Budou Zohornové jako bratři Šťastní? Říha zvažuje i zařazení žolíka Rouska

Foto: Karel Švec, Český hokej

Historie československé reprezentace zná společnou formaci bratrů Šťastných, kteří pohromadě váleli na mistrovství světa 1979 nebo rok poté na olympiádě v Lake Placid. Český národní tým by mohl na švédských Beijer Hockey Games mohla zdobit podobná kuriozita. Trenér Říha totiž zvažuje nasazení formace, kterou by vytvořili bratři Tomáš, Hynek a Radim Zohornové.

„Myslím, že by si to zasloužili. Mám určitou představu, jednu lajnu by mohli udělat. Určitě by si vyhověli," připomíná hlavní kouč. Pro trio sourozenců by se jednalo o splněný sen. Je možné, že se dočkají. „Dokážu si představit, že by hráli spolu. Úplně jednoduše. A že by byli docela dobří. Jsou bruslařsky na výši, agresivní, každému se teď daří. A byli by spolu, odpovědnost jeden za druhého  je pak obrovská. Třeba nejstarší Tomáš by teď bojoval i za bratry."

Koblížek šanci dostane, dočkají se i Rousek nebo Flek?

Radim Zohorna byl do výběru zařazen dodatečně poté, co onemocněl Michal Birner. V původní nominaci naopak byl Radek Koblížek, útočník Oulu se těší na premiéru v reprezentaci dospělých. „Ve Finsku na sobě udělal dost práce. Dva měsíce jsme ho sledovali, reference máme jen ty nejlepší. Vyzkoušíme ho. Koblížka jsem viděl na videu ve dvou utkáních, myslím, že je třeba dát mu šanci," hlásí Říha.

Esa jsou připravena! Češi se chystají do Švédska

Ve hře o Beijer Hockey Games jsou další dva mladí útočníci, kteří zatím jistotu účasti nemají. Z pozice náhradníků usilují o nominaci karlovarský Jakub Flek a sparťanský objev Lukáš Rousek, jenž poslední dobou hraje v Tipsport extralize opravdu excelentně. „Jestli někdo vypadne, je to možné, protože on tu formu má," reaguje Říha. „Já už ho viděl na turnaji dvacetiletých, tam hrál také dobře. Ale zranil si rameno, musel na operaci. Teď se dostává zpátky. Je pohyblivý, dostatečně drzý. Na to, jak je sebevědomý, je také skromný. A pracovitý. Proč takovému hráči nedat šanci."

S Kovářem a Gulašem začal Zdráhal, duo z Komety doplnil Stránský

Trenérský štáb musí oželet obránce Ondřeje Němce a Ondřeje Vitáska, místo nich se do kádru posunuli olomoucký Jakub Galvas s Davidem Musilem z Třince. V ofenzivě se nepředstaví Michal Birner. „Počítali jsme s tím, že ho zařadíme ke Gulašovi s Kovářem. Birner je bojovník, udělal by tam černou práci. Teď budeme hledat jinou variantu. Podíváme se na další kluky, jak budou vypadat na ledě. Platí, že bychom na tuhle pozici chtěli někoho z mladých," konstatuje Říha.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Na pondělním úvodním tréninku doplnil plzeňská esa Patrik Zdráhal, pohromadě zůstala liberecká formace Radan Lenc, Tomáš Filippi, Marek Kvapil. Vedle Petra Holíka a Martina Zaťoviče, s nimiž v Kometě tvoří úderné trio Peter Mueller, bruslil Matěj Stránský. Útok české reprezentace vypadá zajímavě, po delší odmlce se v něm představí Marek Kvapil, Milan Gulaš a také Jan Kovář, jenž reprezentoval naposledy na loňské olympiádě v Koreji.

Říhu mrzí absence Jakuba Kováře, s týmem je i Will

Miloše Říhu mrzí, že nedorazil Kovářům starší bratr Jakub, aktuálně nejlepší český brankář v KHL. „Chtěli jsme ho nasadit do všech třech zápasů. Ale byly tam zase komplikace. I když v klubu všechno dochytal, tak cítí ránu, kterou v jednom utkání dostal pukem. Chtěl by to doléčit," informuje kouč. Do přípravy se tím pádem zapojil liberecký Roman Will, který má poslední dobou také parádní formu a za národní tým dosud nikdy nechytal ostrý duel.

„Víme, že Bartošák a Hrubec jsou hodně vytížení. Uvidíme, jak se rozhodneme. Je možné, že do Švédska vezmeme všechny tři gólmany s tím, že by každý chytal jeden zápas. Nebo jednoho brankáře vyzkoušíme natvrdo a půjde do dvou utkání. Na tohle rozhodnutí máme zatím čas," doplňuje Říha.

Nikterak netají, že mu na severu Evropy půjde o co nejlepší výsledky. Na minulých akcích to nebylo pravé ořechové. „Tam jsme si chtěli kluky trošku ohrát, dám jim určitou volnost. Teď nám půjde o výsledek. Nebudeme to tak otvírat, nechceme tolik útočit. Naší snahou je, abychom hráli víc takticky. A abychom udělali dobré výsledky," potvrzuje závěrem Miloš Říha.

Sestava české reprezentace na pondělním tréninku:

Bartošák, Hrubec, Will – Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Galvas - Gulaš, Jan Kovář, Zdráhal - Kvapil, Filippi, Lenc - M. Stránský, Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Horák,  Koblížek - Flek, R. Zohorna, Rousek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz