Extraligu oplácíme všem na zimáku, říká Jobánek. Teď bude fandit Suchánkovi

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Dorostenci Přerova před dlouhou reprezentační přestávkou zakotvili ve východní skupině na kýžené šesté pozici, která je pro mladé Zubry jediný možný cíl. Tahouny týmu jsou brankář Tomáš Suchánek a nejproduktivnější hráč Jonáš Jobánek.

Jonáši, před reprezentační přestávkou držíte šestou pozici. Jste spokojeni?
Před sezonou jsme si s trenéry dali jako cíl být do šestky. Když se tam teď držíme, je to super. Všechno je ale o pár bodech a o pár výhrách nebo prohrách. Všechno je ještě otevřené.

Chtěli jste být výše, nebo vám šestá pozice „stačí“?
Řekli jsme si, že chceme být v šestce. O vyšších příčkách jsme se nebavili a nepomýšleli na ně. Víceméně si chceme udržet tu šestku, i když s hrou, kterou jsme předváděli, jsme mohli být o něco výš. Chybělo pár gólů v důležitých momentech, které se nepovedly. To ale nevadí. Příčku, kterou jsme chtěli mít, máme.

Odpovídají výkony umístění?
V extralize dorostu a zrovna u nás na východě může hrát každý s každým vyrovnanou partii. První s posledním nehraje moc velkou roli. Je to jenom o tom, kdo dá góly. Některé dny štěstí máme, některé dny zase ne. Je to někdy opravdu o náhodě.

Máte šestku jako jediný cíl, nebo si necháváte i zadní vrátka hlavně na udržení extraligy?
Šestka je hlavní cíl, protože by nám to opravdu ulehčilo další část. Měli bychom klid na hokejkách. Samozřejmě chceme udržet extraligu, ale s týmem, který máme, můžeme opravdu pomýšlet i na nějaké výsledky v play off a podobně.

„Přerov nám umožnil hrát extraligu. My se mu to snažíme oplatit. Trenérům, celému týmu a vlastně všem na zimáku.“

Co je vaším hnacím motorem?
Přerov nám umožnil hrát extraligu. My se mu to snažíme oplatit. Trenérům, celému týmu a vlastně všem na zimáku. Jsme rádi, že to můžeme hrát doma, protože tak půlka hráčů je z Přerova a druhá půlka odjinud. Myslím, že máme super partu.

Na Vsetín máte náskok čtyř bodů. Co znamenají?
To znamená, že můžeme prohrát o jeden zápas více než oni, ale to není ten způsob, kterým chceme hrát. Je to super, že mám aspoň nějaký náskok, ale je to o pár zápasech. Už chybí jenom málo bodů, ale každý může vyhrát s kýmkoliv. Bude záležet, kdo bude mít po repre pauze optimální formu.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Zápas k dobru se vám hodí, že?
Je super mít zápas navíc, ale první týden po repre pauze máme takový NHL týden. Máme v šesti dnech tři zápasy. Když nám to sedne, můžeme uhrát hodně bodů, ale zrovna Havířov je opravdu těžký soupeř. Vyhraje ten, kdo bude lépe připravený, takže se teď snažíme co nejlépe trénovat, aby se nám to podařilo.

Na čem v reprezentační přestávce budete nejvíce pracovat?
Teď více než normálně trénujeme dovednosti a hodně bruslíme. Postupem času se ale budeme směřovat více k zápasům. Teď je ještě hodně času, takže se můžeme vydat ze sil.

Budete se připravovat na soupeře, které vás čekají, nějak speciálně?
Téměř na každého soupeře máme nějakou speciální přípravu. Trenéři se nám snaží sehnat videa a říct myšlenky, jak soupeři hrají. Takže úplně speciální přípravu mít v repre pauze nebudeme, bude to jako před každým jiným zápasem.

„U nás je hlavní síla týmu ve výborném brankáři, v reprezentační jedničce Tomáši Suchánkovi.“

Co bude po přestávce nejnáročnější?
Nejtěžší bude udržet se v tempu, které jsme měli, abychom ve stejném tempu i pokračovali po pauze. Bude hodně těžké začít zase hrát zápasy, když nebudeme dva týdny hrát. To je poměrně dlouho.

Budete sledovat národní tým do sedmnácti let v Kanadě?
Určitě ho budu sledovat, protože tam mám pár kamarádů, se kterými jsem hrál od malička. Víceméně většinu borců tam znám. Hráváme proti sobě, takže určitě budu reprezentaci sledovat.

Jak podle vás sedmnáctka dopadne?
Kanaďani a Američani můžou přijet v dobré, nebo špatné formě. Naši kluci se mi zdá, že hrají poslední dobou opravdu dobře. Může to vyznít pro nás i pro ně, může to být i debakl. Osobně si ale myslím, že to bude vyrovnané.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vraťme se zase do Přerova. V čem je síla vašeho týmu?
U nás je hlavní síla týmu ve výborném brankáři, v reprezentační jedničce Tomáši Suchánkovi. Když se semkneme a hrajeme takticky podle trenérů, dokážeme porazit nebo potrápit každého. Tlak jsme si vytvořili snad v každém zápase. Umíme dát gól, i když je to pro nás nepříznivé, třeba v oslabení.

Jaký je Tomáš Suchánek?
Tomáš je hrozně pohodový kluk. Chodí na poměrně dobrou školu, kde se drží, i když nemá moc čas, aby se učil. Hodně často trénuje. Je hodně chytrý, dokáže si ze všeho udělat legraci a odlehčit náladu v kabině.

Jaké to je chytat s reprezentační jedničkou za zády?
Je to větší jistota než s ostatními brankáři. I druhý gólman je výborný. Když někdy naskočí, což ale není často, protože Tomáš chytá opravdu dobře, podrží nás. Máme za zády jistotu.

„Naši kluci se mi zdá, že hrají poslední dobou opravdu dobře. Může to vyznít pro nás i pro ně, může to být i debakl.“

Vám se bodově daří. Jste rád?
S body jsem poměrně spokojený, ale raději bych pár osobních bodů vyměnil za nějaké týmové. Měli bychom větší jistotu. Jinak je to ale fajn. Mám víceméně stejně bodů, jako jsem měl minulou sezonu, ve které jsem ale kvůli zranění začal později. Proto to vypadá číselně trochu jinak, ale myslím, že si držím standard.

Máte před sebou nějakou bodovou metu?
Určitě bych chtěl mít více bodů než minulou sezonu. Což bych mohl překonat, když zůstanu zdravý. Nijak velké cíle si ale nedávám, spíš jenom reálné. Chtěl bych být v bodování třeba do desítky východu. Hlavní ale je, aby se dařilo týmu.

Zmínil jste zranění. Co se vám stalo?
Měl jsem zlomenou ruku a pořád se mi to vracelo, takže bylo opravdu těžké potom začínat. Tři měsíce jsem nehrál. Začátky třeba deseti zápasů byly těžké, ale pak jsem se do toho dostal a bylo to lepší. Měli jsme výborný tým a bylo to později super.

Bylo těžké se vrátit?
Bylo těžší se vrátit psychicky, protože po pár týdnech jsem na tom byl fyzicky dobře, ale nebyl jsem si sebou tak jistý jako třeba předtím v přípravě.

„Raději bych pár osobních bodů vyměnil za nějaké týmové. Měli bychom větší jistotu.“

Zatím jste nejproduktivnější hráč týmu. Jste jediný lídr?
Nejsem určitě jediný, je nás tam více. Všichni jsme se všemi kamarádi, což je fajn. Občas to ale musíme vzít více na sebe. Takže se jako lídři ukazujeme spíš na ledě než třeba v kabině.

Čtyřikrát jste skóroval v přesilovkách i v oslabeních. Čím to je?
V obou případech je na ledě více prostoru. Zrovna u gólu v oslabení vždycky ujedu. Navíc si poslední dobou hodně věřím v rychlosti, zdá se mi, že mám dobře natrénováno. Když už někomu vypíchnu puk, snažím se dobře zakončit, ale gólů jsem v oslabení mohl dát daleko více.

A v početních výhodách?
V přesilovkách stojím dole u branky, takže puky dorážím nebo je z brankové čáry dávám za zády brankáře. Hrajeme svoje taktiky. Když někdo ze soupeřů udělá chybu, snažím se to potrestat. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz