Sborná řádila, pak se bála. Rusové nedovolili Finům obrat a mají bronz

Foto: Michal Eger

21. května 2017, 18:24

Václav Jáchim

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Prožili velké semifinálové zklamání, hokejisté Ruska a Finska se ovšem museli rychle vzpamatovat. Duel o bronz velel najít v sobě zbytky energie, aby se povedlo aspoň částečně vykoupit sobotní hříchy. Radují se Rusové, kteří soka ve druhé třetině drtivě mačkali, pak se ovšem báli, aby Finové nezvládli podobný obrat jako v semifinále Kanada. Dramatická bitva nakonec skončila úspěchem sborné, klíčovou trefu zařídil ve 49. minutě Kučerov. Rusové tedy končí třetí, podobně jako loni v Moskvě. Finové si o dvě příčky pohoršili, na vicemistry světa 2016 tentokrát cenný kov nezbyl.

Víc času na odpočinek po semifinálových bitvách měli Rusové, což nemuselo být rozhodující. Bitvy o bronz rozhoduje, který tým v sobě najde nejen víc sil, ale především odhodlání a motivace. Sborná se nenechala rozhodit skvělým obratem Kanady, vstup měli sice slušný i Finové, jenomže pak už to byla jasná ruská jízda.

V první třetině ještě nebyl rozdíl tak znatelný, Seveřané se vcelku drželi. Slibnou možnost měl Pihlström, na opačné straně pálil z těžkého úhlu Bělov. V čase 6:58 šli do vedení svěřenci trenéra Znaroka. Antipin přistrčil Nikitovi Gusevovi a ten z pravého kruhu mířil k bližší tyči finské klece – 1:0. Záhy se hnal na zteč Dadonov, parádní ránu vyslal na Korpisala mladík Barabanov. Po chybě finské rozehrávky to zkoušel bekhendem neúnavný Gusev.

Zápas se překlápěl na stranu Rusů, kteří byli obdivuhodně svěží a koncentrovaní. Důraz dodávali bojovníci jako Kučerov nebo Plotnikov, hokejovou krásu dávkovali šikulové Gusev, Panarin, Šipačjov a další. Ve druhé třetině Finové nestačili odolávat tlaku protivníka. Po 108 vteřinách inkasovali druhý gól, stalo se v oslabení při vyloučení Kučerova. Ničuškin v přečíslení vyzval Vladimíra Tkačjova, puk prošel Honkovi pod hokejkou a útočník Kazaně nedal Korpisalovi šanci – 2:0.

Zadní řady týmu Suomi byly hodně děravé. Plotnikov toho nevyužil, ovšem pak Rusové dostali k dispozici přesilovku a tahle disciplína jim jde: Panarin napřáhl, ovšem viděl bezvadně postaveného Nikitu Guseva, který ze strany okamžitě pálil přesně – 3:0. Minutku a 15 vteřin poté už to bylo o čtyři, do střelecké pozice dostal puk Bogdan Kiselevič a obránce CSKA Moskva krásně napnul síť – 4:0.

Finský kouč Marjamäki ihned přistoupil ke střídání brankářů. Předchozí vzájemný duel na Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích zvládl Korpisalo ve velkém stylu, tentokrát mu vinou mizerného výkonu spoluhráčů duel pořádně zhořkl. Hokejisté sborné věděli, že kráčejí za vítězstvím, pokračovali s chutí, Lanxess aréna plná ruských fanoušků každou chvíli hučela touhou po dalším střeleckém úspěchu. 27 sekund před sirénou se však poprvé radovali Finové. Bělov v obranném pásmu namazal Mikku Rantanenovi, který vypálil. Kotouč se dostal k Filppulovi, jenž útočníkovi Colorada hned vrátil. A ten neměl problém skórovat – 4:1.

Do té doby jistý výkon Rusů dostal ve třetí třetině trhliny, a hned z toho bylo drama. Ve 42. minutě se po vhazování zmocnil puku Mikko Lehtonen a jeho ránu Vasilevskij neměl – 4:2. Uteklo něco přes čtyři minutky a Finové jásali znovu, při přesilovce snížil Veli-Matti Savinainen – 4:3. Každý si hned vzpomněl na sobotní semifinálový obrat Kanady, jenomže tohle sborná podruhé nedopustila.

Velký podíl na tom má Nikita Kučerov, který ve 49. minutě vystřelil z pravé strany, Säteri kotouč neudržel, načež ho útočník Tampy Bay v pádu dorazil za čáru – 5:3. Ruský výběr se uklidnil, Finové ještě zkoušeli dohnat ztrátu maximální obětavostí a důrazem. Už v čase 56:44 přistoupil kouč Majramäki ke hře bez gólmana. Nicméně výsledek už se nezměnil. Sborná tedy po roce opět bere bronz. Loni v utkání o třetí místo zdolala Američany, teď pro změnu Finy, kteří končí bez cenného kovu.

Výsledek utkání o třetí místo na MS 2017:

RUSKO – FINSKO 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Gusev (Antipin, Ničuškin), 22. Tkačjov (Ničuškin, Zub), 28. Gusev (Panarin, Dadonov), 29. Kiselevič (Naměstnikov, Ničuškin), 49. Kučerov (Gusev, Bělov) – 40. Rantanen (Filppula), 42. Lehtonen (Aho), 47. Savinainen (Rantanen, Aho).
Rozhodčí: Gouin, Iverson (oba Kanada) – Lhotský (Česko),Oliver (USA).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:1.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:29.
Diváci: 16 182.
Rusko: Vasilevskij – Orlov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Mironov, Provorov, Zub – Ničuškin, Andronov, Tělegin – Dadonov, Šipačjov, Gusev – Kučerov, Kuzněcov, Panarin – Barabanov, Tkačjov, Plotnikov – Naměstnikov. Trenéři: Znarok, Vitolinš, Vorobjov a Nikitin.
Finsko: Korpisalo (29. Säteri) – Ohtamaa, Honka, Kukkonen, V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Jaakola, Järvinen – Savinainen, V. Filppula, Rantanen – Aho, Pyörälä, Puljujärvi – Kemppainen, Pihlström, M. Aaltonen – J. Lajunen, Hännikäinen, Osala. Trenéři: Marjamäki, Immonen a Kaskinen.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz