Těžký start jsme zvládli, těší Kondelíka s Nečasem. A teď na Švédy!

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

15. dubna 2017, 10:20

Václav Jáchim

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Základní skupina šampionátu, v níž hraje česká osmnáctka, má několik favoritů, s jedním týmem se naopak ohledně postupu do play off nepočítá vůbec. Hokejisté Běloruska jsou mezi elitou nováčky, kdyby pod sebe dostali někoho z kvarteta Česko, Švédsko, Rusko, USA, bylo by to překvapení. Čeští mladíci mají soka za sebou, hráli proti němu svůj úvodní duel na turnaji. "Myslím, že jsme to zvládli. Každopádně důležité vítězství," říká Jáchym Kondelík (na snímku).

Svěřenci trenérského tria Varaďa, Augusta a Studnička vyhráli 7:4 a mohli si vydechnout. První záchytný bod splněn. Podle očekávání. Právě tenhle cíl ale kladl velké nároky na psychiku. "První zápas je vždycky náročný. Ještě když jsme nevěděli, co nás čeká. Jdete do toho s tím, že začínáte. Navíc proti Bělorusům by měl každý papírově dělat body. My to zvládli. Sice jsme dostali nějaké góly, ale důležité je vítězství," hodnotí útočník amerického juniorského týmu Muskegon Lumberjacks.

Start podle plánu. Osmnáctka zlomila Bělorusy, MS začala úspěšně »

S ohledem na vývoj zápasu osmnáctce pomohly dvě rychlé trefy v úvodu utkání. Češi však museli být pořád ve střehu. "Určitě. Vedli jsme 2:0 a mysleli si, že to půjde samo. Jenže oni nám před koncem první třetiny snížili. A my na chvíli přestali hrát. Naštěstí jsme pak ale dali čtyři rychlé góly. Tím se lámal chleba," povídá Martin Kaut. Běloruští dravci hokejově zaostávali, z hlediska síly a energie nikoli. "Měli jsme problém s  jejich hrou do těla. Nebyli tak komplexní, ovšem bojovali. Ukázali, že mají také sílu," uznává pardubický útočník.

Také Češi však dokáží přitvrdit. Soupeř to poznal několikrát, běloruští hráči opouštěli hrací plochu mnohdy s bolestí. Došlo i k několika strkanicím a šarvátkám. "Snažíme se hrát důrazně, držíme se kombinační hry a našeho systému. Určitě nejsme tým, který by do toho chtěl jen bušit a zranit soupeře. Bohužel, k něčemu tam došlo, ale jedeme dál," zmiňuje Martin Nečas. Reprezentanti se přizpůsobili. Dominovali v ofenzivě, neuhnuli v osobních soubojích. "Bělorusové předvádějí takový těžký hokej. Dohrávají souboje, jsou agresivní a houževnatí. Jednoduché to s nimi není. Ale podle mě jsme si s tím poradili parádně. Gólman nás podržel, celkem dobrý zápas," dodává Kondelík.

Dobrý první krok, libuje si kouč Varaďa. Na Švédy velí zlepšit disciplínu »

Urostlý útočník v polovině utkání nastartoval český tým za vítězstvím. Za stavu 2:1 cítil protivník šanci, jenže pak přišla smršť gólů osmnáctky. Ten první zaznamenal Kondelík pohotově po ledě, brankář Grišenko vůbec nereagoval. "Ani jsem to nečekal. Viděl jsem Ostapa Safina, chtěl jsem mu nahrát. To byla moje původní myšlenka. Pak jsem si řekl, že vystřelím. Tak nějak jsem udělal oboje najednou a puk padl do brány. Za což jsem samozřejmě moc rád," usmívá se syn bývalého českobudějovického gólmana Romana Kondelíka.

Po duelu zavládla v českém táboře střídmá radost. Hokejisté měli dobrý pocit z premiéry na turnaji, zahřívací kolo proběhlo podle představ. To hlavní je však před nimi. "Premiérové utkání hraje velkou roli. Jak se odrazíte, tak by potom mohl vypadat celý turnaj. Věděli jsme, že pokud Bělorusy zvládneme, bude se nám hrát lépe. Z hlediska sebevědomí, i herně. Teď se musíme soustředit na Švédy, to bude náročnější soupeř," dívá se směrem k dnešní bitvě Kondelík. Střetnutí startuje ve Spišské Nové Vsi v 19:30 hodin, pro český výběr půjde o první překážku z přetěžkého trojboje, do něhož patří i následné bitvy s Američany a Rusy.

Dispečer ofenzivy Martin Nečas má radost, že proti Bělorusku splnila osmnáctka úkol beze zbytku. "Na začátek je vždycky těžké, pokud máte soupeře a jste favoritem. Ale zvládli jsme to, byť na konci jsme dostali zbytečné dva góly. Máme první výhru, dnes nás čeká další zápas se Švédy. Musíme se dobře zregenerovat a připravit se," velí. Povzbudit může produktivita, české akce byly nápadité a účelné. Gólů mohlo padonut  ještě víc. "Dali jsme jich sedm, to je pěkné. Trošku jsme se však zhoršili v defenzivě, tohle musíme před dalším utkáním zlepšit," uzavírá český kapitán.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz