<

Nejvíc inkasují, přesto vedou ligu. Euforii nám kazí lehkovážnost, mrzí Augustu

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Pohled na extraligovou tabulku je tak trošku paradoxní. Na nejvyšší příčce se totiž vyhřívá tým, do jehož branky zabloudilo nejvíce kotoučů. Proti Zlínu nasměroval Tygry za vítězstvím 6:4 Rostislav Marosz, jenž ke dvěma gólům přidal také stejné množství asistencí. „Ofenzivní síla tu je, branky padat budou. Musíme se ale zaměřit na věci směrem dozadu. Nemůžeme pořád zvládat takové přestřelky,“ velí k obezřetnosti.

Domácí se na svého soupeře vřítili s vervou hladových šelem. Během úvodní dvacetiminutovky si před zraky více než sedmi tisícovek diváků vybudovali bezpečné vedení 3:0, přičemž jeden z gólů zaznamenal přesnou tečí Jan Ordoš. Navrátilec do liberecké sestavy se prosadil poprvé po otřesu mozku, který utrpěl ještě v CHL. „Nástup jsme měli výborný. Jsem rád, že jsem na první sezónní branku nemusel čekat až do prosince,“ smál se mladý forvard při vzpomínkách na minulý rok.

„Měli jsme poté několik šancí, mohli jsme odskočit třeba na 5:0, ale místo toho jsme si ten zápas nechali zdramatizovat, což je strašná škoda,“ dodává ovšem mnohem vážněji. Utkání kromě deseti gólů nabídlo také interesantní příběhy. Ve zlínské brance se, vůbec poprvé v roli jedničky během základní části, představil teprve dvacetiletý Daniel Huf. Ten je během zranění Libora Kašíka aktuálně primární volbou pro zlínské brankoviště.

„Že je Liberec první, jsem neřešil. Na led jsem šel bojovat s čistou hlavou. Na začátku tam bohužel nějaký gól napadal, ale to je hokej. Pod Ještědem dostali tolik branek i Sedláček nebo Kašík, stává se to,“ polemizuje. Huf během rozbruslení komunikoval s Richardem Hrazdirou, zlínským trenérem brankářů. Ten přišel se zajímavou radou. „Řekl mi, ať to beru jako zápas inline hokeje. Tam dostanete mnohdy deset gólů a je to úplně normální. Šel jsem si to užít,“ odmítá poraženeckou náladu mladík, jenž aktivně provozuje také verzi hokeje na kolečkových bruslích.

Ačkoliv si Huf svoji premiéru v roli jedničky užíval, chvílemi mu bylo pořádně horko. „Když nás zamkli v pásmu, trošku jsem se vařil. Soustředil jsem se ale na každý zákrok, moc jsem chtěl klukům pomoci. Jsem stále mladý a učím se,“ říká. V duelu se nakonec prezentoval 31 zásahy. Zlínský lodivod Antonín Stavjaňa se nicméně nechal slyšet, že Moravané budou uvažovat o brankářském posílení. „Našim mladým gólmanům jsme během sezóny chtěli dát šanci, avšak absence Kašíka se odhaduje až na deset týdnů, což je pro ty kluky hodně. Pravděpodobně se začneme poohlížet po záskoku.“

„Absence Kašíka se odhaduje až na deset týdnů, což je pro ty kluky hodně. Pravděpodobně se začneme poohlížet po záskoku.“

Oba týmy tak zůstaly na příčkách, které okupovaly už před utkáním. Radost z toho pochopitelně panuje pouze na jedné straně, Tygři totiž vyhráli také šestý zápas a jsou bez prohry první, zatímco Berani stále vyhlížejí premiérové body. „Věděli jsme, že Zlín bude aktivní,“ ujišťuje Rostislav Marosz, liberecká hvězda večera. „Zápas, ve kterém jste papírový favorit, není snadný. Bodů si vážíme, je to super. Na hře je každopádně ještě hodně co zlepšovat,“ upozorňuje předsezónní posila Severočechů z Pardubic.

K tenisovému skóre přispěl taktéž Oldrich Kotvan. Důrazný obránce, který se do povědomí veřejnosti zapsal zejména vydařeným angažmá právě ve Zlíně, prostřelil brankáře Hufa dělovkou během posledních sekund druhé části. „Trefil jsem se po dlouhé době, strašně mě to potěšilo. Slyšel jsem fanoušky i střídačku, že mám střílet, protože to bylo těsně před koncem třetiny. Rosťa Marosz mi to navíc krásně naservíroval ladnou žabičkou. Příspěvek do klubové kasy mě nemine. Sedím vedle pokladníka, hned mě zkasíruje,“ popisuje premiérový zápis mezi střelce po svém příchodu mezi Tygry.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Fanoušci defenzivního hokeje musejí mít z týmu ze severočeské metropole zlé sny. V zápasech Liberce to totiž neuvěřitelně padá na obě strany! Modrobílí nejvíce gólů nasázeli, ovšem také obdrželi. Udržet takový trend je však velice náročné, což moc dobře ví také trenér Patrik Augusta. „Po většinu utkání jsme měli navrch, euforii z vítězství nám ale trochu kazí zbytečné věci, které se tam v posledních zápasech vyskytují. Individuální chyby a lehkovážnost nás stojí spoustu obdržených branek.“

Potíže s defenzivou registrují také na protějším konci současné tabulky. „Dali jsme čtyři branky, stejně jako minule na ledě Plzně, jenže znovu nevezeme žádné body, takže samozřejmě nemůžeme být spokojeni,“ mrzí zlínského kouče Stavjaňu. „O všem rozhodla první třetina. Jestli mě v ní alespoň něco potěšilo, byla to solidně odehraná početní výhoda. Další přesilovky nicméně už takové nebyly.“

Bodový půst mohou Moravané ukončit v pátek. Před zraky svých příznivců změří síly s pardubickým Dynamem. To se v tabulce nachází pouze o příčku výše, o náboj tak bude jistě postaráno. Liberec půjde do akce o den později. Na Kladně bude znovu favoritem, Rytíři však jasně ukázali, že v nejvyšší soutěži nechtějí být zdaleka jen do počtu. Máme se na co těšit!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz