Vůjtek po Slovensku: Líbilo se mi, že hrajeme útočně. Koho pochválil?

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

12. května 2023, 19:58

Pavel Mandát

Národní tým má za sebou úspěšný start na světovém šampionátu, svěřenci hlavního trenéra Kariho Jalonena porazili Slovensko 3:2 a berou plný bodový zisk. Utkání pro Hokej.cz hodnotil bývalý kouč obou celků Vladimír Vůjtek.

Překvapila vás divoká úvodní třetina zápasu se Slovenskem?
Překvapila, čekal jsem, že se bude hrát víc z obrany, ale hrálo se nahoru dolů. Navíc ani brankářům první třetina moc nevyšla. Všechno podle mě rozhodla naše pětiminutová přesilovka a rychlý gól na 3:2. Pak už se nám hrálo líp.

Byla na hráčích cítit nervozita pramenící z úvodního zápasu na turnaji?
Určitě, hlavně na těch, kteří hráli první zápas na mistrovství světa, to vždycky nějaké stopy zanechá. Všichni chtějí první zápas vyhrát. Bylo to celkem vyrovnané utkání, byť si myslím, že od gólu na 3:2 jsme měli mírnou herní převahu. Bylo tam z naší strany víc šancí, několik přečíslení, které jsme ale bohužel vyřešili špatně. Měli jsme je řešit přihrávkou. Slovensko ve druhé a třetí třetině prakticky žádné vyložené šance nemělo.

Co podle vás zaznělo v obou kabinách mezi první a druhou třetinou?
Podle mě nic zásadního. Skóre bylo divoké, ale je třeba si uvědomit, že na dvou třetinách gólů se podíleli brankáři. Ti se poté chytli a hráčům soupeře ve zbytku zápasu skórovat nedovolili.

„Všechno podle mě rozhodla naše pětiminutová přesilovka a rychlý gól na 3:2."

Kdo z našich hráčů na vás nejvíc zapůsobil?
Líbil se mi Dominik Kubalík, který dal dvě gólové nahrávky. Měl navíc spoustu střel, ale většinu mu zablokovali. A samozřejmě Lukáš Sedlák, dát dva góly v úvodním utkání mistrovství světa, to je velký počin. Tihle dva kluci dnes podle mě trošku převyšovali ostatní.

První lajna s Kubalíkem, Chytilem a Červenkou vypadá dobře, že? První gól byl jak z hokejové učebnice.
Jo, krásné přihrávky do kříže. I když myslím, že tenhle gól jde trochu na vrub brankáře, bylo to chytatelné. Kluci se mi každopádně líbili, měli víc dobrých akcí.

Z pohledu českého systému byste nejvíc ocenil co?
Líbilo se mi, že kluci hráli útočněji než minulý rok. Naši trenéři dobře zareagovali na to, že Slováci mají potíže v obraně. Mají v ní spoustu mladých kluků, protože řada hráčů jim nepřijela. Aktivní hrou jsme chtěli téhle situace využít.

„Líbilo se mi, že kluci hráli útočněji než minulý rok."

V čem naopak vidíte rezervy?
Nemyslím, že v naší hře byly vyloženě rezervy. Šlo o rozjezdový zápas, který jsme zvládli. Kluky by to mohlo uklidnit a mohli bychom hrát i v dalších fázích turnaje útočný a kombinační hokej.

Ostatně v dalších zápasech proti papírově slabším a betonujícím soupeřům nám nic jiného nezbude.
Máte pravdu, tyhle zápasy jsou velmi ošemetné. Viděli jsme to loni s Rakouskem. Jde sice o papírově slabší týmy, ale dnes už to nejsou žádní outsideři. Hlídají si střední pásmo, čekají na přesilovku nebo na brejky, a když se jim povede dát vedoucí gól, zápasy s nimi se těžko vyhrávají. Musíme se na to připravit.

„Myslím, že dva až tři zkušení beci a brankář světové kvality Slovensku chybí."

Jak vidíte další osud mladého slovenského výběru na mistrovství?
I na olympiádě měli mladý tým a uhráli medaili. Teď jim navíc přijede Nemec z NHL, který určitě přinese kvalitu. Pořád si ale myslím, že dva až tři zkušení beci jim budou chybět. K tomu brankář světové kvality. Nechci jejich brankáře podceňovat, třeba někdo z nich vyskočí a bude oporou, zatím to tak ale nevypadá.

Otřepané klišé, že brankář je základ úspěchu, se zase potvrdí?
Jasně, brankář dělá padesát, někdy i sedmdesát nebo osmdesát procent výkonu mužstva. Stačí se podívat na olympiádu v Naganu. Kdybychom tam měli průměrného nebo lehce nadprůměrného brankáře, nevyhráli bychom ji. Chytal nám ale Hašek, který v té dobře patřil k absolutní brankářské špičce. (usmívá se).

Foto: Markéta Křížová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz