VIDEO: Těžká pohoda Jágra: Před sezonou jsem říkal, že se cítím výborně!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

14. května 2015, 23:30

Václav Jáchim

Český hokej znovu poznal, jak je důležité míti Jágra. Útočník Floridy předvedl další úžasné představení. Skalp Finů a postup do semifinále vybojoval celý tým, ovšem jeho nejstarší bojovník měl znovu patent na klíčové góly. Jágr dal dva, ten z 56. minuty byl vítězný. "Jarda je ve velké pohodě, podle mého hraje lépe než loni," oceňuje trenér Růžička. Český král převzal hlavní roli a na šampionátu zachránil sny o medaili.

Když kráčel z ledu, v obličeji měl podobný výraz jako po předchozích duelech. Ale přečíst se tam dalo velké uspokojení. Češi odmakali parádní bitvu, Jágr připomněl, že je skutečně světovým unikátem. Pořád je nejlepší, pořád dokáže na ledě mimořádné věci. 

Byl to právě ten zápas, kvůli kterým stále ještě hrajete hokej?
"Hraju hokej, protože mě baví. Měl bych ho rád, i kdybych góly nedal."

Ale takovou atmosféru jste asi hodně dlouho nezažil, že?
"Atmosféra tam je, na druhou stranu je tam taky obrovský tlak. Všichni nás vidí v daleko lepším světle. Diváci si myslí, že jsme daleko lepší tým než Kanada. Dneska jsem měl pocit, že by byla škoda, kdybychom ten zápas prohráli. Jediný moment, kdy jsme se dostali do problémů, bylo, když jsme přestali bruslit. Všechno je to o bruslení. Pokud dáš soupeři čas na to, aby něco udělal, tak se dostaneš do problémů. Na poziční hru je tady příliš velké hřiště. Tady musíš pořád bruslit, co nejrychleji forčekovat. Ačkoli to někdy vypadá, že to nemá cenu, tak to cenu má. Dostaneš soupeře pod tlak, on zkazí nahrávku. My to tak musíme hrát."

Zápas s Finy byl hodně emotivní, velmi důležitý a nakonec radostný.
"Samozřejmě je hezčí, když dáte góly a mužstvo vyhraje. Ale i porážky vás posouvají dál."

Bylo vidět, že jste se po vítězném gólu hodně radoval.
"Když dáš gól čtyři minuty do konce, tak je daleko větší šance, že vyhraješ zápas, než když ho dáš v první minutě." (lehce se usměje)

Předvedli jste proti Finům hokej, jaký jste si představovali. Záměr, který jste si před utkáním řekli?
"Tady nejde o to, jestli si něco řeknete nebo ne. Musíte mít fyzické síly na to, abyste to splnili. Každý ví, jak to máte hrát, kde jsou chyby. Když jste o krok pozadu, pak děláte chyby. Je to o fyzických silách a hokejové inteligenci."

Máte pocit, že Češi předvedli nejlepší týmový výkon na turnaji?
"Neměli jsme z nich takový respekt, to si myslím, že bylo hodně důležité. Stejně tak je pozitivní, že jsme na ně vletěli od první minuty. Jakmile jsme po nich šli, tak měli problémy. Nešli jsme po nich pořád dolů, ale to je možná tím, že jsme na to neměli hrát celou dobu fyzicky. Když jedete, pak vám třeba dojdou síly. Musí makat všech pět hráčů naplno. Pokud pak jeden vynechá, je to v čudu."

Máte vynikající formu, tohle byl hodně váš zápas.
"Víte co, už před sezonou říkal, že se cítím výborně. Trochu jsme zhubnul. Vím, že to je pro vás těžký, ale myslím, že naše lajna byla jedna z nejlepších v lize. Měl jsme dva mladé hráče a ten styl, který tam hrajeme... Je to všechno o rychlosti. O tréninku a dalších věcech. A hlavně jsme hráli 20 zápasů play off hokeje, kdy jsme nemohli prohrát jediný. Všechno to šlo na maximum. Pro mě to byla nejlepší příprava, jakou jsem jen mohl mít. Jak skončila sezona, tak jsem věděl, že pokud odmítnou někteří hráči z NHL, tak budu na mistrovství hrát. Kdyby ti kluci přijeli, tak jsem nejel. Spousta hráčů odmítla, nebo nemohla. A já se připravoval. Trénoval jsem dvakrát denně."

Proti Švýcarům jste nedohrál vzhledem ke zdravotním potížím. Jak jste se cítil?
"Moc dobře ne. Potřebuju pořád hrát, jakékoli volno mi dělá spíš problémy,"

Ve finském týmu byli dva vaši spoluhráči z Floridy - Barkov a Jokinen. Stihl jste si s nimi něco říci?
"Říkal jsem jim, aby se soustředili. Já udělám maximum, abychom se pokusili vyhrát Stanley cup. Věřím, že na Floridě na to máme tým. A výborné hráče."

Na šampionátu vás čeká velké semifinále proti Kanadě. Co říkáte na dalšího soupeře?
"Dvě věci. Záleží na nás, jak nastoupíme. I když teď si lidi budou myslet, co to kecám za nesmysly. Ale já si myslím, že jsou hratelní. Kanaďané jsou vynikající hokejisti, klobouk dolů, takové mužstvo už Kanada možná na mistrovství světa mít nebude. Na druhou stranu: jsou to hráči jako my, pokud jim dáme respekt a budeme hrát pozičně, jako to dělala ostatní mužstva, tak dostaneme deset. Pokud je budeme sice respektovat, ale nedáme jim ani kus ledu zadarmo… Prostě musíme to risknout, tady nemůžeš čekat! S nimi nemůžeš boxovat dvanáct kol, musíš se pokusit o knockout v prvním kole. Myslím, že jsme to udělali i v prvním zápase, co jsme hráli. Góly, co dali, přišly v oslabení. Po špatných faulech. A dali jsme jim je ty góly příliš velkým respektem. Ale co si budeme povídat, je to mužstvo. Pokud budou hrát nejlepší hokej, ta šance je minimální. Ale všechno je hratelné!

Čtvrtfinále s Finy provázela mimořádná kulisa.Stihl jste si ji na ledě užít?
"Tady záleží, v jaké jste situaci. V zápase, kdy jde o všechno, si to moc neužijete. Musíte se soustředit, každá chyba vás totiž může stát zápas."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz