V Dynamu je nejproduktivnější obránce! Novinka, diví se Mikuš

Foto: hcdynamo.cz

23. prosince 2020, 17:22

Adam Joska

K páté výhře Dynama v řadě přispěl proti Plzni dvěma asistencemi obránce Juraj Mikuš, díky tomu se dostal na čelo kanadského bodování Východočechů. „To je pro mě novinka, že jsem nejproduktivnější. Nevím, čím to je,“ říkal trochu překvapeně. Zkušený pardubický zadák zaznamenal za 23 utkání už 15 bodů za tři branky a dvanáct nahrávek.

Z pohledu osobních statistik prožívá Mikuš velmi povedenou sezonu a má nakročeno k překonání svého nejlepšího počinu v počtu kanadských bodů v jedné sezoně. „Mám dostatek prostoru na přesilovkách i při hře pět na pět. Myslím, že máme kvalitní útočníky, kteří dokáží proměňovat šance, když se jim nahraje. Nevím, čím jiným by to mohlo být, ale asi tím, že útočníci umějí dát gól,“ snažil se vysvětlit svou vysokou produktivitu.

Juraj Mikuš hraje v kádru trenéra Richarda Krále ve druhém obranném páru, průměrně dostává prostor dvacet minut za zápas. Může se chlubit druhou nejlepší bilancí Dynama v účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách, zapsal pět kladných bodů. Z patnácti kanadských si pak připsal čtyři v početní výhodě a dva ze tří jeho vstřelených gólů byly vítězné.

„Snažíme se hrát aktivní hokej a chceme, aby i obránci podpořili útok, aby se nebáli hrát v útočné třetině a byli tam aktivní. Juraj Mikuš je skvělý hokejista, hraje přesilovky, tak asi ty body dělá a není na tom nic špatného. Samozřejmě že by to asi měli vést útočníci, ale já věřím, že to přijde,“ odpovídal kouč Dynama na dotaz, zda není fakt, že nejproduktivnějším hráčem týmu je obránce, zdviženým prstem pro útočníky.

Východočeši nezačali proti Plzni ideálně, hned v úvodu museli obstát v dlouhém oslabení, což zvládli na výbornou. Naopak poté sami udeřili v přesilovce a dostali se do vedení. Ve třetí části strávili osm minut v oslabení, i v tomto případě obstáli bez inkasované branky. „Bylo to určitě extrémně důležité, hlavně ten začátek. Víme, že když s Plzní prohráváme, tak se s ní velmi těžce hraje. Ubránili jsme všechna oslabení výborně,“ chválil Mikuš hráče na oslabení.

„Proti Vítkovicím jsme měli my čtyřminutovou přesilovku, tam jsme rozhodli a proti Plzni jsme nechtěli připustit, aby se to stalo na opačnou stranu. Všichni makali na sto procent, výborně chytal Pavel Kantor, hlavně oslabení jsme ubránili díky němu,“ vypíchl také výkon pardubického brankáře, který navázal na dobré výkony Daniela Vladaře, jenž pomohl Dynamu odstartovat sérii vítězství.

A jak by srovnal výkony pod starým a novým trenérským štábem? „Změna trenérů mi přijde už strašně dávno, jak teď jdou zápasy jeden za druhým. Zápasy se starými trenéry jsme také hráli dobrý hokej, akorát jsme dávali strašně málo gólů. Teď se i uzdravili útočníci, chybí nám akorát Michal Vondrka, a je cítit, že lajny jsou docela vyrovnané. Můžeme se spolehnout v podstatě na všechny čtyři.

Tam je ta síla, útočníci už nejsou jako na začátku sezony, kdy bylo hodně zraněných, strašně přetěžováni. Asi toho měli plné zuby a potom samozřejmě nemají takový ten drajv do útoku. Teď, jak se dá ice time rozdělit mezi všechny čtyři útoky, je cítit, že útočníci mají více síly a dokážou být nebezpeční v útoku,“ uzavřel slovenský obránce po páté výhře za sebou, kterou si Dynamo upevnilo osmé místo tabulky.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz