Jack Hughes na šampionátu poprvé bodoval, chválil ho i Kane

Foto: iihf.com

19. května 2019, 10:01

Jiří Sameš

Mladičký americký útočník Jack Hughes, jenž má podle mnohých největší šanci stát se jedničkou letošního vstupního draftu NHL zaznamenal na mistrovství světa svůj první kanadský bod. Přispěl tak k vysoké výhře USA nad Dánskem 7:1, navíc se dočkal slov chvály od hvězdného útočníka Chicaga Blackhawks Patricka Kanea.

V prvních čtyřech zápasech vysoce prestižního turnaje, konajícího se na Slovensku, Jack Hughes zůstal bez bodového zisku. Uspěl až v sobotním utkání proti Dánům.

Čerstvě osmnáctiletý hokejista se zapsal na listinu bodujících, když na konci 19. minuty asistoval u gólu útočníka New Yorku Rangers Chrise Kreidera, který pro Spojené státy získal do vedení 4:0.

Hughes od pravého mantinelu poslal bekhendovou přihrávku před bránu. Osamocený Kreider následně se štěstím propasíroval puk mezi betony brankáře Simona Nielsena.

Kvůli zdravotním potížím zmeškal za USA zápas s Dánskem útočník Calgary Flames Johnny Gaudreau. Hughes tak povýšil a zahrál si ve druhém útoku vedle Kreidera ještě s útočníkem Buffala Sabres Jackem Eichelem.

„Určitě bych si přál, aby se Johnny vrátil zpět do sestavy. Takhle jsem si ale mohl zahrát s Jackem Eichelem," řekl po zápase Hughes. „Je skvělým hráčem, souhra s ním je jednoduchá. Snažil jsem se mít hlavně dobrý pohyb," pokračoval.

Míříte do Bratislavy? Přečtěte si velký fanouškovský manuál! »

Rodák z Orlanda se v úvodu šampionátu herně trápil. Příležitosti skórovat sice měl, nedařilo se mu ovšem v koncovce. Pookřát dokázal až v posledním odehraném utkání.

„Turnaj je pro mě cennou zkušeností. Máme tady neuvěřitelný tým, skvělé kluky, od kterých se mohu každý den učit. Je to pro mě něco mimořádného být součástí tohoto mužstva," doplnil ještě Hughes.

Dočkal se chvály od Kanea

Zřejmě největší hvězdou na soupisce Američanů na právě probíhajícím mistrovství světa je Patrick Kane. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Blackhawks (2010, 2013, 2015), držitel Conn Smythe Trophy 2013 či Hart Memorial Trophy 2016.

Třicetiletý hokejista, jenž letos skončil v kanadském bodování NHL na třetím místě s celkem 110 kanadskými body, Hughesovo počínání na šampionátu chválí. „Myslím, že je pro něj těžké adaptovat se na hokej mezi dospělými. Je tady na turnaji několik výborných hokejistů," zmínil Kane.

Kakko na MS zastiňuje Hughese: Takhle mu nedal čuchnout »

„Budu upřímný, za mě hraje velmi dobře. Statistiky sice moje slova nedokládají, hodně často ale má puk na své holi. Je rychlý, snaží se tvořit hru. Chce, aby se mu na ledě dařilo, hokej ho baví," dodal na mladíkovu adresu. Kane se stal jedničkou draftu 2007, dokáže jej Hughes nyní v červnu napodobit?

Nebude to mít vůbec jednoduché. Jeho největší soupeř, finský útočník Kaapo Kakko, totiž na seniorském turnaji předvádí senzační výkony. V pěti zápasech vstřelil šest gólů, přičemž několik z nich obletělo svět.

Chytil, Hughes i první draftovaný Angličan. Na MS míří 17 juniorů »

Vstupní draft NHL 2019 se bude konat od 21. do 22. června ve Vancouveru, konkrétně v Rogers Areně. První volbu mají k dispozici New Jersey Devils, jako druzí budou vybírat New York Rangers.

Hokejistům USA aktuálně na MS v tabulce skupiny A patří čtvrté místo se ziskem 11 bodů. Svůj další zápas odehrají v neděli, kdy se od 16:15 postaví Německu. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz