VIDEO: Je super mít tu krajana, shoduje se česká dvojka z Kamloops

3. dubna 2016, 14:46

Vojtěch Balon

(KAMLOOPS, od našeho zpravodaje) V kanadské provincii Britská Kolumbie září hned několik českých talentů, kteří nejsou v našich luzích a hájích až tolik známí, ale časem by se klidně mohli stát oporami reprezentačního týmu. Do této kolonky hráčů spadají i Ondřej Vála a Jiří Smejkal, dvojice krajánků z městečka Kamloops.

Oba čeští legionáři na naši výpravu v Kamloops zanechali během třetího zápasu prvního kola play off proti Kelowně hluboký dojem. Ondřej Vála, obránce narozený v roce 1998, jako jeden z nejmladších hráčů v týmu dirigoval defenzívu Blazers a v důležitých momentech prakticky neslezl z ledu. Jiří Smejkal si poctivě plnil povinnosti defenzivního útočníka a perfektně odbránil několik oslabení. Čtěte exkluzivní rozhovor s nimi pro hokej.cz!

Jak jste se vlastně dostali do Kamloops? 

Ondřej Vála: Jsem tu prvním rokem, byl jsem draftovaný v prvním kole z jedenáctého místa.

Jiří Smejkal: Já tu jsem už druhou sezonu, loni si mě v import draftu zvolili v Moose Jaw a v probíhajícím ročníku jsem byl po mistrovství světa dvacítek vytrejdován do Kamloops.

Bylo hodně těžké rozhodnout se, jestli možnost hrát v Kanadě přijmout?

OV: Myslím si, že ne, protože pro nás je to nejlepší cesta, jak se dostat k tomu nejvyššímu cíli, který tady všichni máme.

JS:Všude je to asi stejné. Každý hráč z Česka by tu chtěl hrát, takže když jsme dostali příležitost jít do CHL, tak jsme jí využili.

V Kanadě je úplně jiná kultura, cizí jazyk, a navíc se musíte obejít bez rodiny. Jaké bylo zvykání si?

OV: Je to těžké pro každého, kdo si něco takového nezažil. Začátky byly hodně náročné, ale každým dnem je to lepší a lepší.

JS: Ještě studuji gymnázium, momentálně jsem ve čtvrtém ročníku. Trochu už jsem samozřejmě anglicky uměl, když jsem sem přišel, ale na začátku to bylo těžké, protože místní angličtina není taková jako ve škole. Tři měsíce jsem si zvykal a pak už to bylo v pohodě.

Co říkali vaši rodiče na to, když jste jim oznámili své rozhodnutí o přesunu za oceán? 

OV: Podporovali nás, protože jsme se dostali blíže k tomu, abychom si splnili své sny. Pro mamku to bylo asi těžší (smích), ale zvládla to.

JS: Rodina za mnou stála. Mohl jsem udělat, cokoliv jsem chtěl, takže v tom jsem měl stoprocentní podporu a nebyl žádný problém. 

Co říkáte na Kamloops, jak se vám v klubu líbí?

OV: Jsem tady moc rád. V klubu je zázemí na vysoké úrovni a město je super.

JS: To samé (úsměv). 

Pomáhá vám hodně, že máte v týmu českého spoluhráče?

OV: Mě osobně to pomáhá hodně. Můžu si tady říct české vtipy se svým kamarádem, a to je asi to nejdůležitější.

JS: Je to super. Když jsem byl v Moose Jaw, měl jsem v týmu Rusa a Švéda, takže jsem si česky moc nepopovídal. Je skvělé mít tu Čecha a kamaráda (poplácá Válu po zádech).

Sledujete NHL? Komu v ní fandíte?

OV: Nemám vyloženě oblíbený tým, ale mám rád Los Angeles.

JS: Ani já vyloženě nefandím jednomu týmu, ale mám rád Jardu Jágra, takže vlastně fandím Floridě.

S jakým hráčem NHL byste porovnali svůj styl hry?

OV: Tak teď mě nic nenapadá, abych se přiznal (odmlčí se)... Asi Zdeno Chára (smích).

JS: Já asi s Martinem Hanzalem.

Blazers dokázali postoupit do play off. Berou v klubu už to za úspěch, nebo máte vyšší ambice?

OV: Určitě je to úspěch. Jsem rád, že tu můžeme hrát play off. Vždycky to byl náš sen, zahrát si play off v Kanadě před tolika lidmi (zápas proti Rockets navštívilo přes 3000 diváků, pozn. red.), a je to super.

JS: Myslím, že v play off se může stát cokoliv, takže chceme vyhrávat co nejvíce a dostat se co nejdále.

Třetí zápas série proti Kelowně jste kvůli vytíženosti haly Sandman Center způsobené mistrovstvím světa žen odehráli ve staré Memorial Areně, o den později jste se ale vrátili do své "domácí" haly. Jak byste porovnali atmosféru v obou halách?

OV: Ve starší hale to bylo menší a lidi byli víc slyšet, ale my jsme radši tady na našem domácím zimáku.

JS: Stejné, určitě.

Doslova celé město teď žije hokejem, je to znát?

OV: Jo, je to hodně znát.

JS: Je to určitě něco jiného než v základní části.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz