Para hokejisté na turnaji v Turíně ovládli skupinu a zahrají si finále

Foto: parahockey.cz

26. ledna 2023, 16:15

Adam Bagar

Čeští para hokejisté si na mezinárodním turnaji v italském Turíně prozatím vedou skvěle – domácí tým přehráli dvakrát 6:0, Nory porazili 5:0 a 4:1 a suverénně ovládli skupinovou fázi! V sobotu od 10 hodin je tak čeká finálová bitva s vítězem pátečního semifinále.

Češi na úvod akce, která letos píše už jubilejní desátý ročník, deklasovali Italy 6:0. „Byli jsme víc draví na puku a chtěli více vyhrát, šli jsme jim do těla a popravdě si ani moc neškrtli,“ líčí útočník Patrik Sedláček, který se blýskl prvním hattrickem v dresu národního týmu.

Po jedné trefě přidali Filip Veselý, David Palát a Radek Zelinka, brankář Michal Černoch svůj reprezentační debut ozdobil vychytanou nulou. „My jsme ho sem vzali, aby si vyzkoušel mezinárodní úroveň, protože se mu v naší domácí lize daří. Italové ho moc nevyzkoušeli, ale nula je nula a historie už se neptá, kolik na něj šlo střel,“ říká kouč Jakub Novotný.

Po pondělní hladké výhře si para hokejisté zastříleli i den nato proti Norsku, které porazili 5:0. Postupně se prosadili Radek Zelinka, Václav Hečko, Michal Geier, Pavel Kubeš a Patrik Sedláček. Snadnou nulu tentokrát zaznamenala brankářská jednička týmu Martin Kudela.

„Zápas jsme měli od začátku do konce pod kontrolou, měli jsme dobrý pohyb a Nory jsme znovu v podstatě vůbec k ničemu nepustili. Náš gólman si prakticky nesáhl na puk,“ hodnotí další zdařilé české představení Novotného trenérský kolega Jan Szturc.

Středeční program otevřela odveta s Itálií, která skončila stejným výsledkem jako první vzájemný zápas. Dvakrát se trefili Karel Wágner s Filipem Veselým, poprvé se v reprezentaci prosadil Martin Žižlavský a na konečných 6:0 zvyšoval veterán Zdeněk Hábl.

„Oproti prvnímu zápasu byli na nás Italové mnohem lépe takticky nachystaní, už věděli, co od nás očekávat, nicméně my jsme ukázali naši silovou a dovednostní převahu,“ těší Jakuba Novotného, jenž vzhledem k náročnému programu nechal odpočívat Radka Zelinku s Michalem Geierem.

„Chtěli jsme potvrdit dobrý výkon, kterým jsme se nedávno prezentovali na turnaji v Kanadě. A to se nám v Itálii zatím daří.“

Ještě tentýž den šli čeští bojovníci znovu do akce, čekalo je třetí utkání během pouhých 24 hodin! Ale i druhou bitvu s Nory zvládli, když se trefili Václav Hečko, Zdeněk Hábl, Michal Geier a Filip Veselý. Až ve dvanácté třetině na turnaji Češi inkasovali, Černocha překonal Alexander Lyngroth.

„Kluci už byli hodně unavení, ale víme, že se v žádném zápase nedá nic šetřit. Kluci se ale nebáli ani tentokrát chodit do soubojů jeden na jednoho, věřili si na puku a díky tomu jsme i utkání s Norskem měli pod kontrolou,“ pokyvuje Novotný po výhře 4:1.

Para hokejisté tak ovládli základní skupinu při parádním skóre 21:1. „Chtěli jsme potvrdit dobrý výkon, kterým jsme se nedávno prezentovali na turnaji v Kanadě. A to se nám v Itálii zatím daří. Celý tým společně makáme a nálada je skvělá,“ těší kapitána Radka Zelinku.

Zatímco Češi si po přímém postupu do boje o zlato užívají zaslouženého dvoudenního volna, Italové s Nory si to v pátek rozdají o druhou finálovou vstupenku. Poslední ostrá prověrka před MS vyvrcholí v sobotu bitvou o zlato, která je na programu od 10 hodin.

Další program turnaje v Turíně

Pátek 27. ledna – semifinále:
10:00 Itálie – Norsko

Sobota 28. ledna – finále:
10:00 Česko – Itálie/Norsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz