<

Ženský šampionát zná nový termín. Hrát by se mělo na konci srpna

Foto: Jan Beneš, Český hokej

10. května 2021, 17:49

Jan Šimek

Na tiskové konferenci odkryla nominaci 25 hráček a chystala se na přesun do Německa, odkud měla česká ženská reprezentace letecky vyrazit do Kanady. Večer ale přišla jako blesk z čistého nebe šokující zpráva – mistrovství světa bylo zrušeno. Teď ale Mezinárodní hokejová federace přišla s oznámením o přesunu šampionátu na konec srpna.

Mistrovství světa žen, které se mělo ve dnech 6. až 16. května uskutečnit v kanadských městech Halifax a Truro, zrušila těsně před jeho startem vláda kanadské provincie Nové Skotsko, která tak učinila vzhledem k rizikům spojeným s pandemií koronaviru.

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) a Hockey Canada coby pořadatel ve společném prohlášení uvedly, že se budou snažit najít nový termín tak, aby mistrovství mohlo proběhnout v létě. Teď už je znám i nový termín – po konferenci zúčastněných týmů se sešla Rada IIHF a rozhodla o tom, že ženský šampionát se uskuteční v termínu od 20. do 31. srpna s tím, že místo konání bude teprve určeno.

„V této době, ve které žijeme, nemůžeme stoprocentně počítat vůbec s ničím. Teď je určený termín na konec srpna. O mistrovství jsme museli bojovat, protože Kanada, USA i Finsko už jsou kvalifikovány na olympiádu, mistrovství tak chtěli uspořádat později v říjnu, aby mohly ladit formu právě na olympijské hry,“ říká na úvod kouč českých hokejistek Tomáš Pacina.

„Byl by to pro ně perfektní turnaj, ale IIHF musela vzít v potaz i země, které se na olympiádu nekvalifikovaly. Mezinárodní hokejová federace zdůraznila, že olympijská kvalifikace je v kalendáři nejdůležitější. Dostali jsme podporu od Švýcarska, čehož si moc vážíme. Zohlednili naše potřeby. Jsme rádi, že známe termín. Zatím nevíme, kde přesně se mistrovství uskuteční. Nabízí se například provincie Alberta – tedy města jako Edmonton, Calgary nebo Red Deer,“ dodává.

Ženská reprezentace se tak opět sejde ke společné přípravě. „Máme naplánované kempy na červen, červenec, a pak už navazující kemp v srpnu na MS. Uvidíme ovšem, co bude reálné, a co ne. Každopádně se chceme sejít – udělat suchou přípravu, být spolu na ledě a dobře se připravit na mistrovství světa,“ pokračuje Pacina. 

V jeho původní nominaci se objevilo 25 hráček, ale finální výběr ovlivnilo i onemocnění COVID-19. „Hráčky, které se do nominace dostaly podle výkonů, v ní budou automaticky dál. Samozřejmě do toho mohou promluvit zranění či momentální forma, ale budeme vycházet z 25 hráček, které si své místo uhrály. Ty, které se dostaly do nominace díky covidu, ovšem budou zprvu v roli náhradnic,“ prozrazuje trenér ženského národního týmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz