Jako kluk pomáhal stavět hodonínský stadion, teď má jeho jméno. Velká pocta! potvrzuje Nedomanský

27. srpna 2014, 11:22

Václav Jáchim

U nás či na Slovensku mají zimní stadiony Luďěk Čajka, Jan Marek, Ivan Hlinka nebo třeba Ladislav Troják. Všechno bývalí reprezentanti a hvězdy světového hokeje, kterým osud nečekaně brzy ukončil životní dráhu. V Hodoníně také věnovali tamní stánek velké osobnosti, tamnímu rodákovi Václavu Nedomanskému. Slavnost proběhla předminulou sobotu, někdejší eso československé reprezentace či NHL strávilo v tuzemských končinách necelý týden.

Zimní stadion v Hodoníně se na rozdíl od jiných podobných staveb jmenuje po významném hráči, který je stále mezi námi. Václav Nedomanský má už dlouho zázemí v Kalifornii, s hokejem prošel svět, zaznamenal hromadu úspěchů. Když si na něj vzpomněli v rodném městě, byl dojatý. A potěšený.

"Neskutečný pocit! Například hrát NHL - to byl sen, který se stal skutečností. Ale že po mně pojmenují stadion, to bych opravdu nečekal. Jde o velkou poctu. Když jsem viděl na stadionu napsané své jméno, musel jsem se pořád ujišťovat, jestli se mi to nezdá," vrací se k události, které si mimořádně cení.

Nedomanský pomohl vybojovat zlato na šampionátu 1972, má stříbrnou a bronzovou medaili z olympiády. Po emigraci v létě 1974 pronikl do WHA a posléze do NHL, kde coby třicátník válel šest sezon. Pro tehdejší Československo byl zapovězenou osobou, vracet se mohl až po politických změnách v roce 1989. Ačkoli roky žije na opačné straně planety, jeho krajané nezapomněli.

Hlasování hodonínského magistrátu o tom, zda místní stadion ponese jméno hokejové legendy, bylo celkem jednoznačné. A tak si mohl v sobotu 16. srpna Nedomanský osobně užít benefici, jíž by se nenadál. "Když jsem v Hodoníně vyrůstal, byl jsem u prvního výkopu při výstavbě zimního stadionu. Jako kluci jsme pomáhali, stejně jako další občané," vzpomíná.

Od té doby utekla hromada času, Nedomanský v březnu oslavil 70. narozeniny. Jakmile se v červenci dozvěděl, co Hodonínští chystají, neváhal a potvrdil osobní účast! "Komunikace s lidmi z klubu byla rychlá a seriózní. Všechno proběhlo v určité časové tísni, ale mám radost, že jsem u toho mohl být," přiznává. 

Bývaly doby, kdy rodné město navštěvoval zřídka. Po emigraci nemohl. Ale když později pobýval v České republice, vždycky se na jih Moravy vypravil. "Do Hodonína jsem pravidelně jezdil za matkou, která loni bohužel zemřela. Při té letošní návštěvě jsem potkal řadu lidí, které jsem předtím neviděl čtyřicet let. Musím říci, že jsem byl i trošku naměkko," povídá tiše.

Slavnostní přejmenování stadionu doplnila exhibice hodonínských veteránů a bývalých českých reprezentantů. Nedomanský byl na roztrhání, jeho příjezd způsobil mezi tamními fanoušky slušný poprask. "O moji osobu byl velký zájem, až mě to překvapilo. Hlásili se ke mně lidé, které jsme neznal, ale oni mě ano. Snažil jsem se každému vyhovět, už pomalu začínal zápas a já stále ještě seděl na autogramiádě a podepisoval se. Bylo to docela náročné, ovšem nikoho jsem nechtěl zklamat," připomíná.

K místnímu hokeji má pořád vztah. "Sleduju ho neustále. Jednu dobu úplně skončil, pak vznikl nový klub, který existuje jedenáct let. Dívám se na výsledky, zajímá mě, jak Hodonín hraje ve druhé lize. Zdá se, že zájem o hokej ve městě je, stadion mají velmi útulný. Nechybí chuť. Možná trošku víc financí - a mohlo by to být dobré," naznačuje.

Na dálku se zajímá také o novinky z celého českého hokeje. "Naposledy jsem tu byl na jaře 2012, kdy probíhala oslava 40 let od zisku titulu mistrů světa v Praze 1972. Od té doby jsem se sem nedostal, hlavně kvůli zdravotním problémům." Tentokrát do rodné vlasti vyrazil s manželkou, zdrželi se necelý týden. "Spali jsme ve Skalici, po slavnosti jsme měli možnost sednout si s Richardem Fardou, Jiřím Holíkem, Josefem Augustou a s dalšími spoluhráči. Bylo to moc fajn," libuje si.

Věrným průvodcem manželů Nedomanských byl Jaroslav Krupička - první Čech v zámořské WHA, u něhož ve Švýcarsku krátce pobývali Nedomanský s Fardou, když se před 40 lety rozhodli odejít za svobodou. "Podívali jsme se na Kyjovsko, odkud pochází moje žena. Jeli jsme do Telče a do Českého Krumlova, dva poslední dny jsme strávili v Praze. Užili jsme si to náramně," kvituje.

Nedomanský už dlouho žije ve Spojených státech, stále působí jako skaut Nashvillu. "Mám ještě na rok smlouvu, jsem pracující důchodce," usměje se stále vitální elegán. "V organizaci jsme na NHL tři. Já žiju na Západě, takže sleduju zápasy hlavně tam. Jezdím pozorovat soupeře do Los Angeles, Anaheimu, do San Jose, ale také do Vancouveru nebo do Calgary. K tomu patří farmářské týmy v AHL," vypočítává. Kdy dorazí zase do Čech, to teď momentálně neví. "Ale příští rok bude mistrovství světa v Praze a Ostravě. Pokud bude zájem a dostanu pozvání, přijedu. Velmi rád," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz