Říha o divočině s Německem: Začátek úžasný, pak jsme shořeli v hlavách

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

17. dubna 2019, 21:15

Václav Jáchim

Čeští hokejisté si v přípravě na mistrovství světa připsali třetí výhru, ale podobně jako v neděli proti Rakušanům byl i úvodní souboj s Němci nečekaně divoký. Na jednu stranu je skvělé, že hokejisty netrápí koncovka. Ovšem čtyři inkasované branky znamenají solidní varování. „Myslím, že jsme trošku shořeli v hlavách," konstatuje Miloš Říha.

Přitom elitnímu výběru všechno hrálo do karet. Díky trefám obránců Krejčíka a Koláře šli Češi rychle do vedení, duel mohli kontrolovat. „Začátek byl úžasný, ale udělali jsme faul a Němci následně srovnali. Dali dva góly a my začali trošku bláznit. Každý z hráčů chtěl, neplnili jsme si povinnosti. Před utkáním jsme si řekli určité věci z předchozího zápasu s Rakouskem, ale zase jsme dělali stejné chyby. Do obrany to vůbec nebylo ono," připomíná kouč.

Povinnosti si plnila třetí lajna, u ostatních to tam nebylo

Tenhle fakt je důležitý, klání Euro Hockey Challenge slouží jako příprava na světový šampionát. „Vítězství je vítězství, ale ukázalo nám to, kdo ty zápasy může hrát. Možná budeme ve větším klidu," reaguje Říha. Zejména první třetina nabídla přestřelku, padlo šest branek, Češi vedli 4:2. „Dobře, ale pak jsme měli být daleko aktivnější," namítá hlavní trenér. „Povinnosti si plnila třetí lajna, u ostatních to tam nebylo," dodává.

Česká defenziva podruhé za sebou nakoupila po čtyřech gólech. Dostat ve dvou zápasech s Rakouskem a Německem osm branek, to má k ideálu daleko. „Samozřejmě, má. My na tom pracujeme. Ale je potřeba, aby to pak kluci dělali na ledě," upozorňuje.

Němci mají vyšší kvalitu než Rakušané, dalo se čekat, že budou klást odpor. „Všichni se zvedají, jsou daleko disciplinovanější. My také musíme. Každou akci prostě nemůžeme zakončit do prázdné brány. Je třeba hrát jednodušeji, nesmíme propadat v útočném pásmu, protože Němci měli hru postavenou na rychlých brejcích. Díky Kubovi Kovářovi je neproměnili."

Vždycky říkám, že když nehrají centři, nehraje celá lajna.

Říha potvrzuje, co je pro něj v téhle fázi přípravy zásadní. „Výsledky ani tak ne, ale předvedená hra." Hokejisté měli vynikající vstup, sami však protivníkovi nabídli šanci a dlouho se s ním pak přetahovali. Vlastně až do posledních vteřin. „Nejdřív jsme vyskočili, byli jsme nadšení. Pak nám hlavy trošku spadly a začali jsme mít obavu, abychom neudělali chybu. Mělo to opačný efekt," konstatuje Říha.

Ve čtvrtek od 17:20 hodin se v karlovarské KV Areně hraje odveta. „Chytat bude Bartošák," potvrzuje kouč původní záměr. „V poli ještě uvidíme. Byli jsme sice rozhodnutí, ale je možné, že s ohledem na první utkání do toho možná ještě sáhneme."

Námětů ke zlepšení s najde dost, Říha jeden důležitý jmenuje: „Vždycky říkám, že když nehrají centři, nehraje celá lajna. A nám první dva centři tentokrát nehráli. Ti to musejí řídit a uklidnit, na ledě by tam měli vnést klid," uzavírá.

SESTŘIH: Česko – Německo 5:4

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz