Vítkovice a Pardubice slaví výhry. Zato Litvínov a Kladno selhaly

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

V Tipsport extralize vrcholí boj o záchranu: důležitou výhru vybojovaly Pardubice i Vítkovice. Naopak Litvínov přišel o tři body v čase 59:16. Neuspělo ani Kladno. A co další zápasy 46. kola?

Pardubice se radují, ukončily hrozivou sérii

Pardubice se v pátek odrazily ze dna tabulky, už nejsou poslední. A v neděli povedený víkend podtrhly další důležitou výhrou (ono jaká výhra také v této fázi sezony pro Dynamo není důležitá…).

Pardubice hnané věrnými fanoušky ukončily hrozivou sérii se Zlínem. Dynamo s tímto soupeřem prohrálo devět předcházejících zápasů. Jenže jak řekl Milan Antoš ve studiu na ČT sport: Když musíš, tak musíš. Tentokrát Východočeši zabrali, slaví třetí výhru za sebou a na poslední Litvínov mají nově tříbodový náskok.

Dvěma asistencemi k pardubickému vítězství přispěl Michal Vondrka. Hvězdná posila se Dynamu opravdu vyplácí – po osmi zápasech má parádní bilanci 2+7.

Milan Razým (trenér Pardubic): „Nám se povedl vstup do utkání, první třetina měla pro nás fantastický výsledek. Po pauze soupeř přidal, převzal iniciativu a podařilo se mu zaslouženě vyrovnat. Ve třetí třetině hrál Zlín perfektně přesilovou hru, i díky obětavosti našich hráčů, když jsme konečně začali padat do střel, jsme jí ubránili a svoji šanci poté využili. V závěru jsme o vedení bojovali a za body jsme neskutečně šťastní. Udržely nás ve hře.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Byl to již několikátý zápas, kdy jsme měli špatný vstup a pak to musíme dohánět. Ať už na Kladně nebo doma s Libercem. Pokud si to hráči neuvědomí, tak čtyřicet minut je málo. Sice jsme po špatném začátku vyrovnali a v kabině si řekli, co by nás mohlo dovést k vítěznému konci. Rozhodly ale dvě přesilové hry – jedna domácích a jedna naše. Bohužel jsme prohráli.“

HC DYNAMO PARDUBICE – PSG BERANI ZLÍN 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. S. Zacharčuk (Tybor, J. Kolář), 20. Poulíček (Vondrka, J. Kolář), 52. Tybor (Vondrka, Kolář) – 24. Buchta (Dufek, Kubiš), 37. Claireaux (Dufek).
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:25.
Diváci: 7 435.
Nejlepší hráči: Jan Kolář – Jan Dufek.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – Mikuš, Ivan, S. Zacharčuk, J. Kolář, T. Voráček, Holland, Blažej – Vondrka, R. Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Kusý, Harju, Látal – Blümel, Rolinek, Paulovič. Trenéři: Razým, Mikeska a Čáslava.
PSG Berani Zlín: Kašík – Žižka, Nosek, Freibergs, Ferenc, M. Novotný, Buchta, Řezníček – Herman, Claireaux, Dufek – Okál, Honejsek, Šlahař – Köhler, Fryšara, J. Ondráček – Kubiš, P. Sedláček. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Sparta vzdala před 15 tisíci diváky hold vítězstvím

Marketing Sparty připravil na neděli speciální show: Pražané před zápasem vzdali hold legendám kriminalistiky, před úvodním buly proběhl patnáctiminutový ceremoniál. Lákavý program přilákal do hlediště fantastických 15 077 diváků!

A ti, kdo fandili Spartě, odcházeli spokojení. Viděli totiž parádní hokej, celkem devět branek a nakonec i výhru domácích. Po příchodu Miloslava Hořavu na střídačku má Sparta bilanci tří výher a jediné porážky. Dvěma góly v neděli rozparádil O2 arenu David Dvořáček, který přitom v předcházejících 29 extraligových duelech vyšel střelecky naprázdno. 

Miloslav Hořava (trenér Sparty Praha): „Víme, že Vary hrají výborně a mají výbornou sezonu, takže jsme se připravovali na těžký zápas. Poté, co vyhráli v minulém zápase 9:1, tak jsme věděli, že to nebude jednoduché, což se potvrdilo. Z hlediska ofenzivy jsme tam měli celkem dobré věci, ale z pohledu defenzivy jsme nezvládli konec první i druhé třetiny. A myslím si, že kdyby Vary využily šance, které měly, bylo by to ještě zajímavější. Ve třetí třetině jsme si to už hlídali a bylo to lepší."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Chtěli jsme hrát aktivně, ale to se nám bohužel od začátku nepovedlo. Sparta měla lepší pohyb, byla víceméně ve všem lepší a převyšovala nás. Podle toho taky vypadal obrázek hry. I když se nám podařilo dát dvě kontaktní branky na konci první i druhé třetiny, tak nám Sparta vždy odskočila. Myslím si, že zápas kontrolovala a podala lepší výkon než my a zaslouženě vyhrála. Jsou soupeři, kteří nám sedí více a kteří méně, jako Sparta nebo Olomouc. Chtěli jsme sérii porážek zlomit, ale Sparta nám nedala moc šancí."

HC SPARTA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 6:3 (2:1, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Kudrna (Vitouch, Blain), 17. Dvořáček, 29. Buchtele (Forman, Pech), 30. Tomáš Dvořák (V. Růžička, Košťálek), 39. Dvořáček (Kudrna), 52. Sukeľ (Košťálek) – 20. Černoch, 36. Vondráček (Koblasa, Černoch), 40. Šafář (Bednář).
Rozhodčí: Horák, Pešina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:8.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 49:17.
Diváci: 15 077.
Nejlepší hráči: David Dvořáček – Jiří Černoch.
HC Sparta Praha: J. Sedláček – Kalina, Blain, Jurčina, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Košťálek – Rousek, Sukeľ, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Buchtele, Pech, Forman – Pšenička, Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.
HC Energie Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, M. Rohan, D. Mikyska, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, O. Beránek – V. Polák, Černoch, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Doma je prostě doma

Plzeň opět ukázala, jak je před vlastními fanoušky silná. Zatímco venku tápe, doma je prostě doma. Tentokrát to potvrdila proti Olomouci a díky povedené druhé třetině si došla pro pohodovou výhru. Dvěma body se pod ní podepsal Luboš Rob (1+1), už sedmé čisté konto udržel Dominik Frodl. Ještě k té domácí dominanci. Jen pro dokreslení: Plzeň nebodovala jen ve třech zápasech z 23.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Nebudeme si nalhávat, že jsme předvedli skvělý výkon. Byla tam spousta nervozity a nepřesností. Asi se na nás projevuje série ve venkovních utkáních a navíc nám chybí spousta zkušených hráčů. Řada mladých se s tím tak musí poprat. Jsem rád, že jsme si i přesto všechno našli cestu k vítězství. Nedělám si ale iluze, že by duel takto dopadl, kdyby soupeř proměnil nějakou ze svých šancí."

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Nemůžeme hrát na osmdesát procent. Musíme podat sto procent, abychom vyhráli. Vždy byl v zápase nějaký problém, který jsme si vytvořili sami. Před první brankou jsme nedali vyloženou šanci a hned se to otočilo proti nám. Chtěli jsme si ještě pomoci alespoň jedním gólem v poslední části a duel zdramatizovat, ale bohužel se to nepovedlo. Pro mě je to zklamání, utkání bylo celkem vyrovnané."

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OLOMOUC 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Vráblík (Rob, Gulaš), 27. Rob (Jánošík, Mertl), 37. Kantner (Přikryl, Pour).
Rozhodčí: Bejček, Svoboda – Malý, Pešek.
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 28:27.
Diváci: 5 744.
Nejlepší hráči: Luboš Rob – Lukáš Nahodil.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Jank, Jánošík, Vráblík, L. Kaňák – Rob, Mertl, Gulaš – Straka, Kodýtek, P. Zdráhal – Kantner, Přikryl, Pour – Vracovský, Kolda, Heřman. Trenéři: Čihák, Špaček a Hanzlík.
HC Olomouc: Lukáš – Valenta, Dujsík, Ondrušek, Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, A. Rutar – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Káňa, Irgl – Ostřížek, J. Knotek, Olesz – Kořenek, Kolouch, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.

Kladno vzdorovalo, ale třikrát přišlo o vedení

Kladno na ledě lídra třikrát vedlo. 1:0. 2:1. A pak i 3:2. Jenže co z toho, nakonec nemá ani bod. Bílí Tygři se v rozmezí 37. a 39. minuty díky dvěma gólům Libora Hudáčka poprvé v zápase dostali do vedení a na rozdíl od Kladna si náskok vzít nenechali.

Bílí Tygři tedy udělali další důležitý krok směrem k prvnímu místu po základní části. Bylo by to už počtvrté za posledních pět let, co by Liberec získal Prezidentský pohár. 

Kladno je na tom zcela opačně. Rytíři prohráli podeváté za sebou a po víkendu je jejich situace v boji o záchranu ještě kritičtější. Opět jim navíc chyběla zraněná brankářská jednička Denis Godla, který nechytá od konce ledna a jeho absence je prostě znát.

Za zmínku ještě stojí úchvatná liberecká bilance před vlastními fanoušky: činí totiž dvacet výher z 24 zápasů. Proti Kladnu rozhodly skvělé přesilovky, Liberec v nich dal hned čtyři góly!

David Čermák (trenér Kladna): „Myslím si, že o osudu zápasy rozhodly přesilové hry. My jsme využili jednu až na konci a to jsme přitom hráli dvakrát pět na tři. Liberec z pěti proměnil čtyři a to rozhodlo o celém utkání."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Naše přesilovky byly excelentní. Nebylo to jednoduché utkání, od začátku jsme to tlačili to hodně velkého kopce, ale nakonec vyhrál lepší tým."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – RYTÍŘI KLADNO 5:4 (2:2, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Bulíř (Šmíd, Birner), 20. Birner (Šmíd), 37. L. Hudáček (Birner, Lenc), 39. L. Hudáček (Knot), 49. Lenc (Bulíř, L. Hudáček) – 3. Machač (Barinka, Redlich), 12. Austin (O´Donnell, Melka), 35. Stach (O'Donnell), 51. O´Donnell (Austin, Vampola).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Kajínek, Špůr.
Vyloučení: 8:6.
Využití: 4:1.
Střely na branku: 37:21.
Diváci: 7 500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Libor Hudáček – Brendan O´Donnell.
Bílí Tygři Liberec: Hrachovina – Šmíd, Knot, Derner, Graborenko, Kolmann, Havlín – Birner, L. Hudáček, Lenc – Marosz, Bulíř, M. Zachar – L. Krenželok, P. Jelínek, Ordoš – J. Vlach, A. Musil, Valský. Trenéři: Augusta a Kudrna.
Rytíři Kladno: Cikánek – Nash, Austin, Kehar, Zajíc, Zelingr, Barinka – Zikmund, Vampola, Jágr – O'Donnell, Stach, Hovorka – Redlich, Machač, Melka – Š. Bláha, T. Kaut, Hajný. Trenéři: Čermák, Lidický a Kregl.

Litvínov ztratil tři body v čase 59:16

Tak tohle může Litvínov v konečném zúčtování hodně mrzet… Až do času 59:16 byl blízko tříbodovému zisku, jenže na konci utkání přišla zbytečná vyloučení a soupeř nakonec po velkém tlaku poslal zápas do prodloužení. Radim Zohorna vyrovnal v čase 59:16.

Verva navíc přišla i o bonusový bod, nezvládla totiž nájezdy. Naopak Mladá Boleslav na šestý pokus konečně v dovednostní soutěži uspěla. Svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery potvrdili výbornou formu: mají čtvrtou výhru v řadě. Zato Litvínov prohrál potřetí za sebou a jeho domácí bilance je teď ještě tristnější: činí devět výher a hned dvanáct proher.

Jindřich Kotrla (asistent trenéra Litvínova): „My jsme odehráli solidní utkání, větší část zápasu jsme byli lepším týmem, ale bohužel jsme v závěrečné části zápasu udělali hrubou chybu. Tím jsme soupeři poskytli šanci na vyrovnání a to nás stojí další dva body."

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Do utkání jsme nevstoupili dobře, tahali jsme za kratší konec. Samozřejmě nás nakoplo snížení na 2:1. Litvínov dobře hlídal vedení, ale na konci jsme získali přesilovou hru, kterou jsme využili. Byl jsem přesvědčený, že samostatné nájezdy zvládneme."

HC VERVA LITVÍNOV – BK MLADÁ BOLESLAV 2:3 po samostatných nájezdech (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Mahbod (M. Hanzl, Jarůšek), 37. Trávníček (Jurčík, Janus) – 38. Šťastný (R. Zohorna), 60. R. Zohorna (Jeglič, Ševc), rozhodující nájezd Stránský.
Rozhodčí: Hodek, Sýkora – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 25:23.
Diváci: 5 145.
Nejlepší hráči: Jaroslav Janus – Radim Zohorna.
HC VERVA Litvínov: Janus – J. Říha, Moravčík, Kudla, Aliu, Ščotka, Baránek – Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Petružálek, Gerhát, Válek – Stříbrný, Jurčík, Trávníček. Trenéři: Kýhos, Kotrla a Skuhrovec.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrdinka, Ševc, Dlapa, Pláněk, Hrbas, Fillman, Bernad – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.

Výhra nad zlato

Vítkovice v pátek nezvládly klíčovou bitvu s Pardubicemi a dostaly se do pořádné bryndy. Na poslední – tedy sestupové – místo měly před nedělním kolem jen šestibodový náskok, oproti konkurenci přitom mají víc odehraných zápasů.

Navíc se tak nějak tušilo, že to v neděli proti Třinci nebudou mít lehké. Hrálo se u Ocelářů, kteří patří k hlavním aspirantům na titul.

Vítkovice ovšem z derby – tak trochu nečekaně – berou všechny body! Těsnou výhru jim vychytal Daniel Dolejš (36 zákroků), vítězný gól dal v 50. minutě Martin Dočekal. Ukáže se tenhle triumf jako klíčový směrem k vítkovické záchraně v nejvyšší soutěži?

Václav Varaďa (trenér Třince): „Vítkovice hrály velmi dobře v obranném pásmu, ztížily nám to. Mrzí mě, že nám dvakrát proklouzlo mezi prsty vedení. Inkasovali jsme všechny tři góly hrozně lacině, to nás srazilo. Vepředu jsme nebyli tak produktivní. Hlavně ve druhé třetině jsme měli spoustu šancí, které jsme nevyužili. Věděli jsme, že to bude ve třetí třetině o jednom gólu. Nepovedlo se nám ho vstřelit, a proto jsme prohráli."

Rostislav Klesla (asistent trenéra Vítkovic): „Byl to další důležitý zápas a zvládli jsme ho po celých šedesát minut solidně. Důležité bylo, že jsme srovnali skóre před koncem třetin, udržovalo to pozitivní energii. I přestože jsme se dostali ve třetí třetině pod tlak, tak jsme ho ustáli a nepustili jsme domácí do žádných tutových šancí. Kluci to odmakali, hráli srdnatě a myslím si, že si tři body za výkon zasloužíme."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Chmielewski (Marcinko, M. Stránský), 34. M. Doudera (Hrňa, M. Kovařčík) – 20. Mallet (Lakatoš), 38. Schleiss (Hruška, Štencel), 50. Dočekal (T. Kubalík, Štencel).
Rozhodčí: Lacina, Stano – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 38:24.
Diváci: 5 400 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Matěj Stránský – Jan Schleiss.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – Gernát, Kundrátek, Galvinš, D. Musil, Zahradníček, M. Doudera, M. Adámek – Hrňa, P. Vrána, Martin Růžička – M. Stránský, Marcinko, Chmielewski – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Novotný, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Štencel, Trška, L. Kovář, Dudás, Výtisk, R. Černý, Gregorc – Šišovský, Hruška, Schleiss – Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš – Dej, R. Veselý, Mallet – Dočekal, Werbik, T. Kubalík. Trenéři: Trličík, Klesla a Svozil.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 45 27 5 2 11 161:113 93
2. BK Mladá Boleslav 46 21 7 6 12 138:108 83
3. HC Škoda Plzeň 45 23 2 7 12 144:120 83
4. HC Sparta Praha 47 19 12 1 15 156:135 82
5. HC Oceláři Třinec 45 23 3 4 15 142:113 79
6. HC Kometa Brno 45 18 5 6 16 128:139 70
7. HC Energie Karlovy Vary 46 16 8 4 18 156:136 68
8. Mountfield HK 44 17 5 4 18 110:111 65
9. PSG Berani Zlín 46 18 3 4 21 139:131 64
10. HC Olomouc 46 16 5 6 19 107:120 64
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 47 12 8 4 23 119:160 56
12. Rytíři Kladno 46 13 3 6 24 112:153

51

13. HC Dynamo Pardubice 46 12 3 9 22 106:149 51
14. HC VERVA Litvínov 44 12 2 8 22 121:151 48

Další program Tipsport extraligy

Úterý 18. února – dohrávka 46. kola:
18:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK (ČT sport)

Úterý 18. února – předehrávka 47. kola:
18:30 HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav

Středa 19. února – dohrávka 30. kola:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec

Pátek 21. února – 47. kolo:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň 
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec
18:00 Rytíři Kladno – HC Dynamo Pardubice
18:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Sobota 22. února – dohrávka 48. kola:
15:00 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz