory všemu o pár let později přebral v Detroitu kapitánské „C“. Řeč je o Henriku Zetterbergovi. 

A co bylo dál? To už je známá historie. Dacjuk pomohl Detroitu v sezoně 2007/08 k dalšímu Stanley Cupu, celkem třikrát si odnesl cenu pro nejlépe bránícího útočníka (Frank J. Selke Trophy), čtyřikrát se pak radoval ze zisku trofeje zvané Lady Byng Trophy, která je udělována hráči, jenž dokáže nejlépe skloubit čistou hru s dobrou výkonností. Kouzla hračičky Dacjuka mohli fanoušci v zámoří pozorovat v celkem 1110 zápasech. Během nich nastřádal dohromady 1031 bodů (918 v základní části, 113 v play off).

Ještě předtím, než skončila uplynulá sezona, nechal se Dacjuk slyšet, že se jeho zámořská kapitola zřejmě uzavře a že touží být na blízku své dvanáctileté dceři Jelizavetě. To vše navzdory tomu, že s Detroitem měl smlouvu ještě na příští ročník. Oficiální prohlášení pak Pavel Dacjuk provedl několik dní po skončení domácího mistrovství světa v útrobách Joe Luis Areny, kde strávil svá nejlepší hokejová léta. Nebylo divu, že měl slzy na krajíčku. Dlouho se proslýchalo, že by mohl zamířit do týmu SKA Petrohrad, který se bude po roční odmlce snažit o opětovný návrat na trůn KHL. Zcestný nebyl ani jeho návrat do mateřského Jekatěrinurgu.

„Každý musí pochopit, že SKA pro mě byla ta nejlepší možnost.“

V pátek 8. července se však zrealizovala první varianta. Pavel Dacjuk byl oficiálně představen jako nová posila petrohradského SKA. „Každý musí pochopit, že SKA pro mě byla ta nejlepší možnost. Kariéru bych chtěl jednou ukončit doma v Jekatěrinburgu, ale teď ještě nenadešel ten čas,“ prozradil Dacjuk na setkání s novináři po příjezdu do Petrohradu. „SKA má obrovské ambice, což je důležité pro každého sportovce,“ doplnil mistr světa z roku 2012.

Během dvou let v Petrohradu chce Dacjuk ukázat, že může být stále dostatečně kvalitním hráčem pro reprezentaci sborné. Za dva roky totiž touží vyhrát s Ruskem olympijské zlato. Dacjuk, který nechybí ani v nominaci ruského národního týmu na blížící se Světový pohár, také pobavil několika vtipnými prohlášeními: „Co bude pro mě teď jiné? Nebudu muset překládat slovíčka z ruštiny do angličtiny,“ usmíval se. Na otázku, jestli už stihl poznat, jak vše v jeho novém klubu chodí, rovněž odpověděl nadneseně: „Jsem tu jen dva dny. Nicméně můžu říct, že v Petrohradu pracují rychle. Už totiž stihli vyrobit můj dres.“ 

Znarok na roztrhání, povede sbornou i Petrohrad. Chce Dacjuka a další esa »

V Petrohradu, jenž od nové sezony povede Oleg Znarok, se tak jistě těší na to, jak bude Dacjuk bavit nejen svými průpovídkami, ale hlavně hrou na ledě. Věk kouzelník Dacjuk nezastaví, o jeho hokejovém umu ale stále nikdo nepochybuje. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz