Trápení Rikarda Grönborga. Kouč mistrů světa se bojí o nemocnou dceru

Foto: wch2016.com

2. listopadu 2018, 15:50

Václav Jáchim

Příští týden přijede se švédskou reprezentací do Prahy, úspěšný kouč Rikard Grönorg se chystá na start nové mezistátní sezony. Ale zároveň prožívá i velké trápení – má totiž strach o zdravotní stav malé dcerky.

Trenér dvojnásobných mistrů světa má rodinné trable, upozornil na ně deník Dagens Nyheter. Grönborg se strachuje o dceru, která přišla na svět počátkem letošního roku. Malá Grace Callie se narodila s vrozenou vadou hrtanu.

Nemoc se jmenuje laryngomalacie, pacientům způsobuje velké dýchací potíže. Grönborgova mladší dcera je neustále pod kontrolou, kdyby se její stav zhoršil, musela by neprodleně putovat do nemocnice. „Je to špatná situace, samozřejmě. Snažíme se ji zvládat. Máme o dceru starost," řekl kouč švédské reprezentace.

S manželkou Dawnie využívají technické pomůcky, která v případě nedostatečného dýchání dcery ihned upozorní na potíže. „Na monitoru okamžitě zjistíme, co se děje. Dcera nemá úplně rozvinutou chrupavku v krku, což má vliv na dýchání. Hlavně při spaní, v noci. Ty bývají dlouhé. Hodně nás to s manželkou znepokojuje," uvedl Grönborg.

Podle informací lékařů by mohlo onemocnění odeznít, jak uvidí deník Expressen, u většiny populace laryngomalacie zmizí po dovršení věku dvou let. Pokud by i pak obtíže přetrvávaly, byla by zřejmě nutná operace. „Doufáme, že se to zlepší. Nemoc dcery musíme přijmout jako fakt, patří do našeho každodenního života. Moc si přejeme, abychom za šest nebo osm měsíců dostali od lékařů zprávu, že je všechno v pořádku," dodává Grönborg.

Jeden z nejúspěšnějších trenérů švédské hokejové historie začne příští týden poslední sezonu u národního týmu. Grönborg v létě oznámil, že po mistrovství světa na Slovensku skončí, výběr Tre Kronor poté převezme stávající asistent a někdejší generální manažer reprezentace Johan Garpenlöv.

O Grönborga je poslední dobou zájem v NHL. Po jarním triumfu na světovém šampionátu v Dánsku se mluvilo o kontaktech úspěšného trenéra s Buffalem, padala jména několika dalších týmů. Příští léto mohou být rozhovory oprášeny. Odchodu Grönborga za Atlantik nahrává i skutečnost, že jeho manželka pochází ze Spojených států a ráda by se tam s rodinou vrátila.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz