WSM Liga: Neskutečný Hanuljakův zákrok. Gratton opět shodil rukavice

Zákrok sezony? Kladenský brankář Miroslav Hanuljak ve středečním zápase WSM Ligy zabránil jistému gólu. Přerovský útočník Milan Procházka zakončoval do zcela odkryté branky, Hanuljak ale natáhl hokejku a na poslední chvíli puk vyrazil.

Události 50. kola WSM Ligy

Výsledky

Fantastický Hanuljakův zákrok
Přerovští fanoušci se už v sektoru hostí radovali a ruce nad hlavu zvedal i útočník Milan Procházka, jenže Miroslav Hanuljak předvedl možná zákrok sezony. Porážce Kladna přesto nezabránil – Zubři zvítězili 3:1.

Zákrok ve videu:

Gratton znovu shodil rukavice
Na Kladně se schylovalo k další bitce – jenže zatímco kanadský ranař Josh Gratton rukavice shodil, Jakub Ferenc ne. Dvoumetrový přerovský obránce skončil na ledě, protože ale nebyl v potyčce aktivní, Gratton dostal vyšší trest a Zubři hráli přesilovku.

Josh Gratton a Jakub Ferenc.

Josh Gratton a Jakub Ferenc. | Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Josh Gratton a Jakub Ferenc.

Josh Gratton a Jakub Ferenc. | Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Josh Gratton a Jakub Ferenc.

Josh Gratton a Jakub Ferenc. | Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Josh Gratton a Jakub Ferenc.

Josh Gratton a Jakub Ferenc. | Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Fans of Prostějov v Havířově
Jak fandili příznivci Prostějova v Havířově?

Exhibice v Ústí
Na pondělní exhibiční zápas, který připomněl 70. sezonu ústeckého klubu, přišlo 2 144 diváků. Výběr českých hvězd nakonec porazil tým bývalých (i současných) osobností Slovanu 14:10. Kuriozitami byly pivní výčep mezi střídačkami nebo úplatky rozhodčím přímo na ledě.

Do síně slávy ústeckého hokeje byli při této příležitosti uvedeni: Jan Alinč, Milan Antoš, Jan Čaloun, Vlastimil Davídek, Dietmar Gross, Antonín Hanzl, Pavel Janků, Čestmír Kodrle, Karel Kremlík, Jaroslav Mareš, Radomír Mikeš, David Pazourek, Dušan Salfický, Martin Štěpánek a Jiří Vrba.

Sestavy týmů
Hvězdy Slovanu: Sáblík (Salfický, Ptáček) – Klobouček, Jan Kudrna, D. Zápotočný, O. Kříž, J. Evan, J. Cícha, Hnízdo, J. Merta – Janků, Pazourek, Antoš – Jiří Kudrna, Slížek, M. Trončinský – Morvay, Buďa, D. Tvrzník – A. Hanzl, Mikeš, M. Hanzl. Trenéři: Pavel Hynek, Jiří Vrba, Vlastimil Davídek, Vladimír Evan, Dietmar Gross, Čestmír Kodrle, Jaroslav Mareš.

Hvězdy České republiky: Orct (Salfický) – L. Procházka, F. Kučera, M. Štěpánek, Šlégr, Škoula, Ščerban – Straka, Vlasák, Čaloun – R. Hanzl, Roubík, Alinč – Reichel, J. Beránek, M. Trončinský. Trenéři: Milan Nový, Vladimír Kameš.

Legenda pomáhá – dražba zahájena
Ve 46. kole nastoupily všechny prvoligové kluby ve speciálních dresech s podobiznou Ivana Hlinky na hrudi. Některé ze sad dresů už jsou v aukci (jiné budou postupně přibývat), jejíž výtěžek půjde na Nadační fond Ivana Hlinky. Dražba probíhá na těchto stránkách

Vyvolávací cena dresů je 867,- Kč. Částka v sobě zahrnuje čísla, která jsou pro sezonu 2016/2017 specifická – tedy 80 let nejvyšší soutěže a nedožité 67. narozeniny Ivana Hlinky (26. ledna).

Přestupové novinky

Pařízek posílil Prostějov
Prostějov získal během přestupové uzávěrky ještě jedno jméno. Obranu vyztužil dvaadvacetiletý obránce Tomáš Pařízek. Odchovanec českobudějovického hokeje naskočil za Jestřáby poprvé v úterní dohrávce a nastoupil i ve středu v Havířově. Jednalo se o jeho první starty mezi muži v českých soutěžích. Dosud hrál v zámořské SPHL a na Slovensku za Trenčín a Poprad.

Duklu trápí marodka. Povolala juniory
Jihlava vyhrála podvaadvacáté za posledních 24 utkání. Ve středu si poradila s Frýdkem-Místkem – navzdory tomu, že do zápasu nemohli z důvodu zranění či nemocí zasáhnout Miroslav Svoboda, Jiří Dobrovolný, David Kajínek, Petr Šidlík, Tomáš Kaláb, Šimon Szathmáry, Lukáš Jícha, Michal Důras nebo David Březina. Útočník Patrik Danišovský tak provizorně zaskočil v obraně a z mládeže byli povoláni beci David Váňa a Matěj Vála, pro které se jednalo o první start ve WSM Lize.

Kladno nasadilo novice
Krom Váni a Vály si ve středu odbyli debut ve WSM Lize i další dva mladíci: obránci Dominik Havelka a Václav Veber. První jmenovaný už zkušenosti s mužským hokejem měl, párkrát totiž vypomohl Sokolovu. 

Motor udržel talentovaného gólmana
České Budějovice podepsaly novou dvouletou smlouvu (s možností další opce) s Jiřím Paterou, který přišel před sezonou ze Slavie a zatím chytá za motoráckou juniorku. Sedmnáctiletý Patera patří k příslibům českého hokeje a pravidelně reprezentuje. V Českých Budějovicích působí i další talent Petr Kváča a o něco zkušenější duo David Gába–Ondřej Bláha.

Brno se pojistilo proti zraněním
Střídavé starty (či jinou formu působení) mají do Komety krom už dříve oznámených hráčů také: obránci Vlastimil Bilčík (Jihlava), Martin Novotný, Radomír Pala (oba Přerov) a útočníci Jan Wasserbauer, Silvester Kusko a David Dolníček (všichni Třebíč).

Štindl může pomoci Mountfieldu
Hradec Králové získal na střídavé starty z Prostějova obránce Petra Štindla. V případě dohody mezi kluby tak může nastoupit v nejvyšší soutěži. Šestadvacetiletý zadák dosud sehrál za Jestřáby čtrnáct utkání (2+1).

Pospíšil se Štichem už Benátkám nepomohou
Mladoboleslavští hokejisté Tomáš Pospíšil a David Štich už si v této sezoně za Benátky nezahrají. Oba naskočili v Tipsport extralize do šestadvaceti duelů.

Petr Štindl (vlevo) má střídavé starty do Mountfieldu.

Petr Štindl (vlevo) má střídavé starty do Mountfieldu. | Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Ze statistik

Kašička pomáhá
David Kaše začal s hokejem v Kadani, odkud přešel do Chomutova. Nyní pomáhá Trhačům formou střídavých startů k udržení WSM Ligy. A že je to pomoc – ve středu se dvěma góly podílel na výhře Kadaně v Třebíči (4:3 po prodloužení). Devatenáctiletý útočník letos naskočil k sedmi prvoligovým zápasům (4+2). 

Škarek si zlepšil statistiky
Jakub Škarek pomohl Dukle k výhře 2:1 nad Frýdkem-Místkem třiadvaceti zásahy. Po 26 zápasech si drží úspěšnost zákroků na 92,76 procentech.

Kváča s nulou
Škarkův parťák z letošního mistrovství světa juniorů Petr Kváča ve středu dokonce neinkasoval ani jednou – postaral se tak o výhru Motoru v Benátkách nad Jizerou, odkud pochází a kde v této sezoně krátce hostoval. Kváča si vylepšil úspěšnost zákroků na 93,34 procent.

Velký den pro Plášky
Zatímco Karel Plášek junior pomohl k výhře reprezentační sedmnáctky nad Finskem a byl vyhlášen hráčem utkání, jeho otec Karel ve stejný čas rozhodl o přerovském vítězství na ledě Kladna. Třiačtyřicetiletý útočník dal dvě branky a po 48 zápasech má bilanci 11+12. Po dlouhé době by si navíc mohl zahrát play off, které mu v Šumperku unikalo. 

Našel Most jedničku?
V posledních kolech dostává v brance Mostu přednost Patrik Spěšný a odvděčuje se dobrými výkony. Tentokrát pomohl 41 zásahy k výhře 3:2 po samostatných nájezdech nad Litoměřicemi. Most vyhrál třetí z posledních čtyř utkání. Spěšný dosud odchytal 8 duelů a úspěšnost zákroků má přes 92 procent.

Soukup, Roubík, Doležal a Kasík strůjci ústeckého vítězství
Slovan udělal důležitý krok za přímým postupem do čtvrtfinále – porazil Slavii 2:1. Na výhře v Edenu mají výrazný podíl brankář Jakub Soukup (21 zákroků), Jaroslav Roubík (1+1), Jaroslav Kasík (1+1) a Zdeněk Doležal (0+2). 

Kanko se zapojil do boje o krále střelců
V sobotu nehrál – byl jedním z hráčů AZ, které ze hry vyřadily zranění a nemoc. Ve středu už ale Petr Kanko v havířovské sestavě nechyběl a devatenáctou brankou v sezoně se podílel na porážce Prostějova. 

Nejlepší střelci WSM Ligy
1. Jan Kloz (Kladno), 21 g
2. Zdeněk Doležal (Ústí n/L), 20
2. Tomáš Nouza (Č. Budějovice), 20
4. Jiří Říha (Jihlava), 19
4. Petr Kanko (Havířov), 19
4. Richard Kristl (Třebíč), 19 

Dvougólové večery
Krom už zmíněných Karla Pláška a Davida Kašeho se ve středu mezi střelce dvakrát zapsali mostecký Pavel Smolka a havířovský Roman Rác

Návštěva kola

1 583 diváků – Rytíři Kladno vs. HC ZUBR Přerov
Ach, ty středy... K návštěvě kola tentokrát nebylo zapotřebí ani 1 600 diváků. 

Další návštěvy: 
HC Dukla Jihlava vs. HC Frýdek-Místek – 1 382
AZ Havířov vs. LHK Jestřábi Prostějov – 1 362
SK Horácká Slavia Třebíč vs. SK Trhači Kadaň – 1 270
HC Stadion Litoměřice vs. HC Most – 830
HC Slavia Praha vs. Hokej Ústí nad Labem – 756
HC Benátky nad Jizerou vs. ČEZ Motor České Budějovice – 403

Šlágr 51. kola

17:00 SK Trhači Kadaň vs. HC Most
Více než atraktivní bitva plná technických fines to bude boj o každý metr ledu. Zaplněné tribuny se také očekávat nedají, přesto je souboj Kadaně s Mostem zásadní. Pokud vyhrají Trhači, záchranu budou mít skoro v kapse. V případě úspěchu Mostu bude play out otevřené. Je pravděpodobné, že oba týmy využijí maximální hráčské podpory od extraligových partnerů. Mezi dvěma nejhůře postavenými týmy soutěže je rozdíl deseti bodů. 

Závěr základní části WSM Ligy

Sobota 11. února – 51. kolo:
17:00 HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice
17:00 ČEZ Motor České Budějovice – AZ Havířov
17:00 LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno
17:00 HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha
17:00 Hokej Ústí nad Labem – HC Dukla Jihlava
17:00 HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč
17:00 SK Trhači Kadaň – HC Most

Neděle 12. února – předehrávka 52. kola:
17:00 HC Benátky nad Jizerou – HC AZ Havířov 2010

Pondělí 13. února – 52. kolo:
17:30 HC Most – HC Frýdek-Místek
17:30 SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem
18:00 HC Stadion Litoměřice – SK Trhači Kadaň
18:00 HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov
18:00 Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice

Tabulka WSM Ligy po 50. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. ČEZ Motor České Budějovice 50 33 2 5 10 165:94 108
2. HC Dukla Jihlava 50 25 13 1 11 145:94 102
3. Rytíři Kladno 50 26 8 4 12 151:109 98
4. HC Slavia Praha 50 20 10 3 17 124:132 83
5. SK Horácká Slavia Třebíč 50 18 5 12 15 130:141 76
6. Hokej Ústí nad Labem 50 17 9 7 17 140:153 76
7. LHK Jestřábi Prostějov 50 18 6 7 19 159:152 73
8. HC ZUBR Přerov 50 17 5 9 19 133:137 70
9. HC Benátky nad Jizerou 50 17 5 9 19 119:134 70
10. HC Frýdek-Místek 50 16 7 6 21 138:149 68
11. HC Stadion Litoměřice 50 15 6 8 21 123:125 65
12. HC AZ Havířov 2010 50 16 4 5 25 122:125 61
13. SK Trhači Kadaň 50 15 2 6 27 115:152 55
14. HC Most 50 11 4 4 31 107:174 45

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz