Chtěli jsme víc, smutní kapitán Kozák. Hlavou se mu zase honí konec kariéry

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Před sezonou vyhlašovali útok na postup do extraligy, ale nakonec se musejí spokojit se čtvrtou příčkou. Hokejisté Poruby v semifinále Chance ligy nenašli recept na favorizované Kladno, které sérii ovládlo 4:0 na zápasy.

Ostravané se po porážkách 3:5, 2:6 a 1:4 ve čtvrté bitvě vzchopili a vydřeli aspoň prodloužení, jenže v něm jim zasadil klíčový úder Tomáš Plekanec, který poslal Rytíře do finále a v devátém utkání letošního play off zaznamenal už dvanáctý bod (4+8).

„Určitě jsme chtěli víc. Myslím, že někteří kluci kvůli tomu taky do Poruby přišli. Ale je třeba si nalít čistého vína, Kladno naprosto zaslouženě postupuje a přeju mu ve finále hodně štěstí,“ říká po porážce 3:4 zklamaný porubský kapitán Lukáš Kozák.

Co chybělo k tomu, abyste sérii ještě vrátili na kladenský led?
I když jsme třeba vždycky první a druhou třetinu hráli vyrovnaně, byli zdatným soupeřem, tak jsme celou sérii tahali za kratší konec. Jak se hovoří to otřepané, že v hokeji rozhodují maličkosti, tak to tak bohužel bylo. V daných momentech, které rozhodovaly, měli nejspíš větší kvalitu. Prostě pokaždé dokázali zápasy překlopit na svou stranu. My ne, zasloužený výsledek.

Ve čtvrtém utkání jste byli dvě třetiny pod obrovským tlakem. Kladno hrálo spoustu přesilovek, ale ubránili jste je skvěle. To vás nakoplo, že?
Někdy jsou přesilovky spíš na škodu, hlavně když se vám nedaří. V prvním zápase jsme u nich hráli sedm minut v kuse pět na čtyři a dokonce jsme ještě inkasovali, což nás úplně rozhodilo. Samozřejmě tolik oslabení stojí síly, ale ubránili jsme je a hned v prvním střídání ve třetí třetině dokázali vyrovnat. Někdy vás to dostane na koně. Ukázali jsme bojovnost, nevzdali jsme se a chtěli sérii prodloužit. Ale potom bohužel rozhodl takový smolný gól. I když smolný... To je přesně to, že tomu jdete naproti. Že uděláte krok navíc, že jste ochotní jít do souboje, dostat úder. V tomhle byli lepší.

Pokaždé jste v sérii vstřelili první gól. Čím to, že jste toho víc nevyužili?
Kladno má výborně poskládané mužstvo, ukázalo sílu. Snažili jsme se na to reagovat a myslím, že trenéři dělali v rámci taktiky a systému maximum. Je třeba si ale nalít čistého vína, v sérii jsme od začátku tahali za kratší konec. Myslím, že každý to viděl. Sice jsme vždycky vedli o gól, ale nemůžeme do tří minut zase inkasovat.

V předkole s Prostějovem i ve čtvrtfinále s Přerovem jste neztratili ani zápas, bylo Kladno oproti předchozím soupeřům tak odskočené?
Byl to obrovský rozdíl. Ale třeba už čtvrtfinále sice skončilo 4:0 na zápasy, ale myslím, že výsledek tolik neodpovídal průběhům utkání. Klidně jsme mohli vyhrát 4:3. V té sérii jsme naopak my byli tím týmem, který vždycky dokázal překlopit misky vah na svou stranu. S kvalitnějším soupeřem už jsme to nedokázali.

Před sezonou se mluvilo dokonce o extraligových ambicích, je konec v semifinále velkým zklamáním?
Určitě jsme chtěli víc. Myslím, že někteří kluci kvůli tomu taky do Poruby přišli. Ale je třeba si nalít čistého vína, Kladno naprosto zaslouženě postupuje a přeju mu hodně štěstí. Tady budeme muset vyhodnotit sezonu, stejně tak sérii s Kladnem, jaké jsme podali výkony, ale to už je na někom jiném.

„Ve sportu strašně moc záleží na mentálním nastavení. Někdy stačí jen maličkost a jde to, někdy ta maličkost rozhodne a máte po sezoně.“

I kvůli pandemii koronaviru se soutěž pořádně rozjela až na přelomu roku. Jak těžká to byla sezona?
Byla specifická. Kdo to ale neočekával, že to bude takhle, byl naivní. Samozřejmě je to nepříjemné, když máte herní výpadek. Někdo se do toho dostává hůř, někdo líp. Ještě to bylo i zkrácené, základní část strašně rychle utekla. Na jejím konci jsme naštěstí chytili fazónu, ale teď se už ukázaly slabiny, které nás trápily celou sezonu. Kladno jich využilo.

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Zmíněná fazóna přišla po změně trenérů. Po nástupu Karla Suchánka a Davida Moravce jste vyhráli deset utkání za sebou. Co do týmu přinesli?
Předchozí trenéři taky dělali maximum, ale bohužel to nějakým způsobem nefungovalo a něco tomu chybělo. To tak máte vždycky, přijdou noví trenéři a přinesou do mužstva nový impuls. Díky tomu se udělala taková série. Ve sportu strašně moc záleží na mentálním nastavení. Někdy stačí jen maličkost a jde to, někdy ta maličkost rozhodne a máte po sezoně.

Před sezonou jste přemýšlel o konci kariéry, ale pak se ozvala Poruba. Vrátila vám zase chuť do hokeje?
Těžko říct. Nechtěl jsem takhle předčasně končit sezonu, mrzí mě to. Budu se nad tím muset zamyslet a uvidíme. Teď nedokážu říct, jestli budu pokračovat. Záleží na mnoha věcech. Hokej jako hra mě baví, chtěl bych ještě hrát, ale už je třeba se zamýšlet nad budoucností. Jak jsem říkal k sérii s Kladnem, že je potřeba si nalít čistého vína, tak i já jsem člověk, který je sebekritický a nemá růžové brýle. Je třeba si vybrat, jestli ze mě ještě bude v uvozovkách takové velké dítě a budu hrát hokej, nebo už budu pokračovat v nějaké jiné sféře a myslet na budoucnost.

„Je třeba si vybrat, jestli ze mě ještě bude v uvozovkách takové velké dítě a budu hrát hokej, nebo už budu pokračovat v nějaké jiné sféře a myslet na budoucnost.“

Dokážete říct, co nyní u vás převažuje?
Je to padesát na padesát. Studoval jsem politologii, a taky diplomacii jsme tam měli jako předmět. (usmívá se)

Pokud byste se rozhodl pokračovat v kariéře, je šance, že by to bylo v porubském dresu?
Určitě ano.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz