Sezona Opavy: Co stálo za největším překvapením skupiny Východ?

Foto: hcslezan.cz

28. března 2020, 20:34

Michal Hladký

Opava má za sebou nejúspěšnější druholigovou sezonu v historii. Jak se tým, který byl v minulosti rád za postup do play off, propracoval na jednoho z černých koní soutěže?

Od týmu, který dva roky po sobě nepostoupil ani do play off, se toho moc nečekalo. Jenže Slezan překvapil! Celek, který nedisponuje hvězdným týmem, předváděl stabilně parádní výkony a zakončil základní část na skvělém druhém místě. 

Kdo na tom má největší podíl? Rozhodně celý tým. I když se podíváme do statistik, tak jde poznat, že se na úspěších podíleli všichni hokejisté. Ano, v Opavě se nacházejí tahouni jako Petr Wolf či Bohumil Herman (oba 42 bodů), celkově má ale více jak 20 kanadských bodů hned deset hráčů. 

Kdo by to byl přitom řekl, že se Slezan tak rozjede – prohrál totiž pět z prvních sedmi utkání. Jenže Opava se nevzdala, následná jízda byla úchvatná. Skvěle si opavští hokejisté počínali hlavně na domácí půdě, kde bodovali v sedmnácti z dvaceti utkání. 

Leden byl ze strany slezského týmu poměrně chaotický, přišly zbytečné ztráty a Opava se ještě musela strachovat o druhé místo. I díky kontumaci zápasu s Moravskými Budějovicemi se ale na příčce, která zajišťovala účast v semifinále skupiny, udržela.

Jak to celé dopadlo všichni víme – soutěž byl zrušena. Kdoví, kam by to tahle parta dotáhla...

Foto: hcslezan.cz

Pozitiva sezony 

Týmová hra. Ano, hokejisté Opavy hráli jeden za druhého – a to přineslo své ovoce. „Kabina fungovala. Staří vytvořili takovou tu osu a mladší hráče si hlídali," popsal fungování týmu pro opavský klubový web ten nejpovolanější, tedy trenér Pavel Zdráhal. 

Matyáš Daňa. Pokud se zeptáte fanouška Opavy na rozdílového hráče, tak nebude váhat – zmíní Matyáše Daňu. Jednadvacetiletý brankář ve své druhé sezoně mezi dospělými podával parádní výkony, jeho celkový průměr byl 3,18 inkasovaných branek za zápas.

Domácí zápasy. Zimní stadion v Opavě se stal nedobytnou tvrzí. Slezan tam prohrál do začátku ledna pouze dvakrát! A taky mu to doma padalo, fanoušci mohli oslavit vstřelení gólů svého týmu hned 92x.

Negativa sezony 

Špatná disciplína. Ve východní skupině 2. ligy nebyl tým, který by měl více trestných minut než Slezan (637 TM). Největším hříšníkem v řadách Opavy byl Jakub Peslar, který jich nastřádal 95. 

Odchod Vojtěcha Tomiho. Tohle muselo Opavu zamrzet. Tomi odehrál za Slezan v této sezoně sedm utkání, načež odešel do Frýdku-Místku. V Chance lize potom nastřádal 43 kanadských bodů.

Debakl v Šumperku. Nejčernější moment celé opavské sezony. Opava jela k Drakům v pozici týmu, který by měl favorizovaného soka minimálně potrápit. Nestalo se tak, tým pod vedením Pavla Zdráhala prohrál 2:12 a uřízl si pořádnou ostudu. 

Hráč sezony podle hokej.cz — Matyáš Daňa

Tady není o čem. Opavský brankář roli jedničky ve svých jednadvaceti letech zvládl bravurně a je jasné, že pokud si ho Opava udrží, tak nikoho jiného do brankoviště nepustí. Se 180 centimetry sice Daňa nepatří k nejvyšším brankářům, to ale nahrazuje svými skvělými dovednostmi. 

Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz

Sezona obrazem

Foto: FB: HC Slezan Opava

Foto: facebook.com/hcslezan

Foto: Petr Widenka, hcslezan.cz

Foto: facebook.com/hcslezan

Foto: Facebook HC Slezan Opava

Foto: hcslezan.cz

Foto: dracisumperk.cz

Foto: dracisumperk.cz — Věra Václavková

Foto: Luboš Vácha, bkhb.cz

Foto: dracisumperk.cz — Věra Václavková

Foto: Facebook HC Opava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz