Vzpomínka na celý život, říká Jalonen o „domácím“ zápase

Foto: Jan Beneš, Český hokej

24. května 2022, 23:27

Dominik Dubovči

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Když se objevil na kostce Nokia Areny během utkání USA s Norskem, všichni Finové v hale nadšeně tleskali. Kari Jalonen je ve své zemi celebritou, po úterním zápase ale musel skousnout, že jeho spoluobčané předvedli lepší výkon.

„Těžká porážka. Ale víte… Pro mě to byl speciální večer,“ uvedl svou pozápasovou řeč trenér českých hokejistů Kari Jalonen.

Dvaašedesátiletý Fin se dostal do zajímavé situace. O druhé místo ve skupině si to jeho český tým rozdal proti jeho Finsku, které podporovalo více než jedenáct tisíc diváků.

Úžasná atmosféra, zatím nejlepší ze všech utkání v Tampere. Hollywoodský scénář měl ale chybku, českou část obecenstva nepotěšil ani jeden gól.

„Měli jsme tlak na začátku druhé třetiny, kde jsme měli vstřelit branku. To určitě ovlivnilo vývoj utkání,“ uvědomoval si Jalonen pasáž, kdy se do velkých šancí dostali Krejčí nebo Smejkal.

Finům se nedařilo vystřídat, Češi předváděli skvělý pohyb. Dokonce i obránci si měnili pozice nebo kombinovali u modré čáry. 

Moderní hokej ale předvedli i Finové Čechům. A to hlavně v první třetině, kdy se ujali vedení 2:0. Nejdříve díky hezké individuální akci Armii, poté díky využité přesilovce.

„Měli jsme tlak na začátku druhé třetiny, kde jsme měli vstřelit branku.“

Mimochodem právě vyloučení nejprve dojatého Jalonena naštvala. „Nelíbilo se mi, jak to rozhodčí posoudili. Zákroky Zohorny i Červenky měly k faulům hodně daleko. A gól na 2:0 byl pro Finy důležitý,“ mrzelo zkušeného stratéga.

Jinak ovšem zůstával pozitivní. „Potkat Finsko na mistrovství světa v takovém zápase… Bude to jedna z nejhezčích vzpomínek na moji trenérskou kariéru,“ popsal a pustil se do hodnocení.

„Celkově se mi líbilo, jak jsme hráli. Pro Finsko jsme byli výzvou. Přitom je to tým, který inkasuje nejmíň ze všech.“ Proč se však Češi neprosadili více? 

„Mám radost z toho, jak jsme bojovali. Bylo tam hodně soubojů před brankou, dobrá vhazování. Kluci dnes odvedli kvalitní práci. Jenže bylo znát, že jsme v únavě. Finové dva dny odpočívali, zatímco my jsme už podruhé hráli ve dvou dnech po sobě. A to je určitý rozdíl,“ nabídl Jalonen svůj pohled.

„Tak to prostě je a musíme si tím projít,“ dodal ještě obecně k rozhodčím i danému programu. „Ale teď už se díváme směrem k zápasu s Německem. Musíme mít krátkou paměť a nezabývat se prohrou příliš dlouho.“

„Bylo znát, že jsme v únavě.“

Právě Němce vyzve Jalonenův celek ve čtvrtfinále. Kvůli němu se ovšem musí stěhovat do Helsinek. „Problém to určitě není, takhle to prostě funguje. Musíme cestovat, jen ještě počkáme, abychom věděli, který ze zápasů bude tím naším.“

Jaký tedy bude nejbližší program české reprezentace? „Půjdeme na hotel, dáme si dobrou večeři a pořádně se vyspíme. A pak už bude jasné, jaký máme program, a jaký máme cíl,“ prozradil Jalonen.

A jestli jeho hráči měli v hlavách, že pokud Finsko porazí, vyzvou věhlasnější Kanadu?

„Nemyslím si, že by to tak bylo. Respekt máme ze všech soupeřů. Navíc Německo má zatím opravdu dobrý turnaj. Druhou skupinou jsem celou dobu poctivě sledoval, takže vím, že hrají fakt dobře,“ připomíná. 

Český realizační tým nespekuloval, ale konal. „Pro rozbory máme to, co potřebujeme. Naši videotrenéři už všechno připravili,“ vzkázal dvaašedesátiletý Fin.

Ve středu odpoledne tedy Češi potrénují v Tampere a poté se vydají směr Helsinky. Vstříc nejdůležitějšímu zápasu turnaje, který rozhodne.

„Onnea,“ řekli by Finové. Hodně štěstí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz