Věkový průměr 30,5 roku! Finové uzavřeli nominaci na ZOH

Foto: Markéta Křížová

Finsko za posledních sedm olympijských her získalo jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. V Číně klidně může zaútočit na metu nejvyšší, závěrečná nominace totiž budí respekt.

Hned osmnáct z 25 hráčů, na které trenér Jukka Jalonen ukázal, působí v KHL. Z toho pět v Jokeritu, a to včetně kapitána mistrů světa z roku 2019 Marka Anttily.

Antilla však není v 36 letech nejzkušenějším hráčem ve výběru, ještě starší jsou obránce Juuso Hietanen, pro kterého půjde o třetí olympijské hry v kariéře, a útočník Valtteri Filppula, jenž má za sebou přes 1 200 zápasů v NHL.

V nejlepší lize světa si udělali skvělé jméno také bek Sami Vatanen a agresivní forvard Leo Komarov. Oba v NHL stabilně nastupovali ještě v loňské sezoně, Komarov dokonce nastoupil i v té letošní – nakonec se však dohodl s Islanders na předčasném ukončení smlouvy a na podzim zamířil do bohatého Petrohradu.

Mezi další osobnosti na finské soupisce patří třeba Markus Granlund, který kdysi v NHL patřil ke špičce mezi defenzivními útočníky, či produktivní zadáci Mikko Lehtonen s Villem Pokkou.

Obecně vsadí Finové na zkušenost. Jejich věkový průměr činí 30,48 roku, bude tedy ještě vyšší než u česká reprezentace. Jen dva hráči z finské nominace mají pod 28 let: Hannes Björninen a Niko Ojamäki. Ani oni ale nejsou žádná nazdárci: vždyť Ojamäki je mistrem světa z roku 2019 a Björninen vicemistrem z loňského šampionátu. 

Finové dosud nikdy olympijský turnaj nevyhráli, do Pekingu však – vzhledem k výše představeným jménům – poletí coby jeden z hlavních favoritů. V základní skupině se postupně utkají se Slovenskem, Lotyšskem a Švédskem.

Nominace Finska na ZOH 2022

Brankáři:
Juho Olkinuora (Magnitogorsk, KHL), Harri Säteri (Novosibirsk, KHL), Frans Tuohimaa (Nižněkamsk, KHL)

Obránci:
Niklas Friman (Jokerit, KHL), Juuso Hietanen (Ambri-Piotta, SWI), Valtteri Kemiläinen (Podolsk, KHL), Petteri Lindbohm (Jokerit, KHL), Mikko Lehtonen (Petrohrad, KHL), Atte Ohtamaa (Oulu, FIN), Ville Pokka (Omsk, KHL), Sami Vatanen (Ženeva, SWI)

Útočníci:
Miro Aaltonen (Podolsk, KHL), Marko Anttila (Jokerit, KHL), Hannes Björninen (Jokerit, KHL), Valtteri Filppula (Ženeva, SWI), Markus Granlund (Ufa, KHL), Teemu Hartikainen (Ufa, KHL), Joonas Kemppainen (Petrohrad, KHL), Leo Komarov (Petrohrad, KHL), Saku Mäenalanen (Oulu, FIN), Sakari Manninen (Ufa, KHL), Niko Ojamäki (Podolsk, KHL), Iiro Pakarinen (Jokerit, KHL), Harri Pesonen (SCL Tigers, SWI), Toni Rajala (Biel, SWI).

Foto: Markéta Křížová

Program základních skupin na ZOH 2022

Středa 9. února
9:40 Rusko – Švýcarsko (skupina B)
14:10 Česko – Dánsko (skupina B)

Čtvrtek 10. února
5:10 Švédsko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Slovensko (skupina C)
14:10 USA – Čína (skupina A)
14:10 Kanada – Německo (skupina A)

Pátek 11. února
5:10 Dánsko – Rusko (skupina B)
9:40 Česko – Švýcarsko (skupina B)
9:40 Švédsko – Slovensko (skupina C)
14:10 Lotyšsko – Finsko (skupina C)

Sobota 12. února
5:10 Kanada – USA (skupina A)
9:40 Německo – Čína (skupina A)
14:10 Rusko – Česko (skupina B)
14:10 Švýcarsko – Dánsko (skupina B)

Neděle 13. února
5:10 Slovensko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Švédsko (skupina C)
14:10 Čína – Kanada (skupina A)
14:10 USA – Německo (skupina A)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Pekingu je o 7 hodin více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz