Úspěch Kralup? Příprava a charakter, tvrdí Januška. Škole dává přednost

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Kralupy nad Vltavou vyhrály západní skupinu REDSTONE Extraligy juniorů a jejich kapitána Františka Janušku čeká první play off v životě. Středočeši se v nové soutěži učili za pochodu a bezpochyby udělali největší pokrok ze všech.

Františku, máte za sebou úspěšnou základní část. Jak ji hodnotíte?
Každý zápas byl pro nás velice těžký, všichni soupeři byli dobří. Naše skupina byla vyrovnaná, a tak jsme museli jít do každého utkání naplno, a i přes bodový rozdíl nikoho nepodcenit. Ve většině zápasů jsme byli papírově lepší, ale i tak to bylo složité.

Jak se vám dařilo zvládat složitější zápasy?
Těžké zápasy pro nás nebyly až tak těžké, dalo se to zvládnout, poradili jsme si s tím. Hlavně díky dobré přípravě od trenérů a super týmu, který drží pospolu už nějaký ten pátek. Známe se, jsme tým, který má velký charakter.

Očekávali jste podobný výsledek, kterého jste dosáhli? Tedy že vyhrajete skupinu s osmibodovým náskokem…
To určitě ne. Spousta kluků od nás nikdy nehrála žádnou vyšší soutěž. Nevěděli jsme, co od této ligy očekávat. Řekl bych, že jsme se i báli, proto jsme v prvních kolech byli zataženější. Potom jsme si ale zvykli, poznali soupeře a zjistili, jak se na ně připravit. Na začátku sezony jsme s takovým umístěním vůbec nepočítali. Jako cíl jsme si dali play off, což se nakonec podařilo a moc si vážíme toho, že je to z hezkého prvního místa.

„Z každého utkání jsme si vzali, co jsme potřebovali.“

Jak se pro vás základní část vyvíjela?
Náš tým měl vzestupnou tendenci, zlepšovali jsme se s každým zápasem. Z každého utkání jsme si vzali, co jsme potřebovali, a aplikovali to do dalších zápasů.

Změnilo se něco konkrétního?
To bych ani neřekl. Jen jsme aplikovali to, co jsme aplikovat měli. Dali jsme na rady a informace od trenérů, začali jsme věřit systému, který hrajeme. Pak se ukázala, že to je to pravé ořechové, což nám pomohlo vyhrávat. Spolu s bojovností, která nás jako tým dobíjí, to byl klíč k prvnímu místu ve skupině.

Kdy v sezoně nastal ten obrat?
Nastalo to po tom, co jsme dokázali porazit každý tým. Hlavou nám blesklo, že bychom to mohli zopakovat, a najednou jsme se ocitli na prvním místě.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Některé týmy ale zažily propad. Měli jste i vy nějakou krizi?
Já bych řekl, že ani ne. A je to tím, že jsme se do každého zápasu snažili jít opravdu na sto procent a vůbec nebrat ohledy na tabulku. Věděli jsme, že kdokoliv může porazit kohokoliv, což se také mnohokrát stalo. Bojovali jsme pořád stejně. Tým musí k poslednímu zápasu, který už není tak důležitý, přistupovat stejně jako k nejdůležitějšímu zápasu v sezoně.

Pomohla vám k tomu i vyrovnanost skupiny?
To určitě ano, nebyl tam žádný tým, který by měl výraznější náskok. Museli jsme být pořád ve střehu. Nemohli jsme si dovolit vykašlat se na některý ze zápasů.

Jaké jsou teď vaše ambice?
Nejdůležitější budou první dva čtvrtfinálové zápasy doma proti Šumperku, ty chceme vyhrát. Doufáme, že přijde co nejvíc lidí a zabojujeme. Ambice pro nás budou úplně stejné jako od začátku sezony – připravit se na každé utkání a nechat v něm všechno. I tady půjdeme zápas od zápasu.

„Jsme jeden z mála týmů, který se dokáže opravdu nachystat na jednotlivé soupeře a hodit na chvíli za hlavu všechno kolem.“

Chodí na vaše zápasy pravidelně hodně fanoušků?
Ano, fanoušci chodí. Zdá se mi, že poslední dobou čím dál víc, nosí i buben a hodně nás podporují. Myslím si, že play off je hodně přiláká a přijde jich ještě víc.

Věříte, že můžete celou soutěž vyhrát?
Určitě si věříme, protože jsme jeden z mála týmů, který se dokáže opravdu nachystat na jednotlivé soupeře a hodit na chvíli za hlavu všechno kolem. Hrát si jen svoji hru, a tou soupeře porazit.

Co očekáváte od čtvrtfinále s Šumperkem?
Očekávám, že v moravské skupině hrají kluci víc do těla a bude se to víc řezat. Musíme na to být nachystaní a vyniknout svou techničností.

Foto: Markéta Křížová, bkhb.cz

Berete jako výhodu, že jste se ve čtvrtfinále vyhnuli Havířovu, Přerovu a Vsetínu?
My jako výhodu bereme to, že budeme začínat doma. Koneckonců pokud bychom postoupili dál, tak na tyto silné týmy stejně narazíme. Tohle tedy jako výhodu nebereme, ale věřím, že bychom se stejně jako na Šumperk nachystali na kohokoliv jiného.

V srpnu jste se zúčastnili turnaje v Přerově, kde jste kromě domácího celku hráli také se Vsetínem. Jak na tyto zápasy vzpomínáte?
Byla to naše první zkušenost s týmy, které se ocitly v této soutěži. Trochu jsme se obávali, jak nastoupí, jak budou vypadat, když minulou sezonu hráli nejvyšší juniorskou ligu. Zjistili jsme, že se s nimi dá úplně v klidu hrát. Navíc od turnaje v Přerově jsme se herně posunuli ještě o kousek dál. Jsme silnější, než jsme byli před sezonou.

Může vám to nějak napovědět do play off?
To určitě ano, všichni z týmu si pamatují, že to byly vyrovnané zápasy. A přesně taková utkání budou i teď v play off.

„Každý hráč v týmu má svoji úlohu, tu musí plnit a těžko se bez něho obejdeme.“

V posledním kole základní části jste prohráli s Ústím 0:3. Jak hodnotíte váš výkon v této generálce?
My jsme do Ústí přijeli bez jedné lajny, která je v našich zápasech klíčová. Odehráli jsme dobrý zápas, jen jsme neproměnili šance, které jsme proměnit měli. Nám tam spadly tři góly v oslabení, dostali jsme dvakrát trest pět minut a do konce utkání, což nás docela položilo. Byly to zbytečné tresty, které určitě přijít nemusely. Kdybychom se jich vyvarovali, tak jsme Ústí přehráli.

Upozornilo vás to tedy na něco, čeho byste se v play off měli určitě vyvarovat?
Ano, ukázalo nám to, co mohou udělat právě zbytečné fauly. Akorát tím ztratíme hráče, kterého potřebujeme. Ukázalo nám to, že každý hráč v týmu má svoji úlohu, tu musí plnit a těžko se bez něho obejdeme.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Pomohl vám fakt, že jste hráli bez jedné lajny, hodit prohru za hlavu?
Bereme to tak, že zápasy v play off nebudou jiné. Určitě může nastat to, že bude někdo zraněný. To k tomu patří. Ústí šlo na druhou stranu o hodně, je to silný soupeř, takže za výsledek 0:3 se určitě nemusíme stydět. Navíc u nich, kde se hraje opravdu špatně. Sebevědomí do play off nám to určitě nesebere, naopak teď se připravujeme na Šumperk, který hodláme porazit.

„Šel jsem na Střední policejní školu ministerstva vnitra.“

S hokejem jste začínal v Písku. Jak jste se dostal do Kralup?
To je delší příběh. Asi do patnácti let jsem hrál v Písku, pak jsem odešel na střední školu do Prahy a chvíli jsem se tam potácel. Ani jsem nehrál hokej. Potom jsem nastupoval za HC Smíchov 1913 a v jednom zápase proti Kralupům si mě všiml pan trenér. Navázal se mnou kontakt a nabídl mi, jestli nechci jít hrát do Kralup. Řekl jsem, že bych to zkusil. Od té doby za ně hraji a jsem tam velice spokojený.

Z jakého důvodu jste zvolil zrovna Prahu?
Šel jsem na Střední policejní školu ministerstva vnitra, a ta je jen v Praze a v Brně.

Jde škola dobře skloubit s hokejem?
Teď jsem ve třetím ročníku a ještě pořád se snažím školu upřednostňovat před hokejem. Není to zase tak náročné, aby se to nedalo skloubit s hokejem. Takže velká porce mého času jde taky do sportu a zlepšování se v hokeji. Cesta do Kralup trvá z mé školy asi pětadvacet minut, takže není problém. Dojíždí spousta kluků a myslím si, že někteří to mají ještě dál.

„Člověk tam zná většinu hráčů, trenéry a pomalu je to mu blbé, když vidí, že porazil svůj mateřský tým.“

Jaké jsou vaše vize do budoucna v profesním směru?
Nejdřív bych chtěl odmaturovat, pak samozřejmě pokračovat dál se školou. Nechtěl bych hned pracovat, někam se hrnout. Určitě bych si chtěl udělat vysokou školu, ale bůhví, jak to bude (směje se).

Vraťme se ještě k vaší hokejové kariéře. V letošní sezoně jste si zahrál i proti vašemu mateřskému Písku. Bylo to v něčem specifické?
Ano, to určitě bylo. Zápasy s Pískem byly vyrovnané a hrát proti svému mateřskému klubu je těžké. Člověk tam zná většinu hráčů, trenéry a pomalu je to mu blbé, když vidí, že porazil svůj mateřský tým. Nemá z toho dobrý pocit. Byly to vyrovnané a super zápasy, byl jsem spokojený s jejich průběhem.

V posledním kole hrál Písek s Kobrou o druhé místo. Fandil jste?
Ano, byl jsem se tam podívat. Oba týmy chtěly vyhrát a do play off chytit Vsetín. Byl to vyrovnaný zápas. Myslím si, že Písek měl navrch, ale bohužel to pro ně nedopadlo a budou teď muset hrát proti Přerovu.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Jak to v Kralupech vypadalo v minulých sezonách?
Já jsem v Kralupech druhým rokem. Minulou sezonu jsme hráli nadstavbu regionální ligy. Skončili jsme na druhém místě, což znamenalo, že jsme se do play off nedostali. Postoupilo Ústí, ale tím, že jsme skončili druzí, tak jsme se dostali do REDSTONE Extraligy juniorů. Tato soutěž má určitě vyšší kvalitu, než tomu bylo minulou sezonu.

„Já jsem ještě nikdy v životě play off nehrál.“

Jak minulou sezonu vypadaly zápasy s Ústím? Daly by se přirovnat k těm aktuálním?
Pokud mám správné informace, tak Ústí mělo v minulé sezoně ještě nějaké kluky navíc, kteří už před touto sezonou odešli. Ať už byli starší, nebo šli za lepším. Zápasy s Ústím ale vypadají přibližně stejně, v minulé sezoně teda byli o něco lepší, nicméně si troufnu říct, že už jsme je dohnali.

Po tom všem považujete tuto sezonu za nejúspěšnější?
Asi ano. Já jsem ještě nikdy v životě play off nehrál, nikdy jsem nevyhrál skupinu. Ať už třeba v žácích, nebo teď v juniorce, a jsem strašně rád, že se nám to teď podařlo.

Jaký to je pocit, stát před svým prvním play off?
Jsem sám zvědavý, jaké to bude v úterý, až půjdeme do zápasu s Šumperkem. Myslím si, že všechny ty pocity teprve poznám. Budu vědět, jaké to je, hrát play off. Trenéři říkají, že je to něco neskutečného, člověk by do toho měl jít naplno a snažit se hrát co nejlíp.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz