Úcta musí mít úroveň, tvrdí Lukáč. Odmítl vyvěšení dresu v Košicích

Foto: Nový Čas

27. února 2017, 15:42

Václav Jáchim

Většina českých a slovenských klubů už tuhle krásnou tradici uplatňuje, teď se na slavnostní vyvěšení klubových legend chystají i v Košicích. 5. března chtělo vedení klubu ocenit pětici osobností, jedna z největších ale bude na akci chybět. Vyvěšení dresu totiž odmítl Vincent Lukáč. "Nic za tím nehledejte, rozhodl jsem se tak po delším přemýšlení," konstatuje mistr světa 1977 a 1985.

Představitelé HC Košice ocení během utkání proti Zvolenu někdejší vynikající hráče Jiřího Holečka, Igora Libu, Bedřicha Brunclíka a kouče Jána Selveka. Stejné pocty se mělo dostat i Lukáčovi, ovšem ten se jí dobrovolně zřekl. "Úcta musí mít určitou úroveň, jde o událost, která je pro každého z nás výjimečná. Absolutně nechápu, proč klub dělá vyvěšení dresu takhle hromadně. Myslím, že bychom si zasloužili individuální slavnost," tvrdí v rozhovoru pro hokej.cz.

Stříbrný medailista z olympijských her a v Sarajevu je svůj. Lukáč prožil skvělou kariéru, později také trénoval. Působil i v politice, byl poslancem. "Vždycky jsem říkal, co si myslím. A co hlavně cítím. Jiné to není ani teď. Napsal jsem oficiální dopis, který jsem si chystal sám. Každé slovo v něm je pravda. Do budoucna bych se podobnému ocenění nebránil, neřeším, co bylo v minulosti. Ale mám zkrátka své důvody, abych tenhle postup odmítl," vysvětluje.

V dopise, který doručil do sekretariátu klubu, potvrzuje, že nedává souhlas s vyvěšením svého dresu. "Myslím, že to není důstojné, aby najednou vytáhli ke stropu dres pěti osobnostem najednou. Řekněte mi, jak se to dělá v Čechách? Když Sparta vyvěšovala dres Pavlu Richtrovi, byl s ním na ledě ještě jiný hráč nebo trenér?" reaguje Lukáš. V dopise zmiňuje, že klub volí formu, která může vyznít "znevažujícím způsobem pro legendy i jejich ctěné fanoušky". Líbil vy se mu postupný akt pro každou vybranou personu zvlášť. "Velmi si vážím Jirky Holečka. Něco pro košický hokej udělal, jednoznačně by mu měl patřit jeden zápas Košic v extralize. To samé Igoru Libovi a dalším," upozorňuje.

Lukáče rovněž mrzí postoj košického klubu vůči jeho osobě. "Druhým důvodem mého odmítnutí je dlouholetý nezájem a ze strany vedení také "ignorování snahy najít aspoň základní rámec komunikace a elementární slušnosti vůči legendám košického hokeje". Někdejší skvělý střelec, jenž vedle angažmá v košických VSŽ válel také za Duklu Jihlava, patří k nejlepším hokejistům košické historie. Pokud tedy není vůbec nejlepším.

Jeho reakce je každopádně nečekaná, ovšem Lukáš si už dřív opakovaně stěžoval na vztahy s vedením tamního klubu. "V podstatě žádné nejsou. Možná si za to můžu sám, rád totiž říkám názor. A pravdu, což se moc nenosí. Jasně, nejde žít z minulosti, to chápu. Ale někteří místní lidé zapomněli, co jsme pro košický hokej udělali. Když slyším, jak se k dobrým hráčům minulosti chovají třeba v Plzni, Brně, na Spartě, je mi z toho smutno," řekl hokej.cz v roce 2014.

Zároveň ovšem vyvrací, že by z jeho strany šlo o zhrzený postoj. Nebo že by byl uražený. "Vůbec ne. Neberu osobní vazby, fanoušci mě měli rádi a já je také. Nedovedete si představit, co by pro mě pocta vyvěšení dresu znamenala, je to událost na celý život. Něco takového se neopakuje. Ale jak říkám, musí to mít úroveň. Proč to jinde jde a u nás ne?" dodává. Lukáčovu reakci bere vedení košické organizace na vědomí. "Jeho rozhodnutí mě skutečně překvapilo, samozřejmě ho respektujeme," řekl k tématu prezident košického klubu Juraj Mondík. "Rád bych připomněl, že podobná akce se ještě v historii klubu nekonala. To byl také důvod, proč jsme se po důkladném zvážení rozhodli najednou ocenit víc osobností košického hokeje. Myslím, že vybrat jedno jméno by bylo velmi náročné. Tento akt považujeme za základ, za založení tradice, která bude určitě dál pokračovat," uzavřel Mondík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz