Turnaj v Kanadě? Facka! Musíme zabrat, reaguje kouč dvacítky Petr

Foto: Michal Slavík

Chtěli vyzkoušet hráče širšího kádru, vidět je v nejtěžší možné konkurenci. Trenéři Jakub Petr a Petr Svoboda začali u reprezentační dvacítky s nekompletním týmem, na turnaji World Junior Showkase v Calgary sehrál výběr čtyři duely a všechny ztratil. Souboje s domácími javorovými listy navíc jednoznačně. "Nebudeme se schovávat a vymlouvat se, že nám ten nebo ten hráč chyběl. Je to facka pro nás všechny. Musíme zabrat, máme na to tři až čtyři měsíce," konstatuje hlavní kouč Jakub Petr (na snímku).

Národní mužstvo dvacetiletých se za Atlantik v tomto termínu vydalo podruhé. Loni dvacítka dokázala jednou Kanadu porazit, v týmu měla Jakuba Vránu či Davida Pastrňáka. Ti tentokrát v sestavě nebyli, z různých příčin se nezúčastnili ani Pavel Zacha, Václav Karabáček, Dominik Mašín, Lukáš Vopelka, Pavel Jenyš. "Místní nás chlácholili: až budete pohromadě, váš výkon bude vypadat jinak. Já to takhle ale neberu," říká otevřeně Petr.

Proč? Když nemůže jedna skupina hokejistů, je tady další. "Vzali jsme kluky, u nichž jsme čekali, že se poperou o šanci směrem k mistrovství světa. Najdou se světlé výjimky, ovšem celkově tomu tak moc nebylo. Jasně, vzali jsme členy širšího kádru, představu o hlavním jádru máme. Ale představujeme si, že od úspěšného šampionátu osmnáctek nastane zlepšení. Předpokládali jsme, že nám někteří hráči zamotají hlavu pozitivním způsobem," připomíná hlavní trenér.

Dvacítka v Calgary sehrála čtyři zápasy. Dvakrát vyzvala Rusy, dvakrát Kanadu. "Ta tam měla dvě mužstva. Čtyřicet hráčů, všechny pětky vyrovnané. Oba týmy hrály jako kanadská dospělá reprezentace na mistrovství světa v Praze. Ani ne moc dohrávání soubojů, zbytečné nahazování puků, zato kreativní hokej postavený na individuální vyspělosti hráčů. V praxi jsme viděl, jakou kvalitu může juniorská reprezentace předvádět. Bylo to velmi poučné," konstatuje.

Česká dvacítka postupně nakoupila čtyři porážky, s Kanadou padla dvakrát vysokým rozdílem. "Proti Rusům jsme předváděli celkem vyrovnaný hokej, měli jsme i trošku smůlu, byly tam nějaké tyčky. Ale s Kanadou jsme vydrželi hrát jen do 30. minuty. Věřím, že naši kluci mají kvalitní kondici, ale v porovnání s tempem soupeře a jeho kvalitou to nestačilo. Máme na čem pracovat. S realizačním týmem jsme si sedli a řekli, co nás čeká. Hráči dostali jasné informace. Musíme se vrátit k poctivé obranné hře, k detailům, které český hokej vždycky zdobily. V Calgary jsme nebyli konkurenceschopní," přiznává Petr.

Příznivých věcí se v Calgary našlo málo, převládala negativa. Češi hodně inkasovali, zejména proti Kanadě se těžko prosazovali. Junioři ani jednou nedali víc než dva góly za zápas, nevyhráli jedinou z dvanácti třetin! Pro dvacítku špatné vysvědčení. A také varování. "Tři čtvrtiny základního kádru budou hrát v zámoří, tým budeme skládat až před závěrečnou přípravou. Ale čekají nás další turnaje, kam pozveme další hráče - především z devatenáctky. Musíme zabrat!" ví Petr.

Dopředu se připravuje na možnost, že pro MS ve Finsku nemusejí být volní Zacha, Pastrňák nebo Vrána. Možná i někdo další. "Tohle teď nedokážeme odhadnout, je příliš brzy. Totéž říkali i lidé z klubů NHL, s nimiž jsem hovořil na Memoriálu Ivana Hlinky. Musíme počítat s tím, že někdo z těchto hokejistů na šampionát nepřijede, ale na podobné úvahy je čas. Teď máme před sebou zářijový turnaj čtyř v Rusku, kam zařadíme především kandidáty z domácích klubů. Kluci aktuálně bojují o místa v týmech, ale je to jen víkend. Sejdeme se, druhý den odletíme, třetí pak máme první zápas. Chceme vidět další uchazeče a především zapracovat na nedostatcích," plánuje hlavní kouč.

Ale co ti, kteří už jsou v Kanadě a chystají se na sezonu v tamních soutěžích? "Se všemi jsme si to v Calgary rozebrali, dostali od nás spoustu informací. Nechci nikomu sahat do svědomí, ovšem někteří kluci měli trochu hektické léto. Draft, kempy, hodně cestování... Mohlo to hrát roli. Kompletní budeme až v prosinci, každého ale pozorně sledujeme. Někdo z hráčů nás relativně přesvědčil, většina ale má rezervy. Akce v Calgary každopádně nebyla povedená výsledkově ani po stránce výkonů," uzavírá Jakub Petr.

Výsledky dvacítky na turnaji World Junior Showcase v Calgary:

Česká republika "20" - Rusko "20" 2:5 (0:2, 2:3, 0:0).
Branky: Zbořil, Rašner - Kraskovskij 2, Afonasjevskij, Korškov, Lauta.

Kanada "20" – Česko "20" 7:1 (1:1, 4:0, 2:0).
Branky: 25. a 45. Virtanen, 34. a 54. Point, 19. Chartier, 30. Fleury, 36. Hickey – 12. Chlapík.

Kanada "20" – Česko "20" 6:2 (1:0, 2:0, 3:2).
Branky: 40. a 48. Merkley, 45. a 54. Strome, 12. Leblanc, 31. Point – 44. Zbořil, 59. Černoch.

Česko "20" – Rusko "20" 2:4 (0:2, 2:2, 0:0).
Branky: 7. a 24. Lauta, 8. Světlakov, 32. Protapovič – 28. a 37. Veselý.

Českou republiku reprezentovali:

Brankáři:
Vítek Vaněček (South Carolina, ECHL), Karel Vejmelka (Pardubice).

Obránci:
Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Jan Ščotka (Pardubice), Filip Pyrochta, Tomáš Havlín (oba Liberec), Ondřej Mikliš (Sparta Praha), Alex Rašner (Olomouc), David Sklenička (Plzeň).

Útočníci:
Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), David Kaše, Radek Veselý (Chomutov),Michael Špaček, Daniel Voženílek (oba Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Filip Kuťák, Tomáš Gřeš (oba Vítkovice), Jan Ordoš (Liberec), Jindřich Abdul (Znojmo, EBEL), Lukáš Jašek (Třinec), Tomáš Andres (Slavia Praha), Jakub Kotala (Ml. Boleslav).

Realizační tým:

Manažer týmu: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Michal Rejzek.
Lékař: MUDr. Milan Novotný.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Hospodář: Oldřich Kopecký. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz