Venera dobíjí baterky. Ale nenudím se, tvrdí. Co říká na Moru a chybí mu trénování?

Foto: Zdeněk Polák, hc-olomouc.cz

13. března 2019, 18:05

David Jahoda

Za chvíli to bude rok, kdy stál na střídačce naposledy. „Ale ještě jsem se ani nezamýšlel nad tím, jestli mi to chybí,“ říká 61letý trenér Zdeněk Venera. Hokej jako takový mu díky návštěvám zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně nechybí, rozhodně z něj ale necítíte, že by do další práce v branži už neměl chuť. „Dobíjím baterky,“ dodává s úsměvem muž, který naposledy vedl Olomouc. Nejen o ní mluvil v rozhovoru pro Hokej.cz.

Byl jste zvyklý na dennodenní hokejový režim. Jak trávíte čas teď?
Abych pravdu řekl, ještě jsem se nestihl nudit. Měl jsem spoustu soukromých věcí, které jsem odkládal, protože na to předtím čas nebyl. Čas trávím, řekl bych, tak polopracovně.

Hokej vám zatím nechybí?
Chodil jsem na hokej do Zlína, sleduju ho v televizi, tak že bych vůbec nežil hokejem, to se říct nedá.

Tak jinak. Trénování vám nechybí?
Dívejte, já jsem tak nějak potřeboval dobít baterky, takže dobíjím (směje se). Zatím jsem se nad tím ani nezamýšlel, jestli mi to chybí, nebo ne.

Projevil během sezony někdo zájem o vaše služby?
Tohle bych nerad rozebíral, nikdy jsem to nedělal. Jsou to věci, které se do médií, alespoň z mého pohledu, nevykládají.

Rozumím. Naposledy jste působil v Olomouci, která letos pod taktovkou vašich dvou bývalých kolegů Zdeňka Motáka a Jana Tomajka přímo postoupila do čtvrtfinále. Co tomu říkáte?
Je to opravdu dobrý úspěch. Konkurence mančaftů je veliká, těch dobrých týmů je v extralize hodně, takže je to cenný úspěch. A nemusí skončit jen u toho. Výsledky a výkony Olomouce jsem dost aktivně sledoval, i když je jasné, že na tom stadionu je to něco jiného, než když to člověk vidí jen v televizi nebo nějak zprostředkovaně. Každopádně jsem to sledoval a myslím, že je to příjemné překvapení.

Kuriózní olomoucké skóre

Z toho, co jste měl možnost vidět, změnila se podle vás hra Olomouce od vašeho odchodu nějak?
No, neviděl jsem všechny zápasy, takže těžko posuzovat. Po skončení základní části jsem se ale schválně ze zvědavosti podíval na skóre letošní sezony (127:136) a skóre sezony loňské (129:136). Jsou to samozřejmě jenom čísla, ale je to až kuriózní, protože počet obdržených gólů je úplně přesně stejný a počet vstřelených gólů jen o dva menší. Takže de facto podobné, dle gólového vyčíslení je ta sezona v podstatě stejná. Co se týká síly Olomouce a čím budou moct být nepříjemní je to, že spoustu vyrovnaných zápasů dokázali zvrátit ve svůj prospěch. Byť třeba jen o gól, ale i to se počítá.

Podobné to bylo i v sezoně 2015/16, která byla první pod vaším vedením. Taky jste zvládali těsné zápasy, a nakonec jste šli do play off z pátého místa.
Jasně, v tomhle je právě síla toho mužstva – tkví v soudržnosti, bojovnosti a maximálním nasazení. To se příliš nezměnilo a drží to ten tým tam, kde je.

Letos jde Mora znovu na Plzeň – potřetí za poslední čtyři roky. Může tentokrát sebrat soupeři víc než jeden zápas, jak tomu bylo v předchozích dvou sériích?
To ukáže až ta série samotná. Já vždycky obecně říkám, že kdokoliv z té desítky může získat titul. Neberte to jako zdvořilostní frázi vůči jakémukoliv mančaftu. Ale play off je zkrátka zajímavé tím, že je to krátkodobá soutěž. Z pohledu dlouhodobé soutěže se síla týmu časem ukáže, viz třeba začátky Třince či Liberce v letošní sezoně. V krátkodobé soutěži rozhoduje momentální zdravotní stav mužstva, forma gólmanů, to, jak se týmu povede trefit do formy. Z toho důvodu tvrdím, že play off je strašně nevyzpytatelné.

A když se vrátíme k sérii Plzeň – Olomouc? Netroufnete si odhadovat?
Na straně Olomouce je to, o čem už jsem mluvil. To mužstvo dokázalo dlouhodobě zvládat vyrovnané zápasy. Jsou zvyklí jet nadoraz. Na straně Plzně je zase ta výhoda, že play off už měli zajištěné podstatně dřív, s přehledem a v klidu. Dalo by se říct, že tam může být nějaká rezerva. Je ale opravdu otázka, jak to těm týmům momentálně sedne. Netroufám si odhadovat. Každopádně se na to těším, rád tím budu žít a pobavím se u toho.

„Není to zdvořilostní fráze vůči komukoliv, ale v play off se opravdu může stát cokoliv.“

Takže ptát se vás, jestli máte tip na mistra, je asi zbytečné…
Spousta lidí vám favority vyjmenuje, já se ale musím opakovat: není to zdvořilostní fráze vůči komukoliv, ale v play off se opravdu může stát cokoliv. Když se podíváme na pár roků zpátky, komu se podařilo vyhrát základní část a následně i titul? Klidně to může být tak, že nejdál dojdou týmy z předkola. Nikde není napsané, že to bude stejné, jak to v tabulce vypadalo po základní části.

Základní část sice v podstatě o ničem nerozhoduje, ale co říkáte na Liberec, který vyhrál Prezidentský pohár potřetí za poslední čtyři roky?
Dělají to tam určitě dobře. Od vrchu až dolů. Asi nemůžou být první pořád, ta doba, kdy vyhrála třeba jen Jihlava, je dávno pryč. V té špičce jsou ale dlouhodobě. Dovnitř toho klubu samozřejmě nevidím, ale bezpochyby to předpokládá nějaké finanční zázemí, tuším, že tam jsou dvě nebo tři ledové plochy, nějaké personální obsazení, hráči a tak dále. Je to strašně široké téma. Asi můžu říct jen to, že to tam dělají dobře, ale do podrobností nevidím.

Když se ještě vrátíme k Olomouci. Tu táhl Zbyněk Irgl, dal 22 gólů. Čekal byste, že se ve svém věku vyšvihne k takovým výkonům?
Zbyněk je gólový hráč. Když do Olomouce přicházel, v Třinci bylo takových hráčů víc. Je vidět, že teď v Olomouci vyčnívá, jeho schopnosti se ukazují. U něj je k tomu velký předpoklad. Mimo jiné je to výborný kluk do party, poctivý dříč, pracuje na sobě pořád, věk na něm nepoznáte. Mám dojem, že některý z hráčů – tuším Honza Káňa – někde řekl, že on přichází na zimák a Zbyněk už odchází zpocený z posilovny. To Zbyňka přesně vystihuje. Jedna věc jsou góly, druhá je ten jeho přístup, kterým podle mě ostatní hráče strhne. Pro mužstvo má obrovský význam. Každopádně po delší době je někdo z Olomouce v popředí střelecké tabulky.

„Jedna věc jsou góly, druhá je ten jeho přístup, kterým podle mě ostatní hráče strhne. Pro mužstvo má obrovský význam.“

Hodně vyletěli Aleš Jergl a David Ostřížek. Co říkáte jejich počínání?
Vyletěli, to je pravda. Dostali šanci v první lajně s Honzou Knotkem, což je velmi kvalitní centr. Je to na tom jejich výkonu znát. To máte tak – ať už v první nebo druhé lajně hraje kdokoliv a týmu pomůže, je to správně. To se v jejich případě letos podařilo. Na druhou stranu, jestli se někdo sestavou posune nahoru, někdo druhý se musí posunout dolů. Tak to je. Do první lajny se nevlezou všichni. A pokud ta lajna to mužstvo táhle, je to dobře, a ostatní to tak musí vzít.

Překvapili vás? Pod vaším vedením totiž tolik prostoru nedostávali.
To se těžko hodnotí. Speciálně u kluků, kteří můžou říct, že za mě v té první lajně nebyli. To bych nerad komentoval. Protože vím, že se někteří kluci tou sestavou posunuli nahoru, někteří dolů, tak i z toho důvodu jsem se díval na ty vstřelené góly celkově. A je to, jak už jsem říkal, prakticky totožné. Hokej je totiž kolektivní sport. Když tým v první lajně někdo táhne, zaslouží si to a je to v pořádku. K té otázce se opravdu těžko vyjadřuje. Klidně bych mohl říct... za mě v první lajně nehráli, byla to moje chyba, ale stejně tak můžu říct, že byli teprve na nějaké cestě… nevím, tohle se opravdu těžce komentuje. To, že ale udělali posun, jsem zaregistroval a je to výborné. Kéž by jim to vydrželo, pro olomoucký hokej by to bylo jenom dobře.

Úplně odlišné pocity zažívají v jiném týmu, který jste dříve vedl – v Pardubicích. 
Myslím, že s baráží už nějakou dobu počítali. Co ale musím zmínit, jsou návštěvy na jejich domácích zápasech. Ty jsou obdivuhodné, lidi tam chodí, i když se jim nedaří. Myslím si, že i v baráži jim fanoušci pomůžou a hráče vybičují. Pardubice byly vždycky hokejové, fanoušci jsou tam opravdu tím šestým hráčem, jak se říká. Podle mě, kdyby bylo takhle na konci jakékoliv jiné mužstvo, tak tam chodí třeba dva tisíce lidí. V Pardubicích má hokej tradici, lidi ho tam mají rádi a myslím, že tomu týmu v baráži opravdu pomůžou.

Kdo překvapil? Gólový Zlín nebo brankář Lukáš

A pomůžou úspěšně? Vlčáci z Chance ligy budou hodně hladoví...
Řeknu asi to podobné, co jsem řekl k play off. I v tomto případě jde o krátkodobou soutěž, ve které rozhodne momentální forma. Je předpoklad, že extraligový mančaft by měl být zkoušenější a následně v baráži úspěšnější. Může to tak být, nemusí. Předpovídat si opravdu netroufám.

Kdo vás v základní části Tipsport extraligy nejvíc překvapil?
Nejvíc jsem sledoval hokej ve Zlíně, mám to blízko, takže chodím na hokej tam. Zrovna u nich mě trochu překvapilo, že dávají docela hodně gólů, přestože nemají nikoho v popředí střelecké tabulky. Jako celek ale Zlín dává branek dost. Bylo to docela rozložené. Ve srovnání s ostatními týmy na tom byli opravdu dobře, to bylo pozitivní zjištění. Pak mě překvapil jeden hráč z Olomouce.

Který?
Brankář Lukáš, ten teď podával výborné výkony. Braňovi Konrádovi docela vyrostla konkurence. Upřímně musím říct, že jsem ho moc neznal. V Olomouci o něm ale věděli. V závěru předváděl opravdu parádní výkony. Ale třeba Zbyněk Irgl a jeho góly… tady bych jako o překvapení určitě nemluvil, podle mě se to dalo trochu čekat.

Zdeněk Venera v rozporu s rozhodčími

Zdeněk Venera v rozporu s rozhodčími | Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

Co dalšího vás zaskočilo?
Co se týká celé extraligy, čekal jsem výš Spartu, ale to asi každý. Zatím to ale nic nemusí znamenat, začíná play off, sezona ještě neskončila. Taky mě docela překvapily Karlovy Vary. Jejich projev byl takový hodně bruslivý a sympatický. I když je pravda, že ještě nemají jistotu, že se vyhnou baráži. Je to jedno z mužstev, které jsem sledoval trochu víc i z toho důvodu, že jsem tam dřív působil. Dá se říct, že jsem sledoval hlavně týmy, které jsem dřív vedl, protože času nebylo tolik, abych to mohl sledovat úplně detailně a pak to taky nějak hlouběji hodnotit.

Když už jste to nakousl, tak z celků, které jste trénoval, jste ještě neřekl nic ke Kometě Brno.
Ani mě nějak nepřekvapili. Poslední roky nijak neusilovali o to, aby vyhráli základní část, spíš jim šlo o to, aby pak formu vystupňovali do play off. Myslím si, že letos to bude podobné.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz