Dost mě to baví, hlásí Maleček po super startu. Procvičí i ruštinu

(LAUSANNE, od našeho zpravodaje) Na Olympijské hry mládeže původně neměl jet, ale dostalo se na něj z pozice náhradníka. Brankář Štěpán Maleček teď zápolí v Lausanne v hokeji tři na tři.

Dlužno tedy říct, že zápolí úspěšně. Maleček chytá za tým v zelených dresech, který vyhrál oba své úvodní zápasy. Českému brankáři vyšel nejlépe hned ten první, kde za 24 minut strávených ve hře dostal jenom jeden gól.

A to je v téhle hokejové disciplíně až neuvěřitelný výkon!

„Lepší dojmy mít asi nemůžu,“ culil se po vítězství 10:5 nad žlutým výběrem. „Párkrát jsem měl docela štěstí, neměl jsem puk úplně pod kontrolou, ale řekl bych, že to bylo docela v pohodě. Myslím, že máme dost dobrý tým na to, abychom se dostali daleko,“ přidal hned poděkování spoluhráčům.

O čas v bráně se Štěpán Maleček dělí s maďarským parťákem, před sebou pak mají borce z dalších zemí. „Nevím, jestli vyjmenuju všechny, ale jsou tam Honkonžan, Španěl, Ital, Rus, Polák...“ lovil v paměti složení týmu, který je až na jednu zmíněnou výjimku čistě evropský. Ostatní jsou o dost víc různorodé.

Mladíky to aspoň nutí komunikovat v cizích jazycích. Ostatně olympiáda má být nejenom o sportování, jejím posláním je i tříbit ducha a sbírat zkušenosti do života.

„Anglicky rozumím a docela se i domluvím, čekal jsem, že na tom budu hůř. Občas tam proběhne i nějaká ruština, kterou jsem měl dva roky ve škole, ale to jenom zřídka,“ popsal Maleček.

Vlastně i samotný turnaj je pro něj návratem do žákovských let. Tedy do těch raných, kdy ještě sportovci hrají minihokej. Sám asi nečekal, že by se mu v patnácti letech naskytla taková možnost.

„Je to strašně rychlé a dost mě to baví. Při normálním zápase musím čekat třeba pět minut, než přijde nějaká akce, a tady jsem v podstatě pořád ve střehu,“ vylíčil. Chápe i myšlenku mezinárodních týmů. „Myslím, že je to dobré pro země, které nemají šanci dostat se na normální olympiádu. Kluci, kteří na to mají, se sem podívají a můžou vyhrát nějakou medaili.“

Štěpán Maleček do loňského roku vyrůstal mimo „dohled“ akademických klubů, po sezoně se ale z Písku přesunul do Karlových Varů. V posledních dvou měsících na sebe výrazně upozornil v reprezentaci do šestnácti let, kde odchytal tři zápasy a dostal v nich jediný gól!

Víc než dvě čistá konta ve Švýcarsku mu zůstává v paměti první start proti špičkovému soupeři z Ruska. „Ten přátelák byl atmosférou nejzajímavější a bylo to pro mě takové srdeční,“ vysvětlil talentovaný gólman. O pár týdnů později už mohl vyrazit na největší sportovní mládežnickou akci planety.

„Původně jsem byl náhradník, ale ten gólman se bohužel zranil, proto tady jsem,“ řekl. „Je to pro mě velká čest. Olympiáda... Už jenom ten název mluví sám za sebe,“ dodal Maleček vzápětí.

Mezi kamarády, kteří mu na dálku drží pěsti, je i reprezentační brankářka Julie Pejšová. S tou se dobře zná z jižních Čech, na startu letošní sezony dokonce chvíli nosil její masku. „Byli jsme v kontaktu. Teď teda moc nemám čas, protože pořád máme nějaký program anebo spím,“ zasmál se český sympaťák.

Pokud by se Pejšové po návratu mohl pochlubit s úspěchem, určitě by mu to odpustila. „Chtěli bychom alespoň medaili, ale první místo by bylo nejlepší,“ doplnil.

Foto: OIS / Dylan Burns

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz