VIDEO: Žolík Jordán se těší na Prahu. Máme zkušenosti, tlak brzy spadne!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

25. dubna 2015, 11:16

Václav Jáchim

Loni naskočil do přípravy na mistrovství světa a nikdo moc netušil, co dovede. Michal Jordán pak v Minsku odvedl dobrou práci. Teď se pere o mistrovství světa znovu. Vytrvale a zarputile! Na první pohled je patrné, že má velké herní sebevědomí. Zadák Caroliny to potvrdil v generálce proti Finsku: nejen, že vstřelil svůj první reprezentační gól, ale také patřičně krotil nebezpečné finské nájezdníky. Tenhle žolík zkrátka víc a víc cení tesáky, jeho role v týmu může nabývat na intenzitě.

Na vítězství 3:2 po nájezdech se nadřel celý český tým, odchovanec zlínského hokeje hodnotí brněnské vystoupení pozitivně. "Byl to poslední zápas, myslím, že jsme celou dobu podávali velmi slušné výkony. Doufám, že si to přeneseme na mistrovství světa," povídá. Těší ho i vlastní forma. "Řekl bych, že jsem se každým zápasem zlepšoval. V prvních to nebylo ono, cítil jsem se trošku unavený. Teď už jsem s týmem týden, hrál jsem čtyři utkání a postupně si víc věřil," popisuje.

Odvaha k útočení? Když mohu, něco si dovolím. Záleží na situaci

Obránce Caroliny dorazil do České republiky minulý čtvrtek. Na ruzyňském letišti jen přesedl z jednoho letadla do druhého, ve Švédsku bleskově absolvoval dva duely s Tre Kronor, ačkoli se pral s aklimatizací. "Hlavní rozdíl ale byl v rozměrech hřiště, tady je trošku větší. Člověk musí pořád bruslit a přistupovat k soupeři, protože jak mu dáte víc času, může se rozjet. Pokud stojíte na místě, rychle vás objede. Jinak hokej hraju pořád stejně - poctivě dozadu, a když je možnost, podpořím útok," vysvětluje.

Kromě práce v zadních řadách národního mužstva se uvedl rovněž parádní trefou. Brankáře Sarose překonal Jordán nekompromisní peckou od modré čáry, která vymazala protivníkův náskok. "Skočil jsem na led, měli jsme tam posledních pár sekund. Trenéři mě tam poslali, abychom si to dobře vyměnili s Kubou Krejčíkem. Já viděl, že mám volnou dráhu, snažil jsem se co nejrychleji vystřelit. Spadlo to tam," rekapituluje.

Vzápětí ukázal herní sebevědomí. Jordán si nádherně nabruslil do útočného pásma, zmátl všechny soky včetně Sarose, nicméně po objetí klece nestihl zakončit. "Oni už byli trošku utahaní, my si předávali puk na modré čáře. Chtěl jsem vystřelit, jenže Finové to tam uklekávali. Věděl jsem, že s tím musím něco udělat, ne jen nahodit někam do rohu. Vyjel jsem na prostředek, Krejča se tam se mnou střihnul, což Finy asi zmátlo. Pak jsem měl plnou lajnu až do brány, ale bohužel jsme to tam nedostali," lituje. Jordán každopádně prokázal velkou odvahu. "Tohle záleží na situaci. Podle toho, jak to jde. Když mohu, něco podobného si dovolím. Každý si to musí vyhodnotit sám."

Jako kluci chcete hrát v nároďáku. A aby na vás chodily plné arény

Jakmile slyší dotaz na pocit z kvality mužstva, pokývá hlavou: "Myslím, že to je dobře vyvážené. Budeme mít tři super gólmany, na které se můžeme spolehnout. Je tady dost kvalitních hráčů. Starší dokáží srovnat ty mladší, bude tam hodně zkušeností. Tým je určitě silný, jenom doufám, že něco předvedeme. Že všichni půjdeme za úspěchem." Na jihu Moravy reprezentanti naznačili možnosti, hnali je skvělí fanoušci. "Atmosféra byla parádní, v Brně i ve Znojmě vyprodané zimáky. Jako malí kluci chcete, abyste byli v nároďáku, a aby na vás chodily plné arény. Byla radost hrát před takovým publikem," děkuje na dálku.

Elitní výběr bude mít v zádech podporu i na šampionátu, zároveň se však musí srovnat s velkou odpovědností. "Tlak je každý rok, teď bude dvojnásobný tím, že se mistrovství světa hraje v České republice. Jak jsem řekl, máme hodně zkušených hráčů, takže to z nás během prvních pár střídání spadne," reaguje. Hokejisté si teď dávají volný víkend, Jordán je za něj rád. "Pro mě byla příprava hodně náročná, ani jsem moc nebyl doma, takže je fajn, když budu moci zůstat chvíli s rodinou a trošku si odpočinout. Poté máme pět dní, abychom se připravili, což si podle mě dostatečně dlouhá doba. No a pak už všechno vypukne," uzavírá. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz