Velká pocta, Kondelík bude na univerzitě kapitánem! Zaujme Nashville?

Foto: Twitter UConn Men's Hockey

14. července 2021, 9:21

Martin Voltr

Na jednu stranu to může znít jako drobnost, na druhou ale jako symbolická meta, která příznivce českého hokeje docela zahřeje: 21letý útočník Jáchym Kondelík v poslední sezoně na americké univerzitě povede svůj tým z pozice kapitána.

Dlouhán, který vyrůstal v Hannoveru a posléze Českých Budějovicích, má před sebou čtvrtý rok na University of Connecticut. Už od úplného začátku patřil k lídrům produktivity, a postupně se zařadil i k lídrům kabiny.

Hodně si v tom pomáhal s brankářem Tomášem Vomáčkou, jenž ale letos v dubnu podepsal smlouvu s Nashvillem a školu tak opouští.

Kondelík teď bude usilovat o stejný úspěch. Máloco může talentovaného forvarda s parádními fyzickými parametry povzbudit víc než to, že do své poslední sezony vstoupí jako jeden ze dvou kapitánů týmu Huskies – společně s Kanaďanem Carterem Turnbullem.

Jak jste přijal tu zprávu?
Samozřejmě to byl velký kompliment, obzvlášť proto, že kapitána volí kluci. Stejně jako trenéři mají každý jeden hlas, respektive tři – na jednoho kapitána a dva asistenty. O to víc si toho cením, protože kluci chtějí, abych je vedl. Měl jsem z toho velkou radost a byla to velká pocta.

Kapitáni ale budete dva…
Tým povedeme spolu. Domluvíme se, kdo třeba povede rozcvičku, kdo bude mít řeč před zápasem a takové věci. Nebo kdo bude jezdit za rozhodčím. To asi ještě kvůli jazyku nechám jemu, i když moje angličtina je už docela dobrá.

Počkejte, v zápase můžete mít céčko na dresu oba?
Ano, tam jsou povolení dva kapitáni a dva asistenti.

Setkal jste se s tím už někdy?
Už v předchozích letech jsme právě měli dva kapitány, a byla to docela dobrá kombinace. Jeden byl hodně výřečný a dobře mluvil, druhý šel zase příkladem a byl to parádní vzor, od kterého jsme se mohli učit, jak se chovat, pracovat a hrát. Bylo to super.

„Věřím, že kdyby tady Tomáš ještě zůstal, tak by určitě nějaké písmeno taky dostal, protože v univerzitní lize ho může mít i gólman.“

Tušíte, jak často bývá zahraniční hráč na americké univerzitě kapitánem?
Sám nevím. S Tomášem (Vomáčkou) jsme oba odvedli, co nejvíc práce jsme mohli. Věřím, že tímhle oceněním se projevilo, že jsme to dělali správně, dobře se chovali a dělali věci navíc, jak bychom měli. Patřili jsme k lídrům, prostě jsme jeli každý den. Věřím, že kdyby tady ještě zůstal, tak by určitě nějaké písmeno taky dostal, protože v univerzitní lize ho může mít i gólman.

Tomáš letos podepsal smlouvu s Nashvillem. Pro vás bude nadcházející sezona ve znamení boje o stejný úspěch?
Nejdu do toho úplně takhle. Je pravda, že smlouva je pro mě hodně důležitá a udělám maximum, aby se to povedlo. Nechci se ale soustředit jenom na smlouvu, ale i na to, aby se mi poslední sezona na univerzitě povedla a udělali jsme týmový úspěch. Máme na něj. Věřím, že když se povede ten, pak by se mohla povést i smlouva.

Jste s Nashvillem v kontaktu?
Jsme, a doufám, že příští rok se tam přidám k Tomášovi.

Jak pozorujete progres, který jste za ty tři roky na univerzitě udělal?
Myslím, že jsem se hrozně posunul. Nejenom z hokejové stránky, kde je to obrovské. Je paráda vidět i na ostatních klucích, se kterými jsem začínal, jak se všichni posouváme. Zároveň to každého z nás posunulo i lidsky. První rok jsem byl fakt takový puberťák, co kašle na školu a všechno. Člověk pak ale trošku změní priority. Zjistí, že škola je důležitá, i protože nám platí fakt obrovské peníze. Řekl bych, že jsem na škole hodně dospěl. Je to hodně cenná zkušenost do života a jsem za ni moc rád.

„První rok jsem byl fakt takový puberťák, co kašle na školu a všechno. Člověk pak ale trošku změní priority. Zjistí, že škola je důležitá, i protože nám platí fakt obrovské peníze.“

A co samotné studium? Jaký obor vůbec máte?
Tři roky mám za sebou a čeká mě poslední, věřím, že do příštího léta bych měl mít všechno hotové. Studuju geografii a taky němčinu. Jak říkal Vomajda, člověk si může vybrat, co chce studovat. Já jsem si vybral jednu z těch lehčích cest.

Ať v tom mám jasno, kdy si obor vybíráte?
Až po prvních dvou letech. Člověk pak musí ze svého oboru splnit určitý počet kreditů a zbytek z volitelných předmětů. Když řeknu příklad, já musím mít z geografie třicet kreditů, a jinak mám matiku, přírodovědu a další předměty, které si navolím. Jsou tam i zábavné hodiny, které si člověk může vybrat jako doplňkové předměty.

Letní příprava na novou sezonu asi taková zábava není. Jak se chystáte?
Teď pracuju s Dominikem Kodrasem ve STACA. Podle mě jsou naprostá špička v republice, už tam jezdí hrozně moc profíků. Mají opravdu hodně kvalitní program, nejenom ve fitku, ale i co se týče stravy a spánku. Nemůžu si to vynachválit.

Čemu konkrétně jste letošní pauzu mezi sezonami zasvětil?
Teď momentálně jedeme hodně výbušnosti, máme spoustu skoků a tak. Minulý rok bylo cílem trochu ubrat na procentu tuků a letos to je naopak nabrat svalovou hmotu. Už jsem přibral nějaká čtyři kila, což se do sezony určitě bude hodit.

Abyste to boural ještě víc...
Budu doufat, že mě od branky ani z rohu od puku nikdo neodstaví (usmívá se).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz