Brno navyšuje vedení, Sparta má osmou výhru v řadě! Růžička začal porážkou

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

Sparta ve 13. kole Tipsport extraligy natáhla svoji vítěznou sérii na skvělých osm zápasů! V tabulce už je druhá. Dál vede Brno. Jaké výsledky přinesl páteční program nejvyšší soutěže?

Liberec se dál trápí, Vary dál září

Kdo by to před startem sezony řekl, že po první čtvrtině základní části budou Karlovy Vary v tabulce před Libercem. A s náskokem pěti bodů!

V současnosti má ale Energie opravdu výrazně lepší formu než Bílí Tygři. Potvrdil to i vzájemný souboj, ve kterém hosté nedovolili soupeři ani gól! Čistým kontem se blýskl teprve sedmnáctiletý Jan Bednář.

Liberec prohrál počtvrté v řadě: postupně nestačil na Pardubice, Kometu, Třinec a teď ani na Karlovy Vary. Zato Západočeši slaví pátou výhru z posledních šesti kol a v tabulce jsou čtvrtí!

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Dostali jsme rychlý gól, podle mě nás ale nerozhodil. Měli jsme spoustu času na vyrovnání. První třetina se nám až na koncovku povedla. Ve druhé třetině jsme opět nevyužili naše příležitosti a soupeř nám odskočil. Zápas rozhodly přesilové hry. Od poloviny utkání to byla z naší strany už spíše křeč. Hráči strašně chtěli, nic jim tam ovšem nespadlo. Soupeř hrál poté velice obětavě a nepouštěl nás do předbrankového prostoru, odkud padají góly."

Tomáš Mariška (trenér Karlových Varů): „Povedl se nám vstup do utkání, kdy nám pomohl rychlý gól. Poté jsme se dostali pod obrovský tlak domácích a se štěstím ustáli tři oslabení. To byl jeden z klíčových momentů zápasu. Nebyla to z naší strany dobrá pasáž a Liberec nás jednoznačně přehrával. My byli ale obětaví a měli jsme v bráně Jana Bednáře. Navíc jsme se prosadili v přesilových hrách, které nám vyšli lépe než soupeři. Setkali jsme se s nejlepším útokem extraligy, a jen díky obětavosti a gólmanovi jsme to ustáli."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Flek (Gríger, T. Rachůnek), 38. Gríger (Šenkeřík, Flek), 45. Gríger (Flek, T. Rachůnek), 60. T. Mikúš.
Rozhodčí: Lacina, Pražák – Zíka, Ganger.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 35:21.
Diváci: 6 138.
Nejlepší hráči: Ladislav Šmíd – Jan Bednář.
Bílí Tygři Liberec: Schwarz – Šmíd, T. Hanousek, Kolmann, Knot, Havlín, Graborenko, Kotvan – Birner, Bulíř, L. Hudáček – Marosz, Filippi, Lenc – L. Krenželok, P. Jelínek, Ordoš – J. Vlach, A. Musil, M. Zachar. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC Energie Karlovy Vary: Bednář – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák, Eminger, M. Rohan, D. Mikyska – Flek, Gríger, T. Rachůnek – O. Beránek, T. Mikúš, V. Polák – Kohout, T. Knotek, Křemen – Vondráček, Skuhravý, Koblasa.. Trenéři: Pešout a Mariška.

Růžička začal v Hradci porážkou

Nejzajímavějším příběhem pátečního kola byl rozhodně trenérský debut Vladimíra Růžičky v Hradci Králové. Kouč, který dovedl Česko ke dvěma titulům na mistrovství světa, vytvořil dvojici s Tomášem Martincem. 

První utkání pod jejich taktovkou ale Mountfieldu nevyšlo – Vítkovice slaví dva body po výhře v nájezdech. Výrazně k tomu přispěl Šimon Stránský, který ve čtvrté minutě otevřel skóre a v nájezdech ho symbolicky uzavřel. Ostravané měli z předchozích šesti kol hned pět proher, teď ale zabrali.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Měli jsme parádní vstup do zápasu a dali brzké dva góly. Pak jsme nechali soupeře vyrovnat, když jsme špatně vystřídali a následně špatně rozebrali situaci u modré čáry. V dalších dvou třetinách jsme tahali za kratší konec. Hradec Králové má výborné mužstvo, v pokročilých statistkách dominuje celé extralize a speciálně od druhé části to potvrzoval. Pro nás to jsou strašně důležité dva body. Je dobře, že dokážeme ubojovat i taková utkání, která nemáme úplně pod kontrolou a taháme za kratší konec. Ale věřím, že v dalších čtvrtinách soutěže už budeme Mountfieldu vyrovnanějším soupeřem a budeme ovládat větší část hry.“

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Měli jsme špatný vstup do utkání a dostali dva rychlé góly. Byli jsme asi v autobuse, ale ještě v první třetině jsme dokázali vyrovnat. Od druhé části jsme trošku přidali v bruslení a v pohybu. Bylo to znát, dostali jsme soupeře pod tlak, měli jsme spoustu šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. S veškerým respektem k soupeři si myslím, že jsme měli vyhrát. Nepomohli jsme si ani přesilovkou v prodloužení a v nájezdech byli lepší vítkovičtí hráči.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – MOUNTFIELD HK 3:2 po samostatných nájezdech (2:2, 0:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Š. Stránský (P. Zdráhal), 6. Schleiss (O. Roman), rozhodující nájezd Š. Stránský – 7. Perret (Klíma), 17. Smoleňák (Koukal, Jergl).
Rozhodčí: Šír, Bejček – Jindra, Klouček.
Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
Střely na branku: 33:35.
Diváci: 3 852.
Nejlepší hráči: Jan Schleiss – Jordann Perret.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Svoboda – Gregorc, D. Krenželok, Šidlík, Kvasnička, Výtisk, Trška, Černý – Schleiss, O. Roman, Baláž – Lakatoš, Š. Stránský, P. Zdráhal – E. Němec, R. Veselý, Mallet – Kurovský, Werbik, Guman. Trenéři: Petr a Trnka.
Mountfield HK: Mazanec – Linhart, Zámorský, Cibulskis, Nedomlel, Rosandić, F. Pavlík, Šalda – Červený, Rákos, Smoleňák – R. Pavlík, Cingel, Vincour – M. Chalupa, Koukal, Jergl – Perret, Klíma, Paulovič. Trenéři: Růžička, Martinec, Krátoška a Svoboda.

Litvínov ukončil sérii proher

Litvínov po třech prohrách za sebou (se Spartou, Vítkovicemi a Olomoucí) udělal změny v sestavě. Například přivedl obránce Tomáše Pavelku. V pátečním utkání to Vervě pomohlo, přestřihla totiž šňůru tří proher. V prodloužení rozhodl Jakub Petružálek.

Za domácí se opět trefil Jaromír Jágr, který má po deseti zápasech už osm gólů. Jeho Kladno ale prohrálo počtvrté za posledních pět kol a v tabulce je dvanácté. Litvínov je po pátečním kole jedenáctý.

David Čermák (trenér Kladna): „První třetina od nás nebyla špatná, měli jsme v ní i další šance, které jsme neproměnili. Bohužel to bylo jen 1:0. Celou druhou třetinu jsme hráli velmi špatně, pustili jsme se do hry nahoru dolů, což proti Litvínovu, který má výborné brejkové hráče, prostě nejde. Nedobruslili jsme dvě situace a Litvínov je hned proměnil. Měli jsme i štěstí, že nás Denis při dalších šancích podržel. V poslední třetině jsme chtěli srovnat, což se nám povedlo. V prodloužení je to vabank. Udělali jsme chybu, chtěli jsme vypíchnout puk a jít do brejku a soupeř to potrestal."

Jiří Šlégr (trenér Litvínova): „Hodnotí se mi to dobře, protože jsme vyhráli. Na výhru jsme strašně čekali, abychom se někam posunuli. Utkání s touto kulisou mělo fantastickou atmosféru, nicméně jsme v první třetině nechali na chvilinku volného Jardu. Víděli jste, jak to dopadlo. Okamžitou a umístěnou střelou nás za to trestal. V první třetině jsme tedy prohrávali, ale v kabině jsme si řekli, že naše hra vůbec není špatná a že musíme trochu přidat a zatlačit. Řekli jsme si, že je to jedna střela a můžeme otočit výsledek, což se nám taky povedlo. Myslím, že ve druhé třetině jsme soupeře přestříleli 17:7 a dali jsme z toho dvě branky. Kdybychom dali ještě jednu, tak byl zápas možná v naší režii. To jsme bohužel nedali. Takhle jsme si v poslední třetině nechali dát branku, která srovnala skóre. V prodloužení je to pak vabank, tam se může stát cokoliv. Měli jsme trochu více štěstí a urvali jsme vítězství. Jsme za to samozřejmě rádi. Chtěl bych vyzdvihnout všechny kluky, že táhli za jeden provaz a šlapali i po tom všem, co se za poslední dny v Litvínově událo. Výhru si kluci zasloužili, přestože byla jen za dva body, tak je to pro nás důležité vítězství."

RYTÍŘI KLADNO – HC VERVA LITVÍNOV 2:3 po prodloužení (1:0, 0:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Jágr (Réway, Austin), 53. Stach – 27. Jánošík (Válek, Štich), 27. Myšák (Kašpar, Gerhát), 62. Petružálek (Hanzl).
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Pešek, Malý.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:38.
Diváci: 4 589.
Nejlepší hráči: David Stach – Adam Jánošík.
Rytíři Kladno: Godla – Nash, Austin, Zelingr, Lakos, Barinka, Romančík – Jágr, Stach, Zikmund – Valský, T. Kaut, Réway – J. Strnad, Machač, Redlich – Hajný, Melka, O'Donnell – Š. Bláha. Trenéři: Čermák, Lidický a Kregl.
HC VERVA Litvínov: Honzík – T. Pavelka, Jánošík, Ščotka, Baránek, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl, Válek – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Kašpar, Gerhát, Myšák – Trávníček, Helt, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Skuhrovec a Kotrla.

Sparťanský válec se nezastavuje

Olomoucká krize pokračuje... V neděli sice Mora vyhrála v Litvínově, na vítěznou vlnu se ale nevrátila. V pátek totiž přišel domácí krach se silnou Spartou. Pro Hanáky jde o šestou prohru z posledních sedmi kol. Týmy z chvostu tabulky se tak na kohouty nebezpečně dotahují. 

Sparta, ta je na tom přesně naopak. Momentálně má nejlepší formu ze všech extraligových týmů: slaví totiž osmou výhru za sebou! Venku navíc uspěla popáté v řadě a v tabulce poskočila už na druhé místo. Proti Olomouci zářili především David Tomášek (2+1) a brankář Matěj Machovský, který vychytal čisté konto (28 zákroků). Zajímavé je, že Tomášek dal oba svoje góly během oslabení!

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „V první třetině jsme začali dobře, měli jsme pohyb a šance. Čtyřminutová přesilovka nám ovšem prohrála zápas. Za stavu 0:1 jsme udělali obrovskou chybu, když jsme nedostoupili hráče. Poté jsme se už do utkání nedostali. S výsledkem určitě spokojeni nejsme a musíme se do dalšího zápasu zlepšit."

Uwe Krupp (trenér Sparty): „Byli jsme připraveni na velmi těžký zápas, jelikož Olomouc je jedním z nejpracovitějších týmů extraligy. Pro nás bylo důležité odehrát dobře první třetinu, abychom pak nemuseli dotahovat. V té druhé jsme dali dva góly v oslabení, což se nestává často, a to zápas rozhodlo, jelikož jsme hráli potom sebevědoměji. Velké díky patří Matěji Machovskému, jenž nás hlavně během první části několikrát podržel."

HC OLOMOUC – HC SPARTA PRAHA 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Tomášek (Buchtele), 28. Tomášek, 33. Řepík (Tomášek, Smejkal), 49. Sukeľ (Kudrna).
Rozhodčí: Hejduk, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:2.
Střely na branku: 28:33.
Diváci: 4 639.
Nejlepší hráči: Jan Švrček – David Tomášek.
HC Olomouc: Konrád (od 33. Lukáš) – Ondrušek, Jaroměřský, Vyrůbalík, Škůrek, Švrček, Dujsík, Valenta – Klimek, Kolouch, Irgl – Hecl, Skladaný, V. Tomeček – Burian, Nahodil, Olesz – Bambula, Handl, Kořenek. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Sparta Praha: Machovský – Ďaloga, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek, Košťálek, Tomáš Dvořák – Řepík, Tomášek, Smejkal – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Dočekal, V. Růžička, Rousek – Buchtele, Pech, Forman. Trenéři: Krupp a Nedvěd.

Lídr z Brna navyšuje vedení

Brno slaví pátou výhru za sebou a extraligovou tabulku vede už o tři body. O úspěchu Komety v podstatě rozhodla už první třetina, během níž se Kometa dostala do vedení 3:0. První gól po návratu do Tipsport extraligy vstřelil Vladimír Svačina. Další parádní výkon pak předvedl brankářský fantom této sezony Karel Vejmelka, který přišel o třetí čisté konto až na konci zápasu. Třemi body (1+2) se blýskl Martin Zaťovič.

Naopak Pardubice si výskat nemohou, zůstávají na spodku tabulky. Hlavně venku se trápí: na stadionu soupeře prohrály šestý zápas z dosavadních sedmi.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „Úvod byl z naší strany parádní. Byla tam koncentrace, byly tam kombinace a dali jsme parádní góly. Druhá třetina byla vyrovnaná. V hlavách jsme mysleli jen na útok a hodně nás tak podržel Karel Vejmelka. Vyšly nám také přesilovky. Třetí třetina pak byla rozkouskovaná. Za výhru jsme samozřejmě rádi a děkujeme divákům, kteří byli fantastičtí.

Petr Čáslava (asistent trenéra Pardubic): „Měli jsme šílený vstup do utkání. Hned v prvním střídání jsme dostali gól. Určilo to ráz zápasu. Po první třetině jsme byli všude o krok později."

HC KOMETA BRNO – HC DYNAMO PARDUBICE 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Kucsera (Zaťovič, O. Němec), 11. Svačina (Plekanec, Jenyš), 18. Pyrochta (Hruška), 32. Orsava (Zaťovič, P. Holík), 49. Zaťovič (Orsava, O. Němec) – 53. Tybor (J. Kolář, R. Kousal).
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Rampír, Rožánek.
Vyloučení: 6:5, navíc Malec (Kometa) 10 minut.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 25:31.
Diváci: 7 258.
Nejlepší hráči: Martin Zaťovič – Matěj Blümel.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Svozil, O. Němec, Gulaši, Pyrochta, Štencel, Bartejs, Malec – Zaťovič, P. Holík, Kucsera – Plášek mladší, Plekanec, L. Horký – Orsava, Hruška, Lev – Svačina, Kusko, Jenyš. Trenéři: Fiala, Pokorný, Oslizlo a Horáček.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl (od 21. Štěpánek) – Holland, Eklund, Ivan, J. Kolář, J. Zdráhal, Mikuš – Tybor, R. Kousal, Mandát – Hovorka, Harju, Látal – Blümel, J. Kloz, Kusý – Matýs, Pochobradský, Machač – D. Kindl. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.

Blýská se ve Zlíně na lepší časy?

Návrat Roberta Svobody na zlínskou střídačku očividně přináší kýžený impuls. Po nedělní výhře v Hradci Králové totiž Zlín slaví další výhru. Mladé Boleslavi, která se pyšnila druhou nejlepší defenzivou v lize, nasázeli Berani hned čtyři góly. Dvakrát skóroval francouzský forvard Valentin Claireaux, při extraligové premiéře se trefila i další zahraniční posila Žiga Jeglič. Zato premiéra mladého brankáře Radka Haase nedopadla zrovna dobře...

Zlín alespoň trochu vylepšil svoji dosavadní domácí bilanci. Ta ovšem pořád zůstává hodně tristní: jde totiž o teprve druhou výhru z dosavadních sedmi domácích zápasů. Pod staronovým koučem se ale zřejmě svítá na lepší časy...

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Jsme rádi, že jsme zvládli domácí zápas, tým zaslouží pochvalu. Bylo tam stejné nasazení, přístup a obětavost jako v minulém zápase v Hradci Králové. Velmi nás uklidnil první gól při vlastním oslabení. Na naší hře byla spousta pozitivních věcí, na kterých se dá stavět. Jsme rádi, že gólman Čiliak udržel čisté konto a fanoušci vytvořili skvělé domácí prostředí."

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Jednoznačný výsledek 4:0 pro domácí tým, zatímco my jsme neprosadili. Soupeř byl lepší, důraznější a zaslouženě vyhrál."

PSG BERANI ZLÍN – BK MLADÁ BOLESLAV 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Claireaux (Köhler), 8. Claireaux (Honejsek, Fryšara), 30. Dufek (Popelka, Fryšara), 39. Jeglič (Šlahař, Freibergs).
Rozhodčí: Kubičík, Stano – Lederer, Gebauer.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 2:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 42:19.
Diváci: 4 390.
Nejlepší hráči: Valentin Claireaux – Martin Pláněk.
PSG Berani Zlín: Čiliak – Freibergs, Ferenc, Řezníček, Nosek, Žižka, Buchta, Gazda – Kubiš, P. Sedláček, J. Ondráček – Köhler, Claireaux, Herman – Jeglič, Šlahař, Dufek – Fryšara, Popelka. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
BK Mladá Boleslav: Haas – Ševc, Kurka, Hrbas, Fillman, Dlapa, Pláněk, Klikorka – Skalický, Zbořil, Vondrka – Pabiška, Cienciala, Klepiš – R. Zohorna, P. Musil, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Kometa Brno 13 9 1 1 2 38:27 30
2. HC Sparta Praha 13 6 4 1 2 54:33 27
3. HC Oceláři Třinec 14 7 1 2 4 51:38 25
4. HC Energie Karlovy Vary 14 7 1 1 5 45:39 24
5. BK Mladá Boleslav 13 6 2 1 4 40:32 23
6. Mountfield HK 14 6 1 1 6 40:41 21
7. HC Škoda Plzeň 11 6 0 1 4 41:35 19
8. Bílí Tygři Liberec 12 5 2 0 5 47:49 19
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 14 4 2 2 6 33:45 18
10. HC Olomouc 13 4 1 2 6 24:36 16
11. HC VERVA Litvínov 13 3 1 2 7 34:41 13
12. Rytíři Kladno 12 3 1 2 6 37:48 13
13. HC Dynamo Pardubice 13 4 0 1 8 28:40 13
14. PSG Berani Zlín 13 4 0 0 9 38:46 12

Další program Tipsport extraligy

Sobota 26. října – dohrávka 13. kola:
15:00 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Neděle 27. října – 14. kolo:
13:00 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha
15:30 PSG Berani Zlín – HC Energie Karlovy Vary
16:00 Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK
17:00 HC Kometa Brno – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav (ČT sport)
18:00 Rytíři Kladno – HC Oceláři Třinec

Úterý 29. října – 15. kolo:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – PSG Berani Zlín (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Škoda Plzeň
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
18:00 Mountfield HK – Rytíři Kladno
18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz