<

Říha chtěl Nečase a spol. marně: Kluby byly proti, někteří hráči se ani neozvali

Foto: Markéta Křížová

11. srpna 2019, 16:58

Václav Jáchim

Poprvé od mistrovství světa v Bratislavě má Miloš Říha starší na sobě výstroj a v ruce píšťalku. Zkušený kouč zahájil druhou sezonu u národního týmu, na letním kempu v Jihlavě cepuje převážně mladé hráče. "Chtěli jsme vzít i jiné kluky ze zámoří. Ale buď byly proti jejich kluby, nebo se ti hráči ani pořádně neozvali. To mě mrzí," konstatuje.

Letošní kemp startuje o týden dřív než ten loňský v Přerově. Co je příčinou?
Hlavně jsme to chtěli udělat kvůli tomu, abychom viděli mladé hráče ze zámoří. Udělali jsme to o trochu dřív, aby nám ti kluci neodjeli. Ale jak je vidět, tak by to ani nemělo smysl.

Proč?
Protože spousta se jich omluvila a spousta ani nedala vědět. My je tam máme třeba napsané jako náhradníky, ale náhradníci to nebyli. Do poslední chvíle jsme čekali, jestli se neozvou. Mrzí mě to. Spousta jich má prý individuálně nějakou práci, kempem bychom jejich program narušili. Ale já si myslím, že příprava s národním mužstvem je trochu něco jiného. Tady by pracovali v kolektivu, takhle budou pracovat sami.

Koho máte konkrétně na mysli?
Chtěli jsme Nečase, Zadinu, Hájka, Zbořila... Bylo to dělané kvůli našim mladým špičkám.

Foto: Markéta Křížová

Není hlavní problém v tom, že nesouhlasily kluby NHL?
Někteří buď už odjeli, nebo měli zdravotní problémy. A pak je tam to, co jsem už říkal. Že mají prostě svůj individuální plán a my bychom jim ho narušili.

Kempu se tím pádem zúčastní jiní perspektivní borci, kteří se mohou ukázat. Každý má šanci, co říkáte?
Jak už jsem avizoval na začátku, kdy jsem reprezentaci vzal, chtěl bych vytvořit takové béčko. V žádném případě netvrdím, že tihle hráči jsou nějací béčkaři, ale chci udělat široký kádr, aby kluci měli motivaci. Takový ten krůček před sebou. Aby věděli, že se o nich ví, že je někdo bude zkoušet. Proč mají pracovat a na co se mají těšit. Víceméně jsou to neznámí hráči, ale my je známe. Vybrali jsme je ze zámoří i z extraligy. Oproti loňsku jsme trošku omladili.

Nejvíc zkušeností má David Rittich. Předpokládám, že jste hodně rád za jeho účast v kempu.
Vždycky je to parádní, když přijede někdo takový. Já mu děkuji, že se toho zúčastnil. Dlouho váhal, ale pak s tím souhlasil. Loni jsme tu měli Mrázka, což kempu dá takový punc, který jsme hledali. Aby to mělo smysl. Kemp neděláme pro sebe, ale pro kluky. Aby to pocítili. Tohle je takové plus.

Uvažoval jste, že by se v Jihlavě hrál oficiální mezistátní zápas?
Oficiálně nemůžeme hrát nic. Ale ještě se budeme bavit s Duklou, jak mají svůj program, že bychom si s nimi zahráli. Jinak uskutečníme modelové utkání jako loni.

Foto: Markéta Křížová

Někteří hráči jsou směrem k reprezentaci velkým příslibem. Mají za sebou pobyt v zámoří nebo solidní výkony v extralize. Budete je na podzim hodně sledovat s ohledem na Euro Hocky Tour?
Na všechny jsem zvědavý. I na ty, co nepřijeli, protože letos bychom chtěli dát víc prostoru těm mladším. Turnaje jsou sice těžší, ale dvě pětky bychom vybrali tady z těch hráčů, kteří jsou teď na kempu a budou v sezoně na nějaké úrovni. Už sledujeme přípravná utkání, zajímá nás, jak se kluci chovají v klubech

Od mistrovství světa na Slovensku utekly skoro tři měsíce. Chyběla vám trenérská práce?
Už jsem z toho byl trochu nervózní (usměje se). Zklamání po šampionátu bylo velké. Všechno jsem si to prožil, před další sezonou jsem už zase v očekávání, že se bude něco dít a něco dělat. Pro mě jsou tyhle pauzy dlouhé.

Minulý týden byl zveřejněn program utkání základních skupin šampionátu ve Švýcarsku. Sledoval jste to pozorně? Češi začnou zase proti Švédům.
Nebude to nic lehkého, ale pokud uspějeme s jedním z největších favoritů... Uvidíme. Příští mistrovství světa bude zase jiné. Tohle bylo nabité hvězdami NHL, akorát Finové to drželi na své bázi. Dva měsíce s tím mužstvem pracovali a pak se jim to vyplatilo. Já si nedovedu představit, že bych nenominoval třeba Voráčka. Byl jsem nedávno s Hronkem na dětském kempu a už se na to zase strašně těší. O NHL moc nemluvil, spíš o šampionátu, což se mi na něm líbilo. Když budou mít takovou chuť i ostatní kluci, tak bychom to mohli zopakovat a konečně to tam plácnout. Jestli se nám tedy podaří zase tým dobře složit.

Jste v kontaktu s dalšími hráči z NHL?
Na té akci byli kromě Hronka také Radil nebo Nosek. S nimi jsem se bavil. To samé s Tomášem Hertlem. Robert Reichel a Petr Nedvěd v sezoně opět poletí na inspekce do Ameriky. Budeme kontaktovat každého, kdo by nám mohl pomoci, abychom udrželi laťku, kterou jsme nastavili.

Foto: Markéta Křížová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz