VIDEO: Fenomenální zákrok Vejmelky, hráčem 1. kola Schwarz

Karel Vejmelka je jediným prvoligovým gólmanem, jenž má na svém kontě už tři vychytaná vítězství. | Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

10. září 2015, 10:28

Marek Hedbávný

V základní části sezony 2015-16 bude ve WSM Lize sehráno celkem 364 zápasů. Sedm z nich je už za námi. Jaké momenty přinesly? Kdo v nich zazářil? A co nás čeká v dalším kole?

Události 1. kola WSM Ligy

Mladík Vejmelka rozesmutnil kamarády z Pardubic parádním zákrokem
Pokud by se ve druhé nejvyšší soutěži udílela Zlatá helma Sencor, tak by se mezi favority na zisk tohoto ocenění jistě zařadil Karel Vejmelka, člen reprezentačního týmu do dvaceti let. Jeho tygří skok byl nejen efektní, ale hlavně efektivní. Nebýt zázračného zákroku, utkání by skončilo v prodloužení a cenný bod navíc by získal domácí Šumperk. Místo toho Drakům zbyly oči pro pláč.

O vítězství je tak paradoxně připravil kmenový hráč Pardubic, nového partnerského celku Severomoravanů. „Karel Vejmelka podal velmi dobrý výkon. Je to mladý brankář, náš odchovanec, který na sobě ale musí ještě hodně pracovat, což on ví. Ještě musí udělat hodně důležitých kroků a dnes to byl jeden z nich," uvedl na jeho adresu Radek Novák, asistent trenéra Třebíče.

Na vítězství Horácké Slavie se pochopitelně nepodílel pouze Karel Vejmelka. Alespoň jmenovat by si zasloužilo vícero hráčů, za vypíchnutí však stojí zejména vítězný nájezd Davida Dolníčka. Třebíčský kapitán vyzrál v souboji veteránů na Filipa Šindeláře. Nádhernou stahovačku prvního centra bílých hvězd naleznete v témže videu.

Zákrok K. Vejmelky najdete v čase 2:29:10, kličku D. Dolníčka v čase 2:35:14.

Nové tváře na prvoligových soupiskách
Jak to tak ve WSM Lize bývá, těsně před zahájením prvního kola přibudou na soupisky jednotlivých týmů další jména. K výhře Slovanu přispěl Zdeněk Kubica, posila z partnerské Mladé Boleslavi. V sestavě Mostu se objevil zkušený zadák Litvínova Jiří Zeman. Šumperk vyrukoval do úvodního zápasu ročníku 2015-16 se zkušeným gólmanem Šindelářem a s pardubickými akvizicemi Zdráhalem a Kautem. Ze Zlína vypomohl Drakům konstruktivní zadák Holík, jenž má podle vzájemné dohody odehrát v Šumperku minimálně deset utkání.

Za Stadion si zahráli hradečtí Zdeněk Čáp a ex-reprezentační forvard Lukáš Vantuch, který se vrací na led po delším zranění. Čáp s Vantuchem se v Litoměřicích objevili již v přípravě, jejich start v prvním kole byl ovšem nejasný. K úspěšné obnovené premiéře pomohl Přerovu Juraj Šimboch, posila z třinecké organizace. Za Benátky nad Jizerou si pak zahrál Martin Čakajík. Vedení klubu avizovalo, že si zkušený Slovák hledá angažmá v zahraničí, čekání na lukrativní nabídku si ovšem krátí působením ve WSM Lize. Asi netřeba dodávat, o jak cennou posilu se jedná.

Gól z vhazování
Václav Skuhravý je matador, který ve své kariéře podstoupil stovky zápasů na nejvyšší úrovni. Své zkušenosti zužitkoval již v prvním kole WSM Ligy. Slavii totiž vstřelil gól přímo z vhazování! Čas 0:44.

Nespokojený trenér Jaroslav Beck
Kadaň podávala v přípravě solidní výkony, první zápas sezony se ovšem Severočechům nevyvedl. Na ledě Přerova, nováčka soutěže, nezískali ani bod. „Všechno, co jsme si řekli, bylo naopak. Byl to bezkrevný, alibistický a nebojím se dokonce říct zbabělý výkon. Byl to první zápas, sezona je dlouhá, ale přesto z toho vyvodíme nějaké závěry," uvedl na pozápasové tiskové konferenci.

Hráč kola podle hokej.cz

Marek Schwarz (HC Benátky nad Jizerou)
Prostějovský útok patří k papírově nejsilnějším v soutěži. V prvním kole na ledě nevyzpytatelných Benátek nad Jizerou ovšem Jestřábi neskórovali ani jednou. Roli v tom sehrály absence Venkrbce, Dragouna a Meidla a pochopitelně i skvělé zákroky Marka Schwarze. Jak lépe odstartovat sezonu než čistým kontem?

Marek Schwarz.

Marek Schwarz. | Foto: Tomáš Mocarník, bkboleslav.cz

Tým kola podle hokej.cz

Rytíři Kladno
Šlágr úvodního kola mezi dvěma tradičními hokejovými celky zvládlo lépe domácí Kladno. Omlazená sestava Rytířů udolala Slavii nejtěsnějším možným způsobem a o vítězi se muselo rozhodnout až v samostatných nájezdech. Na první zápas sezony podalo Kladno dobrý výkon. Poradí si i s nebezpečnou Kadaní?

Návštěva kola

3567 diváků - Rytíři Kladno vs. HC Slavia Praha
WSM Liga odstartovala soubojem dvou spolufavoritů a donedávna extraligových soupeřů. Podle očekávání dorazila na kladenský ČEZ Stadion návštěva kola - bezmála 3 600 diváků. „Vyzdvihl bych atmosféru. Přišla dobrá návštěva a diváci vytvořili dobrou kulisu, která do toho vtáhla i hráče," řekl trenér Slavie Pavel Hynek.

Další návštěvy:
Přerov vs. Kadaň - 2250
Havířov vs. České Budějovice - 1884
Šumperk vs. Třebíč -  945
Litoměřice vs. Jihlava - 920
Ústí n/L vs. Most - 841
Benátky n/J vs. Prostějov - 280

Létající Čestmír? Superman? Ne, kladenský bojovník Jan Rudovský.

Létající Čestmír? Superman? Ne, kladenský bojovník Jan Rudovský. | Foto: Benyho galerie

Ze statistik

Devět obránců zaznamenalo branku
Povedený středeční večer zažilo hned několik zadáků. Dvěma brankami se blýskl českobudějovický Roman Vráblík, který momentálně vévodí kanadskému bodování soutěže. Gól vsítil i jeho spoluhráč Lukáš Zíb. Motor naopak inkasoval z hole havířovského Karola Koríma. Dále se trefili Grebeňjuk (Jihlava), Gewiese (Šumperk), Vágner (Ústí n/L), Mrázek (Kadaň) a přerovští Chmelíř s Grofem.

Veteráni s čistými konty
Benátky nad Jizerou již dlouhá léta vyznávají taktiku urputné defenzivy. Zdá se, že ani letos na tom nehodlají nic měnit. Proč by to také dělaly, vždyť to Pojizeřanům přináší úspěch. Defenzivní val středočeského celku neprolomil ani posílený Prostějov. Branku viděli diváci až v samostatných nájezdech. O tu se postaral benátecký Jan Víšek, hrdiny utkání však byli muži v maskách - Marek Schwarz (35 zásahů) a Luboš Horčička (22 zákroků).

Straka získal dva body, Nouza ani jeden
Nouza se Strakou by rádi navázali na uplynulý ročník, ve kterém opanovali kanadské bodování. Do nové sezony lépe vkročil zkušenější z tohoto nebezpečného dua - bývalý reprezentační kapitán Josef Straka.

Lukáš Vantuch má v kolonce +/- tři záporné body
Návrat po zranění bude pro 195 centimetrů vysokého forvarda obtížný. V prvním kole se to ukázalo v tabulce pravdy.

Švec začal výborně
Pár hodin před startem prvního kola vyšel na webu hokej.cz článek o potenciálních kometách prvoligového ročníku (ZDE). Mezi deseti jmény figuroval i Marek Švec, jenž navázal na dobré výkony z přípravy a v úvodním zápase sezony vsítil dvě branky.

Šlágr 2. kola

17:30 ČEZ Motor České Budějovice - LHK Jestřábi Prostějov
Šlágrem druhého kola bude čtvrteční (10. září) předehrávka na ledě Budvar Arény. Na domácí Motor nečeká snadný úkol. Z Havířova dorazí v pozdních hodinách, času na regeneraci tak nebude mnoho. Prostějov, který přes léto vybudoval silný manšaft, může na jihu Čech překvapit.

Další zápasy 2. kola

Sobota 12. září:

17:00 SK Kadaň - Rytíři Kladno
17:00 AZ Havířov - HC Stadion Litoměřice
17:30 HC Slavia Praha - HC Benátky nad Jizerou
17:30 SK Horácká Slavia Třebíč - HC ZUBR Přerov
17:30 HC Most - Salith Šumperk
17:30 HC Dukla Jihlava - HC Slovan Ústí nad Labem

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz