Věděly jsme, že je porazíme, říká Bláhová. Jandušíková dala životní gól

Foto: Martin Voltr

(DMITROV, od našeho zpravodaje) Měly namále, byly pod tlakem, mohly jít do bojů o záchranu. Jenže tenhle tým ukázal, co v sobě má. České juniorky se sílou soupeře vyšponovaly i svůj výkon, porazily Finsko a jsou ve čtvrtfinále mistrovství světa!

I když je pravda, že vítězství dirigovala především první formace, má na něm zásluhu celý tým. Z týmového výkonu vystouply některé více očekávané individuální příspěvky, ale i některé méně očekávané. Třeba jako v případě Kláry Jandušíkové. Česká obránkyně si první gól v osmnáctce schovala na tak důležitou bitvu!

Takhle se rvou česká srdce! Juniorky po klíčové výhře slaví čtvrtfinále »

„Já jsem vlastně ani nevěděla, že jsem to dala já. Nebyla to vůbec dobrá střela, ale padlo to tam a pomohlo to týmu. Určitě to byl neuvěřitelný pocit. Ne to, že jsem já dala gól. Ale že jsem to zvedla na 2:1, zvedl se celý tým a začaly jsme pak víc makat a bojovat. Potom jsme si šly za tím, co chceme,“ hlásí nadšeně.

Finky pak sice srovnaly, ale teď je úplně jedno, že její trefa nebyla rozhodující. Týmu skutečně moc pomohla, jeho sebevědomí pak šlo výš a výš. „Hrály jsme jako tým, fakt jsme se podporovaly, na střídačce to žilo a fanoušci nás pořád hnali dopředu. Úplně super atmosféra!“ vzkazuje Jandušíková. Do Dmitrova dorazili i další příznivci, všichni podali stejně skvělý výkon jako hokejistky. „Jsem hrozně šťastná, že máme takové rodiče, že s námi jezdí a lítají, kamkoli to jde. Máme neskutečnou podporu,“ smeká pomyslný klobouk.

Nevypadalo to ale od začátku růžově. Finky byly v první části živější, nemělo je co svazovat, protože postup už měly v kapse. „Je pravda, že tam určitě nervozita byla, ale potom opadla. Věděly jsme, že je prostě porazíme,“ říká brankářka Kristýna Bláhová. I ona musela podat stoprocentní výkon.

„V první třetině byly Finky určitě nejvíc aktivní, potom druhou to už opadávalo a ve třetí je ke mně holky nepustily,“ chválí spoluhráčky. A dodává důvod! „Před zápasem padla v šatně taková hláška, myslím od Kalty. Že dneska budeme hrát na to, že jsem královna a holky ke mně nesmí pustit ani jeden puk,“ směje se. „A myslím, že se nám to dařilo dobře. Bylo to super, holky hrály úplně výborně.“

Čísla její slova jasně dokazují. Finky se ve druhé a třetí třetině dostaly celkem k pouhým jedenácti střelám na branku. To je úžasná vizitka českého týmu. Finiš byl i přesto neskutečně dramatický, stačila jedna chyba, a všechno by mohlo být pryč. „Byly to teda nervy. Přiznám se, že posledních deset minut jsem odpočítávala, aby byl konec,“ hlásí gólmanka upřímně.

Hlavně v poslední minutě skákaly Češky do ran i po hlavě, jejich vůle byla neskutečná. „Od začátku jsem věřila, že vyhrajeme. Finky jsme v přípravě porazily, takže jsme si věřily,“ připomíná říjnovou výhru na severské půdě.

Sestřih zápasu Finsko – Česko

Bilance dvou výher a jedné porážky v prodloužení poslala tým na konečné první místo skupiny B, Finky jdou dál z druhé příčky, Němky se porvou se Švýcarkami o záchranu. Jak se dá ale nazvat to, co českou osmnáctku čeká teď... Neskutečný pech? Anebo naopak odměna? Životní výzva?

Ve čtvrtfinále jdou totiž na Kanadu, která ve vyšší skupině porazila jen Švédsko a skončila poslední!

„Je to určitě velká výzva. Kanada je těžký soupeř. Ale zase jsme si s holkama řekly, že dneska jsme to ubojovaly, takže zítra to taky ubojujem a necháme tam všechno. Nemáme se na co šetřit, pak máme den volno. Budem makat, jak to jen půjde. A myslím, že to není nemožné,“ hlásí Jandušíková.

Každou z hráček teď čeká nejtěžší zápas kariéry. I brankářku Bláhovou. „Nikdy jsem nechytala proti takovému týmu. Ale hrozně jsem si to přála! Právě protože vím, že to není procházka růžovým sadem.“ Může se těšit na pořádnou šichtu, ale poraženecká slova rozhodně nejsou na místě. „Jak víme, Rusko je porazilo. Takže jsou určitě hratelné. Myslím, že máme na to, abychom je taky porazily. Když zabojujem jako dneska a semkneme se, tak máme šanci,“ dodává.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz