Varaďu naštvaly české přesilovky: Musejí nám pomáhat, ne ubližovat

Foto: Johan Čáp

29. prosince 2018, 6:52

Václav Jáchim

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Málokdy se stane, aby důležitý zápas mistrovství světa ztratil národní tým dvěma góly při vlastních přesilovkách. Čeští junioři si proti Rusku tenhle luxus dopřáli. Ačkoli pak měli slibné šance, dokázali jen snížit. "Přesilovky nám musejí pomáhat, ne ubližovat," upozorňuje Václav Varaďa.

Hlavní kouč mohl být po utkání spokojený s defenzivní prací a s výkonem gólmana Dostála, stále ale vázne útočná stránka. Hlavně tedy jednoduchost, důraz a četnost zakončení. Přidaly se i chyby při zmíněných početních výhodách. "Výsledek je pro nás trpký, ale v některých fázích utkání jsme hráli velmi dobře. Proti ruskému týmu jsme si vytvořili příležitosti. Paradoxně nám ublížily naše přesilové hry, což se odrazilo na celkovém skóre," hodnotí.

Místo aby Češi doráželi na brankáře Kočetkova a ruské fauly trestali přesnými trefami, umožnili soupeři dva přesně provedené brejky. Nedůslednost v přesilovkách nakonec juniorům sebrala všechny body. "Nechtěl bych, aby se nám to stávalo. To je prostě špatně. Hráči jsou natolik zkušení, aby k tomu nedošlo. To se musí do dalšího průběhu turnaje změnit," vzkazuje svěřencům.

Výsledek proti Rusům je trpký, smutní Varaďa

Našly se i další příčiny, proč dvacítka na šampionátu poprvé selhala. "Při některých faulech jsme si počínali velmi neohrabaně, třeba to poslední vyloučení bylo zbytečné, do závěru nám trošku vzalo vítr z plachet. Vytvořili jsme si víc příležitostí, ale další branku se nám vstřelit nepodařilo." Finální fáze reprezentanty trápí, zatím tam není lehkost ani přesnost. 

"Je to fráze, ale chce to tlačit se víc do branky, hrát na masce, clonit gólmanovi," reaguje Varaďa na dotaz, proč Češi z mnoha solidních a slibných příležitostí vytěžili jediný gól. "Ze tří našich branek, které jsme tu dali, padly dvě tímhle stylem. Před utkáním s Kanadou se to budeme snažit hráčům vštěpit, aby to tam viděli. A aby si šli pro odražení puky, které u branek vždycky jsou."

Na střelecké zápisy čekají i elitní útočníci Martin Nečas s Filipem Zadinou, jehož Varaďa během duelu posunul do první formace. Právě k Nečasovi a Martinu Kautovi. "Chtěl jsem kluky oživit, hlavně Filipa dostat do hry, ať má víc kotoučů. Myslím, že se ta trojka zvedla. Jasně, při třech útočných hráčích u sebe hrozilo, že můžeme dostat branky. Ale kluci se s tím popasovali velmi dobře, třetí hráč byl pokaždé nahoře. Až na gól v přesilovkách odehráli velmi dobrý zápas," připomíná.

Dostál: Udělali jsme dvě chyby, Rusové obě potrestali

Celkově vzato nepředvedli reprezentanti špatný výkon. Dobře do utkání vstoupili, místy si vytvářeli převahu v útočné třetině, ačkoli to samé platí také o sborné. Hlavně tedy ve třetí třetině. Kdyby Češi častěji zaměstnávali brankáře Kočetkova, mohli vytěžit víc. "Rusové hráli ve svém pásmu dobře. Mají velké obránce, v uvozovkách to mastí po rozích. Ale i přes to jsme si nějaké šance vytvořili. Pokud takhle půjdeme dál, kluci ty góly dají," nepochybuje Varaďa.

Dvacítka má náročný program, už v noci na neděli hraje další těžký zápas. Tentokrát proti Kanaďanům, kteří měli v pátek volný den. Nebudou juniorům chybět síly? "S kolegy jsme se to snažili rozložit do čtyř útočných trojek. Kluci, co hrají přesilovky a oslabení, si sáhnou na větší ice time. Ale myslím, že budou nabuzení. Čeká nás parádní utkání, na které se všichni určitě těšili celou dobu, než přijeli na turnaj. Vnímají to jako velký zápas před skvělou kulisou."

Ačkoli čeští mladíci proti Rusům neuspěli, v dějišti turnaje se ví, že mají potenciál. "Věřím tomu, že s Kanada na utkání dívala. A že si bude říkat: to není lehký soupeř," reaguje Varaďa. "Musíme zabrat. Domácí se vytrápili se Švýcary, kteří ve vzájemném utkání tahali za body. Myslím, že Kanaďané utkání nepodcení, my do toho každopádně vletíme s čistou hlavou. Budeme chtít hrát náš hokej, dobře z obrany. Je vidět, že nedostáváme moc gólů, drží nás brankář. V obranném pásmu musíme hrát dobře a pomoci si přesilovkami," uzavírá hlavní kouč.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz