VIDEO: Ženské pěsti! První stopka v NWHL i zákaz otvírání vrátek

Foto: Michael Hetzel, Buffalo Beauts

13. prosince 2015, 8:31

Martin Voltr

Tvrdé střety a fauly daleko za hranicí pravidel? To není k vidění jen v mužském hokeji. Za mořem je v plném proudu první ročník National Women's Hockey League a vedení soutěže v tomto týdnu sáhlo k prvnímu disciplinárnímu trestu. Podívejte se sami, jak se obránkyně Connecticutu Molly Engstromová zákeřně pustila do Meghan Dugganové.

Engstromová svou soupeřku nejdřív krosčekovala zezadu, potom ji sekla hokejkou přes ruce. Když si to Dugganová  – jedna z nejlepších hokejistek současnosti – nenechala líbit, inkasovala od své protivnice direkt pěstí a poroučela se k ledu. Zápas už nedohrála, stejně jako Engstromová, která vyfasovala trest na pět minut a do konce utkání. Oddělení pro hráčskou bezpečnost NWHL ji navrch vyměřilo zákaz startu v následujícím zápase.

Říkáte si, nízký trest? Profesionální ženská soutěž, která letos za mořem spustila svůj první ročník, má ale pouhých 18 kol. Distanc na jedno utkání tak odpovídá čtyřem až pěti zápasům v NHL. Dugganová naštěstí neutrpěla žádné vážnější zranění, ale to nemění nic na tom, že na kávu a zákusek se svou krajankou asi jen tak nezajde.

Obě dvě přitom studovaly stejnou univerzitu, pak spolu v sezoně 2012/13 hrály kanadskou CWHL za Boston Blades a v roce 2010 byly obě součástí týmu Spojených států na olympijských hrách ve Vancouveru, kde vybojovaly stříbrné medaile.

První stopka nebyla jedinou záležitostí, kterou se NWHL v posledních dnech zabývala. Na paškál si vzala i zákrok Zoe Hickelové na Taylor Holzeovou, který nebyl ani tak tvrdý, jako smolný – Holzeová totiž vrazila do otevřených dvířek střídačky. Soutěž nesáhla k postihu její soupeřky, ale zato k jedné zásadní změně pravidel. Od teď už budou muset zůstat vrátka během hry zavřená! Výjimka platí jen pro momenty, kdy se bude snažit opustit led zraněná hráčka a také kdy na střídačku pojede brankářka. Při běžném střídání ve hře tedy budou muset hokejistky přeskakovat hrazení.

Ženská obdoba NHL za sebou ještě nemá ani polovinu soutěže. Tabulku zatím vede tým Connecticut Whale, který vyhrál všech sedm zápasů, před Boston Pride, New York Riveters a Buffalo Beauts. Víc o první zámořské soutěži, která platí své hráčky, si můžete přečíst zde.

Nezbývá než hokejistkám do zbytku sezony popřát pevné nervy a nízké mantinely. Když budete chtít, Jordin Tootoo vám ukáže, jak na to s elegancí...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz