VIDEO: 26:0! Exboleslavský brankář se zapotil, Estonci vyslali 102 střel

Foto: Madis Veltman, sport.delfi.ee

Když před časem boleslavští hokejisté zasypali hradeckou branku 59 střeleckými pokusy, fanoušci nad tím jen nevěřícně kroutili hlavou. Ovšem to bylo nic proti tomu, co na své půdě předvedla reprezentace Estonska, která v kvalifikaci na olympijské hry v roce 2018 doslova zesměšnila Bulhary. Na jejich bránu vyslala 102 střel, vyhrála 26:0 a vyrovnala rekordní estonské vítězství z roku 1994! Tehdy se pobaltská země radovala z triumfu 27:1 nad Jihoafrickou republikou.

Hokejisté Bulharska si v olympijské předkvalifikaci hladce poradili s Gruzií, kterou na svém ledě porazili 9:1 a postoupili tak do kvalifikační skupiny K. Ale v ní už tvrdě narazili a zápas s domácím Estonskem byl jasným důkazem. Bulhaři od první minuty nestíhali a čelili drtivé převaze pořádajícího výběru, jenž bavil své příznivce pohlednými akcemi. Na první branku se tak čekalo pouhých 76 sekund, pak následovaly další, další a další.

Už v prvním dějství stihli Estonci deset gólů a osmnáctiletý gólman Dimitar Dimitrov se měl v hostující brance co ohánět. Bývalý boleslavský brankář, jenž za tamní mladší dorostence odchytal v sezoně 2012-13 tři extraligová utkání, vydržel v brance jen necelých třicet minut. V čase 29:24, krátce po čtrnácté domácí trefě, ho vystřídal zkušenější Nikola Nikolov, který čelil ještě větší střelecké smršti a zaznamenal 47 povedených zákroků.

Trip Gruzie za olympijským snem: 2600 km autobusem do Bulharska »

Na dvanáct střel však nedosáhl a Estonci slavili rekordní vítězství 26:0. Potřebovali k němu nevídaných 102 střeleckých pokusů! Na druhé straně Villem-Henrik Koitmaa byl v podstatě bez práce a s pouhými devíti zákroky vychytal čisté konto. "Estonci jsou výborní hokejisté a opravdu jen těžko jsme mohli s naším mladým výběrem takové porážce zabránit," přiznává bulharský lídr Georgi Iskrenov pro web Mezinárodní hokejové federace.

V divokém utkání, v němž ve Finsku působící Robert Rooba zaznamenal jedenáct bodů za pět branek a šest nahrávek, se kromě Dimitrova představili další tři hokejisté, kteří se kdysi pohybovali v českých soutěžích. Bulharský bek Aleksandar Vasilev hrával v Benátkách nad Jizerou či Mělníku, na straně Estonska v České Lípě působili Mike Auksi a Jaanus Sorokin. Ten v sezoně 2002-03 nastupoval dokonce za starší dorost Chomutova.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz