V Torontu hokej žerou, ví Hemský. Faksovi pomáhá, jako jemu kdysi Špaček

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(TORONTO, od našeho zpravodaje) Během kariéry zažil mraky těžkých zápasů. Aleš Hemský vyhrál mistrovství světa, má doma bronz z olympiády v Turíně. O kariéře v NHL nemluvě. Pro šikulu původem z Pardubic je Světový pohár přesto mimořádnou akcí. Prostředí v Torontu zná, halu Air Canada Center jakbysmet. "Asi bych měl říci, že je moje oblíbená," usměje se. "Ale my tu zase tak moc nehrajeme, v naší divizi máme jiné týmy," povídá hvězda Dallasu.

Nicméně několikrát okusil místní bouřlivé prostředí. "Bývá tu super atmosféra, lidé hokej doslova žerou. Na zápasy je vyprodáno," připomíná. V noci na neděli bude publikum jednoznačně na straně soupeře, celá Kanada očekává, že si javorové listy smlsnou na českém sokovi. "Kanaďané mají výborný mančaft. I když se někdo zraní, mohou ho nahradit deseti hráči a není s tím žádný problém," upozorňuje.

Češi zkusí překvapit, síla protivníka je zřejmá. Nicméně v minulosti se opakovaně stalo, že podceňovaný tým dokráčel k nečekanému výsledku. Hemský to vidí podobně. "Bude to těžké, ale v přípravných zápasech jsme hráli vyrovnaný hokej. Pokud budeme plnit, co máme, můžeme hrát s každým. Jen je třeba vymazat chyby ve středním pásmu, abychom soupeři nedávali puky do přečíslení dva nebo tři na jednoho. A také musíme hrát týmově," vypočítává.

Hemskému se zatím v reprezentačním dresu daří, přesnou penaltou kupříkladu rozhodl pražskou bitvu s Rusy. "Je to pěkné, ale máme čtyři lajny. Každý si plní své úkoly a musí přijmout určitou práci," říká. Pro zkušenější hokejisty přitom není snadné chytat maximální tempo hned v úvodu září. "Není to jednoduché, nikdo jsme to nezažili. Já v roce 2004. Člověk se nějak připravuje, většinou máte měsíc a půl do sezony, měsíc do kempu... Teď bylo všechno mnohem dřív."

Výhodu může být skutečnost, že Světový pohár probíhá za podmínek NHL.Tedy na menším kluzišti. "Je to jednodušší, přejít z velkého kluziště na užší je snazší než naopak. Člověk se trochu ztratí, neví, kam má jezdit a na velké ploše se trošku utopí. Tady je to v pohodě," usměje se. Trošku jiné je také národní mužstvo. Trenérský štáb čítá více osob, širší je i tým lidí, kteří vytvářejí hokejistům patřičné podmínky.

Hemský a ostatní hokejisté si to pochvalují. "Je to nejlepší reprezentační akce podle toho, jak jsou trenéři připravení. A jak to berou profesionálně. Určitě pomáhají kluci jako Martin Ručinský, Jirka Fischera další. Je to jak v NHL, docela nás to překvapilo," přiznává. Hemský s většinou z nich hrál, jenže teď se ocitli v jiných pozicích. "Vídáme se v létě, je pěkné, že kluci mají zase jinou práci. A posunuli se někam dál. Také to budu muset jednou řešit," potvrzuje.

Jak čas rychle letí, vidí i Aleš na spoluhráči z útočné formace. Radek Faksa je o jedenáct let mladší, teď spolu válčí v Dallasu. Mistr světa 2005 loni nováčkovi nabídl bydlení a pomohl mu po příchodu z farmy. "Já také u někoho začínal, také jsem u někoho bydlel. Třeba když byl v Edmontonu Jarda Špaček, bral mě domů. Je to příjemné, když člověk žije sám a někdo mu uvaří... Nám to s manželkou nevadí. Radek může zůstat, než si něco najde," vzkazuje.

Na sehranou dvojici Stars může národní tým spoléhat, Hemský s Faksou znamenají solidní ofenzivní zbraň. Pro mužstvo je rovněž důležité, že formu mají gólmani. "Chytali výborně. Jestli budou takhle pokračovat, tak máme ještě větší šanci uspět. Čeká nás turnaj, ne dvaaosmdesát zápasů jako v základní části NHL," upozorňuje. Češi už se soustředí na velkou premiéru, v Torontu je budou osobně podporovat příbuzní a známí. "Bude tady manželka a nějací kamarádi, ale táta ne. Spíš se přijede podívat v sezoně. Ono také nebude moc času, musíme se soustředit na zápasy," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz