VIDEO: Tvrdík se loučil v slzách. Ještě mohl vyučovat dál, říká Kudrna

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

20. října 2015, 16:05

Martin Voltr

Dohrávka mezi Mountfieldem a Karlovými Vary hokejově neoslnila, domácí nakonec mohli křepčit z vítězství 3:1 nad posledním týmem tabulky. Větší nával emocí ale přinesla rozlučka Michala Tvrdíka s kariérou. Hradecký stadion ho ocenil potleskem vestoje, klub předtím vyznamenal i Jaroslava Kudrnu. Ten zatím brusle na hřebík nevěší, ale zato načal devátou stovku svých extraligových startů.

Hokejové kulatiny dovršil Kudrna v pátek v Chomutově, na dres s číslem 800 si musel počkat do pondělka. A není divu, že ho donutil rekapitulovat. „Hlavně je pro mě důležité, že jsem za těch dvacet let vydržel relativně zdravý. Vážím si i spoluhráčů, ale nejdůležitější je pomoc rodiny a všech lidí okolo,“ hlásí. Domácí soutěži byl věrný většinu kariéry, nebýt čtyř sezon v Magnitogorsku, už by klepal na tisícovku.

I o dvě stovky niží počet je úctyhodný, navíc nechybělo moc a s Kudrnou mohl slavit i Jiří Šimánek. Stejné jubileum ho čeká ještě před reprezentační pauzou. „Ten dá asi zápasů víc. Ale nevím, jestli dožene nebo předežene Frantu Ptáčka,“ usmívá se Kudrna směrem k extraligovému rekordmanovi.

„Tvrďasovi děkujeme všichni v týmu za to, co tady udělal. Byl v Hradci nejdéle a myslím, že spousta kluků se naučila jeho umění.“

Sám si poprvé zahrál nejvyšší soutěž už v roce 1993. Jeho most mezi tehdejší premiérovou hradeckou sezonou v extralize a žhavou současností je fascinující, za tak dlouhou dobu se hokej hodně změnil. „Zažil jsem i hráče jako Dominika (Haška) a další z téhle zlaté generace. Kluci to předtím hráli na krásu, technicky, víc se hákovalo, to je vidět ze starých záběrů. Ale musíme se přizpůsobit trendu. Pro mě bylo důležité, že šel Hradec zpátky do extraligy a já si mohl zahrát na stará kolena doma.“

V prosinci završí Kudrna i životní milník, bude mu čtyřicet. Už po loňské sezoně se ke sým dalším rokům vyjadřoval trochu skepticky, ale místo v prvním útoku mu pořád patří zaslouženě! Zatímco jednadvacítka v hradecké kabině ještě nějaký ten pátek viset bude, teď už v ní chybí dvanáctka.

Minulý týden totiž Michal Tvrdík z rodinných důvodů nečekaně oznámil konec kariéry. Před druhou třetinou pondělního zápasu mu klub před nastoupenými týmy oficiálně poděkoval, fanoušci dlouho aplaudovali vestoje. Tvrdíka si hodně oblíbili, dva roky byl v první lize tahounem Královských lvů a ani sám nečekal, že potom ještě svou extraligovou kariéru restartuje. Do seznamu klubů nejvyšší soutěže, ve kterých působil, přidal v Hradci ještě osmý. Nikdy nevyhledával pozornost, nikdy nepotřeboval být hvězdou novinových titulků, ale svoji práci odváděl na sto dvacet procent a pro mladé byl velkým vzorem.

„Tvrďasovi děkujeme všichni v týmu za to, co tady udělal. Je škoda, že skončil. Myslím, že ještě mohl vyučovat dál, ale takhle se rozhodl a bylo to na něm. Byl v Hradci nejdéle a myslím, že spousta kluků se naučila jeho umění. Zasloužil si větší pozornost než já s tou osmistovkou, patří mu velký dík,“ opakuje Kudrna.

Ceremonie v pondělí zaujaly prakticky nejvíc, zápas fanouškům moc podívané nenabídl. Mountfield splnil povinnost výhrou 3:1, ale i když mu na první Spartu chybí jen čtyři body, herně se pořád hledá. Na startu utkání měl pořádně namále, Karlovým Varům nabídl v prvních třech minutách tři gólové šance, jenže hokejky posledního týmu tabulky jsou v aktuální situaci hodně svázané. Energie se potom opírala spíš jen o bojovnost, přesilovkami se protrápily oba týmy. „Všichni viděli, že byly úplně o ničem,“ poznamenal trefně kouč Draisaitl.

„Lehkost chybí. Někdo psal, že ten náš vlak se rozjíždí trochu pomaleji, ale všichni věříme, že kvalitu máme. Je potřeba, abychom tahali za jeden provaz a šli od maličkostí. Zaplaťpánbu za body,“ říká Kudrna. Zápas se odkládal kvůli nedělnímu vytížení hradeckého stadionu, na jeden večer totiž patřil proslulým Alexandrovcům. A i když to zní zvláštně, i oni se možná podepsali na kvalitě souboje. „Musím říct, že led byl po včerejšku šílený, puk nedržel na hokejce,“ komentuje útočník.

První čtvrtinu v pátek zakončí derby o východní Čechy. Asi málokdo pochybuje, že půjde o parádní bitvu. Stejně jako na všechny předchozí zápasy bude vyprodáno, na pokladnách už zbývají jenom poslední lístky. „Jsou tam noví hráči, kteří to pořádně neznají. Ale my, co jsme derby hráli loni a předloni, už víme, o co jde. Bude to adrenalin. Ale musíme předvést lepší výkon,“ má jasno Jaroslav Kudrna.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz