Věřím, že to hráčům otevřelo oči, tvrdí Skuhrovec. Proč chce aktivní beky?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Osmnáctce se Hlinka Gretzky Cup nepovedl, junioři budou sledovanou domácí akci končit dnešní bitvou o páté místo s Američany. Směrem k vrcholu sezony je soupeření v Břeclavi velkým varováním, do mistrovství světa naštěstí zbývá ještě dost času. "Věřím, že to hráčům otevřelo oči. Zkušenost z turnaje nás všechny každopádně posune," tvrdí asistent Radim Skuhrovec.

O výsledcích a výkonech týmu jste určitě měli jinou představu. Jak jste viděl základní skupinu v podání české osmnáctky?
Z naší strany určitě zklamání. Čekali jsme víc, na druhou stranu nám to obrovsky pomohlo do další práce směrem k mistrovství světa. Rozklíčovalo nám to spoustu věcí. Po stránce herních věcí, charakterů i z hlediska disciplíny.

V čem junioři nejvíc zaostali? Kde byly především rezervy?
Úplně bych adresně neřekl, že někteří hráči zaostali. Ale spíš bych se vrátil k modernímu trendu hry. Hlavně tým Kanady nám ukázal, jak má vypadat elitní mládežnický hokej. Nám to trošku otevřelo oči, hlavně z toho důvodu, že světový šampionát bude na užším hřišti. Hodně jsme to rozebírali, přemýšleli jsme o tom. Souboj s Kanadou pro nás určitě bude návodem, jak na mistrovství světa bude třeba hrát. Musíme se co nejlépe připravit. Hlinka Gretzky Cup je pro nás neúspěch, ale na druhou stranu nás tohle všechno může posunout dopředu.

Víc vidět nebyli ani hokejisté, kteří by měli patřit k oporám. Myslíte si, že to souvisí s celkovým výkonem mužstva?
Samozřejmě, výkon nebyl úplně optimální. Před turnajem jsme prošli kempy a přípravnými zápasy ve Švýcarsku. Myslím, že v tom druhém jsme se prezentovali hokejem, jaký bychom si třeba na mistrovství světa představovali. V Břeclavi nám to jako týmu nevyšlo. Přijeli jsme s nějakými ambicemi, ale bohužel. Tvrdím, že nám to fakt může pomoci do další práce. Protože vrchol máme před sebou.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Mohla se zejména v prvním zápase proti Švýcarům projevit až přehnaná snaha hráčů a později dopad velkého tlaku na mužstvo? Aspoň z tribuny to tak vypadalo.
Na výkonu se mohla podepsat spousta faktorů. I tyhle, co jste zmínil. Pro hráče to je obrovská škola. Jsou mladí, chceme z nich vychovat budoucnost českého hokeje. Doufáme, že je konfrontace s nejlepšími i tlak mimo led posunou. Jsme zklamaní, jakým výkonem jsme se prezentovali, a kolikátí jsme skončili. Pevně věřím, že to klukům třeba otevřelo oči. A že na sobě budou pracovat po mentální i hokejové stránce. Čas před mistrovstvím světa je ještě dostatečně dlouhý.

Turnaj končíte utkáním o páté místo proti Američanům. Chtělo by to vítězné loučení, co říkáte?
Každý zápas v Břeclavi byl pro nás obrovskou motivací, protože divácká kulisa je tady výborná. Každé utkání v národním týmu je ohromnou výzvou. Samozřejmě, někdy to vyjde, jindy ne. S hráči jsme mluvili, probrali jsme všechna témata, která se týkají hokeje. Byla řeč třeba i o národní hrdosti. Jsme přesvědčeni, že to jsou mladí kluci a spoustu věcí se musejí ještě učit.

V realizačním týmu máte na starost obránce. Dá se  říci, jaké má defenziva osmnáctky hlavní rezervy v porovnání se světovou špičkou?
Hráčům je sedmnáct let, rezervy jsou v mnoha aspektech. To, že se kluci mohli konfrontovat se špičkou světového hokeje, bylo jedině ku prospěchu. Věřím, že se budou chtít zlepšovat. Je spousta věcí, na nichž se musí dělat. V dalším průběhu sezony se tomu samozřejmě budeme co nejvíc věnovat.

Zaujalo mě, že na české poměry je v týmu dost poměrně tvořivých obránců. Svozil, Bláha, ale i další. Mohla by to být jedna z předností mužstva?
S Karlem Beranem u výběru působíme od šestnáctky. Vybrali jsme si směr stylu hokeje, jaký bychom chtěli hrát. Víme, že moderním trendem jsou tvořiví obránci, při výběru jsme se na to tedy zaměřili. Našim úkolem je nejenom vybrat určitá jména, ale i typy, co zapadnou do moderního hokeje. Celý svět směřuje k tomu, že beci by měli zvládat defenzivní i ofenzivní hru.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Je těžké najít nového Filipa Hronka?
Tyhle typy obránců, to je všeobecné hokejové téma. V osmnáctce je to nenaučíme. Máme příliš krátký časový prostor, abychom během kempů a turnajů něco podobného dokázali. Hráče připravují v klubech, my se zaměřujeme na konkrétní styl hry, který od obránců chceme. O tématu se poslední dobou hodně mluví, musím říci, že kluby podobné beky produkují. Je s nimi samozřejmě třeba pracovat. Pokud budou na úrovni, pro český hokej samozřejmě v budoucnu obrovská výhoda.

Po Hlinka Gretzky Cupu se několik hokejistů vydá do zámoří a během sezony nebude k dispozici na přípravné akce. Což je pro vás trenéry určitě nepříjemné.
Odcházejí tři nebo čtyři. Na jednu stranu jim to přejeme, budou se moci konfrontovat se špičkovým zámořským hokejem. Dopředu jsme s tím počítali. Hráči nebudou v našem programu, ale tím pádem se otevře prostor, abychom mohli vyzkoušet další kandidáty pro reprezentaci i pro mistrovství světa.

Akcí máte před sebou dost, pohromadě budete pomalu každý měsíc.
Jsme za to strašně rádi. V říjnu nás čekají domácí zápasy s Ruskem, pak listopadový a prosincový turnaj. Máme šanci s hráči pravidelně pracovat, je tu prostor, abychom se všichni posunuli dopředu. Uvidíme nové hráče, kteří si o to řeknou v klubech. Všechny budeme pozorně sledovat, abychom před šampionátem měli co nejvíc na výběr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz