Výchova je nad úspěch. Jdeme dál svou cestou, říká kouč Tygrů Plodek

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Na každého občas sedne výsledková krize, do kabiny juniorů Liberce přišla v ten nejméně vhodný moment. Prohráli totiž první čtyři zápasy DHL Superpoháru a nejlepší akademie má na play off už jen zcela minimální šanci.

Závěr předešlého turnaje musel mladé Tygry naladit na nadšenou notu. Vždyť v jedenácti hráčích smetli Salcburk na jeho půdě 5:1! Ovšem na senzační výsledek v DHL Superpoháru nenavázali, získali pouze bod za porážku s Třincem a dalším třem soupeřům už podlehli v základní hrací době.

„Sám hledám odpovědi na otázku, proč to tak je. Kdybych to věděl, tak jsme to změnili od druhého utkání,“ kroutí hlavou trenér Milan Plodek.

„Sám hledám odpovědi na otázku, proč to tak je.“

Velkým problémem jeho svěřenců jsou první třetiny. Jednou ji prohráli o tři góly, dvakrát o dva. Skoro se zdá, jako by v hlavě nebyli správně nachystáni na to, že se hraje o všechno. „Hráči vědí od prvního utkání této nadstavby, že jde o všechno. Navíc jsme sáhli k posunům v kategoriích směrem dolů, ale výsledkově se nám nedaří,“ podotýká Plodek, že Tygři měli řadu dobrých pasáží.

„Herně to bylo velmi špatné pouze v Jihlavě, jinak všechna utkání byla vyrovnaná. Co se klukům honí v hlavách, je samozřejmě otázkou. Jejich starty v první lize, respektive mužské extralize, můžou jejich myšlení trochu ovlivnit, ale taková je naš Tygří cesta a musíme se s tím vypořádat. Pořád je pro nás důležitější výchova hráčů než momentální úspěch,“ má jasno liberecký kouč.

„Všichni to bereme stejně: Hraje se o titul!“

Že by se snad do psychiky hráčů promítlo vědomí, že letos nehrají o titul mistrů republiky jako takový, rázně odmítá: „To vůbec ne. Všichni to bereme stejně: Hraje se o titul!“

Liberečtí junioři s blížícím se koncem sezony pravidelně stahují svoje zkušené hráče zpátky, v plném složení vždy patří mezi favority. Předloni si zaslouženě zahráli finále proti Kometě, loni ve čtvrtfinále trochu smolně narazili na podobně nabušenou Spartu.

Foto: Karel Švec, Český hokej

I letos využili esa jako Jana Šíra či Jakuba Rychlovského, do svého týmu se vrátil i kapitán Petr Šafařovský. Jenže ani oni porážkám nezabránili. Dost možná se znovu projevila špatná sehranost, způsobená spoustou posunů napříč všemi týmy organizace během ročníku.

„O sehrání hráčů opravdu u nás v kategorii U20 moc mluvit nemůžeme, některé hráče jsme měli v tréninku třeba pouze jednou. Každý ale ví, že juniorský hokej je hodně odlišný od toho dospělého. Každému chvilku trvá, než se s tím srovná, a to nám bohužel moc do karet nehraje,“ přitakává Plodek.

„O sehrání hráčů opravdu u nás v kategorii U20 moc mluvit nemůžeme.“

„I tak si ale myslím, že s týmem sestaveným jako například v Olomouci bychom měli vyhrávat,“ dodává. Tygři místo toho prohráli vysoko 2:6 a víceméně si zavřeli cestu za postupem. Každého soka vyzvou ještě jednou, nicméně naděje na umístění mezi nejlepší dvojicí už pro ně zůstává spíše jen v rovině teorie.

Na zmiňovaném plnění dlouhodobé vize to každopádně nic nemění, a to ani do nadcházejících bitev. „Jdeme dál svou cestou a opět se budeme uvnitř klubu bavit o tom, co je pro kterého hráče nejlepší. Podle toho pak dáme dohromady sestavy na další utkání,“ líčí Milan Plodek.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vzhledem k tomu, že i prvoligovým Benátkám brzy skončí sezona, se naděje klubu budou upínat k dorostu. Ten letos obhajuje titul a platí pro něj to podobné co pro juniorku – v plném složení se zařadí mezi hlavní adepty na prvenství. Nabízí se tak otázka, zda ho už nenechat sehrávat.

„Zrovna dneska jdou všichni kluci z dorostu hrát za U17, mají před sebou skvělý zápas s Plzní. Dál však budou zapojováni do utkání U20. Je skvělé, že se nám v sestavě dokázalo prosadit tolik mladších hráčů. Až přijde vrchol soutěže dorostu, určitě tým nabijeme a pokusíme se obhájit titul,“ ujišťuje trenér starší akademické kategorie.

V jeho týmu si letos z mladíčků nejvíc zahráli Bennet Rossmy a Jakub Šedivý, dále Adam Měchura či Petr Gajda, své šance dostal i brankář Daniel Král a dva hráči ročníku 2004 – Tomáš Trunda s Jakubem Hujerem. „Jsme si jisti hráči, které ostaršujeme. Musí v juniorce nejen zapadnout, ale chceme, aby byli na ledě vidět,“ hlásí Plodek.

„Stále u nás platí fyzická příprava podle biologického věku, takže se nemůže stát, že by juniorské dávky někoho z mladších utavily.“

„To souvisí i s jejich přípravou: Stále u nás platí fyzická příprava podle biologického věku, takže se nemůže stát, že by juniorské dávky někoho z mladších utavily,“ podotýká. „Za mě osobně máme do budoucna určitě na čem stavět a je tu spousta kluků, se kterými budeme dále pracovat a dostávat je na ty nejvyšší mety.“

Tou nejbližší seniorskou metou pro každého libereckého juniora je farmářský tým v Chance lize. Za Benátky si v letošním ročníku zahrálo 28 hráčů ročníku 2000 a mladších, což je napříč zbytkem republiky, s výjimkou Litoměřic, opravdu nedostižné číslo. Zvlášť když tam mnozí z nich strávili velkou část ročníku.

„V Benátkách si to vyzkoušela drtivá většina hráčů z naší juniorky. Sami si zkusili, jaké je to hrát mezi dospělými, a zjistili, kde ještě musí zabrat, na jakých dovednostech dál pracovat, a navíc jim to určitě přineslo i novou motivaci do další práce,“ dodává trenér libereckých mladíků Milan Plodek.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz