WSM Liga: Jiří Doležal končí v Mostě! Američan Walker posílí Motor

Foto: lhkjestrabi.cz

Dominik Volek s Benem Walkerem posílili České Budějovice a Lukáš Žálčík Jestřáby. Novou tvář přivítala i Slavia, kam zamířil slovenský útočník Martin Šagát. Za Ústí nad Labem debutoval Matěj Beran. WSM Ligu naopak opustil Patrik Moisio. Další novinkou ze druhé nejvyšší soutěže je rezignace Jiřího Doležala na post hlavního trenéra HC Most.

Události 24. kola WSM Ligy

Výsledky

Doležal končí na střídačce Mostu
Jiří Doležal v úterý rezignoval na pozici hlavního trenéra Mostu. Rozhodl se tak po nepřesvědčivých výsledcích z posledních kol. Severočeši prohráli pět zápasů v řadě a spadli na poslední příčku tabulky. Na třináctou Kadaň, se kterou změří síly ve středu, ztrácí čtyři body. Jméno Doležalova nástupce zatím není známé. 

Most je třetím týmem, který ve WSM Lize mění realizační tým. Trenéra nejprve odvolal Havířov (Štefana Mikeše nahradil Martin Janeček) a poté Prostějov (místo Kamila Přecechtěla vede Hanáky Pavel Arnošt).

Škarek za Spartu
V brance Pražanů nastoupí v úterním extraligovém zápase sedmnáctiletý brankář Jihlavy Jakub Škarek. Ve Spartě má střídavé starty. 

Děkovačka Jaroslava Pavelky
Litoměřický gólman Jaroslav Pavelka předvedl spolehlivý výkon, od Mostu inkasoval jen jednou. Vítězství 3:1 si náležitě užil a na děkovačku si pozval malé fanoušky.

Litoměřice prodávají charitativní kalendář
Hokejisté Stadionu nafotili společně s chovanci dětského domova snímky do kalendáře, který jde nyní do prodeje. Výtěžek poputuje na charitativní účely.  

Benátecká bída v prodloužení
Devět z 24 zápasů Benátek nad Jizerou dospělo do prodloužení, respektive samostatných nájezdů. Pojizeřané ani jednou bod navíc nevybojovali, přesto jsou v tabulce WSM Ligy na pátém místě. 

Kajínek se uzdravil
Jihlava může znovu využít služeb předsezonní posily z Benátek nad Jizerou Davida Kajínka. Ani jeho návrat z marodky ale nezabránil porážce Dukly 1:2 v prodloužení s Frýdkem-Místkem.

Přindiš s Bačou se poprali
Patří k nejvylučovanějším hráčům soutěže. Trestné minuty posbírali i v pondělním zápase. Mezi slávistou Martinem Bačou a ústeckým vousáčem Petrem Přindišem se to v závěru utkání semlelo. Pěstní šarvátka skončila podle redaktora onlajny.com nerozhodně.

Soutěž s WSM
Hlavní sponzor první ligy, společnost WSM, tentokrát se svou soutěží zavítala do Ústí nad Labem. 

Přestupové novinky

Walker posilou Motoru
České Budějovice angažovaly Bena Walkera (180 cm, 86 kg), teprve druhého Američana v klubové historii. Třiadvacetiletý útočník má pověst bojovného a důrazného hráče. „Dostali jsme na něj velmi dobré reference od stejné agentské skupiny, která nám doporučila Mitche Fillmana. Věříme, že se prosadí stejně, jako právě Mitch. Nedali jsme ale samozřejmě jen na doporučení agentů. V zámoří má výborné vztahy s lidmi napříč všemi soutěžemi Jaroslav Modrý, který nám o hráči dodal další pozitivní informace, tudíž Bena vyzkoušíme a po měsíci se rozhodneme, zda pro nás bude přínosem," uvedl pro hcmotor.cz generální manažer Stanislav Bednařík.

„Jaroslav Modrý nám o hráči dodal další pozitivní informace, tudíž Bena vyzkoušíme a po měsíci se rozhodneme, zda pro nás bude přínosem."

 

Pro Walkera bude angažmá v Motoru první zahraniční štací. Loni působil v nižší farmářské soutěži ECHL – za Tulsu nastoupil k 36 utkáním (7+4). Na kontě má také 52 zápasů v AHL (2+5), předtím hrál v juniorské WHL. Sobotní zápas s Kladnem rychlý forvard pravděpodobně nestihne.

Šagát posílil Slavii
Prořídlé útočné řady sešívaných vyztužil Martin Šagát. Dvaatřicetiletý slovenský útočník byl od jara bez angažmá. Spekulovalo o se příchodu do Kadaně, teď jej ale představila jako novou posilu Slavia. V Edenu bude hostovat do konce sezony. Prvoligoví fanoušci si Šagáta pamatují z Ústí nad Labem, kde v sezoně 2011/2012 získal 60 bodů. Pak hrál za Chomutov, Kadaň a loni působil v dánském Herningu, s nímž získal stříbrnou medaili a v 54 utkáních zapsal 18 bodů (6+12).

Moisio končí v Kadani
Finský útočník Patrik Moisio v Kadani neuspěl. Trhače opouští po třech zápasech s bilancí 0+1. WSM Liga tak přišla o zajímavou postavu. Moisio totiž platil v SM-liize, kde hrál ještě v loňské sezoně, za obávaného ranaře a častého účastníka pěstních šarvátek (viz videa ZDE). V Kadani se od něj ovšem očekávaly hlavně kanadské body, ty ale nepřišly, a tak si čtyřiadvacetiletý Fin hledá nové angažmá.

Volek do Motoru
České Budějovice hlásí novou akvizici. Minimálně na měsíční hostování přichází z pražské Sparty Dominik Volek. „O jeho předpokladech není pochyb, předpovídala se mu velká budoucnost. Teď už ale výsledky z mládežnických týmů nikoho neohromí, Dominik musí co nejrychleji začít potvrzovat, že je ochoten tvrdě pracovat a prokázat, že na špičkový hokej má," uvedl pro hcmotor.cz generální manažer Českých Budějovic Stanislav Bednařík.

„Dominik musí co nejrychleji začít potvrzovat, že je ochoten tvrdě pracovat a prokázat, že na špičkový hokej má."

Dvaadvacetiletý útočník se před sezonou snažil prosadit do sestavy Mladé Boleslavi, pak odešel do Sparty, za kterou ale nastoupil jen k jednomu utkání. Minulý ročník strávil v Benátkách nad Jizerou (8 zápasů, 1+0) a v Prostějově (29 utkání, 4+1). Předtím působil v Litoměřicích, na Spartě a v týmech zámořské WHL. V roce 2014 se zúčastnil mistrovství světa hráčů do dvaceti let.

Kváča se vrací do Českých Budějovic
Jihočeši si z Benátek nad Jizerou stáhli devatenáctiletého brankáře Petra Kváču. „Petrovi dáme prostor ve WSM Lize, má šanci podívat se na mistrovství světa do 20 let, což by byl jeho velký osobní úspěch. V loňské sezoně prokázal, že má talent, musí to ale potvrdit i v zápasech," řekl pro hcmotor.cz generální manažer Českých Budějovic Stanislav Bednařík. Kváča odchytal za Benátky sedm utkání (91.74 %, 2.82 G/Z). Ve zbylých zápasech dostali přednost brankáři z partnerských týmů Pojizeřanů. 

Bláha na měsíc do Liberce
Zatímco Petr Kváča odešel z Benátek nad Jizerou do Českých Budějovic, opačným směrem zamířil Ondřej Bláha. Čtyřiadvacetiletý gólman bude po dobu jednoho měsíce hostovat v Liberci, odkud má do Benátek střídavé starty. Za Motor letos odchytal 10 zápasů (92.44 %, 2.23 G/Z). Více příležitostí dostával David Gába. 

Beran v Ústí n/L
Ústí nad Labem má s Pardubicemi dobré vztahy, dokazuje to i příchod Matěje Berana. Pro třiadvacetiletého útočníka bylo pondělní utkání proti Slavii první v sezoně. Loni odehrál v extralize 33 zápasů (1+2), a to za Plzeň a později Dynamo. Působil také v druholigových Klatovech.

Žálčík do Prostějova
České Budějovice opouští minimálně na měsíc rychlý útočník Lukáš Žálčík, který se stal posilou Prostějova. Více ZDE

Káňa si hledá angažmá
Jak jsme avizovali v předcházejících článcích, útočník Jan Káňa odchází z Prostějova. Kvůli zranění za něj stihl jen 11 utkání (2+5). Více ZDE

Tulačka se vrací do druhé ligy
Hostování ve Slavii skončilo útočníku Vojtěchu Tulačkovi (10 utkání, 0+0). Do Edenu má ale z Klatov i nadále vyřízeny střídavé starty. 

Mejzlíkův debut
První zápas mezi muži si v pondělí odbyl jihlavský útočník Tomáš Mejzlík. Dosud nastupoval v DHL Extralize juniorů, kde v 18 zápasech zapsal čtyři branky a sedm asistencí. 

Most povolal z litvínovské juniorky Březáka
Debut v profesionální soutěži má za sebou také Jakub Březák. Vysokému obránci se daří v litvínovské juniorce (15 utkání, 4+11), a tak jej využil prvoligový Most. 

Půlpán za Litoměřice
Stadion povolal z druholigového Trutnova útočníka Aleše Půlpána. V minulé sezoně se mihl v Šumperku, předtím si zahrál za Havlíčkův Brod, Beroun nebo Hradec Králové. 

Dominik Volek se stal posilou Českých Budějovic.

Dominik Volek se stal posilou Českých Budějovic. | Foto: hcsparta.cz

Ze statistik

Svoboda poprvé prohrál
Až v jeho jedenáctém zápase skončila málo vídaná série jihlavského brankáře Miroslava Svobody. Předcházejících deset utkání dovedl do vítězného konce, tentokrát byl ale úspěšnější soupeř z Frýdku-Místku. Jihlava uhájila aspoň bod, prohrála až v prodloužení 1:2.

Šafránek nejlepším střelcem
Slavia válí i po obměně kádru. Velkou zásluhu na tom má David Šafránek, který v pondělí skóroval dvakrát a s patnácti brankami nově vévodí ligové tabulce střelců. Předstihl Vlastimila Dostálka z Přerova.

Protasenja dál pálí
V minulém kole dal dva góly, teď přidal další – celkově už devátý v sezoně. Anatolij Protasenja přitom za Duklu stihl jen jedenáct zápasů. 

Na Hübla je spolehnutí
Když se do branky Mostu postaví Jaroslav Hübl, soupeři se dávají góly obzvlášť těžce. Přesvědčily se o tom také Litoměřice. Za záda zkušeného brankáře dostaly jen dva puky (třetí gól daly při soupeřově powerplay), přesto braly všechny body. Hübl zůstává s úspěšností zákroků 94.93 procent druhým nejlepším gólmanem soutěže.

Kolařík dal první gól po návratu do Slavie
Ve svém jedenáctém utkání v sezoně se veterán a velký srdcař Pavel Kolařík dočkal první trefy. Slavia je i díky této trefě čtvrtá a má stejně bodů jako třetí Jihlava.

Žálčík se uvedl gólem
Sotva se dotáhlo jeho hostování z Českých Budějovic, už jel Lukáš Žálčík s Prostějovem do Havířova. Dal sice branku, ze strany Jestřábů však byla jediná. Prostějov prohrál 1:2 a je až sedmý.

Jakub Strnad pokračuje ve výborných výkonech
Kladno se nespoléhá jen na extraligou protřelé mazáky, ale i na nastupující generaci okolo Patrika Machače nebo Jakuba Strnada. Druhý jmenovaný má po pondělním kole už devět branek. 

Návštěva kola

1 664 diváků – Rytíři Kladno vs. HC ZUBR Přerov
Čtyřiadvacáté kolo byla divácká bída. Vzhledem k pondělnímu termínu stačilo Kladnu k návštěvě kola 1 644 diváků.

Další návštěvy: 
AZ Havířov vs. LHK Jestřábi Prostějov – 1 567
HC Dukla Jihlava vs. HC Frýdek-Místek – 1 129
SK Horácká Slavia Třebíč vs. SK Trhači Kadaň – 940
HC Stadion Litoměřice vs. HC Most – 720
HC Slavia Praha vs. HC Slovan Ústí nad Labem – 705
HC Benátky nad Jizerou vs. ČEZ Motor České Budějovice –  325

Šlágr 25. kola

18:00 LHK Jestřábi Prostějov vs. Rytíři Kladno
Prostějov sáhl ke změnám v kádru i realizačním týmu. Zápas se silným Kladnem tak bude pro ambiciózní Jestřáby velkou zkouškou.

Zápasy 25. kola

Středa 16. listopadu:
17:30 HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – AZ Havířov
18:00 LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno
18:00 HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha
18:00 HC Slovan Ústí nad Labem – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč
18:00 SK Trhači Kadaň – HC Most

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz