Z 0:2 na 3:2. Finové otočili derby se Švédskem a urvali třetí místo

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

8. listopadu 2020, 19:02

Jan Šimek

Dlouho to vypadalo, že Finové na svém Karjala Cupu skončí bez jediného vítězství poslední. V závěrečném utkání se švédským rivalem prohrávali o dva góly, ale dvoubrankové manko dokázali smazat a nakonec zvítězili 3:2. Povedený finský obrat završil v čase 57:33 Valtteri Kemiläinen, Švédové po trpké prohře končí poslední.

V úvodu severského derby mohli jít do vedení domácí, jenže rána Rindella od modré skončila na levé tyčce švédské klece. Švédové měli mírně navrch a zahrozili také ve vlastním oslabení, kdy Wingerli dostal nabito, ale Rajaniemi předvedl skvělý zákrok.

Zatímco úvodní třetina skončila bez branek, hned na startu té druhé se diváci dočkali hned dvou gólů. V čase 20:18 do toho Švédové šlápli, při přečíslení Nyberg posunul kotouč na Friberga, jenž otevřel skóre. A vzápětí přišel další úder.

Po faulu Sallinena švédský tým bleskově využil přesilovku. Tu hned po čtyřech sekundách využil Bristedt, který se prosadil prudkou střelou bez přípravy – 0:2. Domácí se dostali na dostřel díky snížení Saarely, ale výběr Tre Kronor mohl Finům odskočit v přesilovkách – neproměnili však ani dlouhou výhodu pět na tři.

Poté vyrazili Finové dopředu a Saarijärvi srovnal, když se trefil přesně mezi betony Rubina. A zatímco Švédové předtím čtyři přesilovky zahodili, celek kouče Jalonena tu svou jedinou ve třetí části využil. V čase 57:33 totiž skóroval Kemiläinen a završil skvělý obrat Finů. Ti ubránili i další oslabení, přežili závěrečný nápor švédského soupeře a turnaj zakončili na třetím místě.

FINSKO – ŠVÉDSKO 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 35. Saarela (Sallinen, Saarijärvi), 50. Saarijärvi (J. Peltola, Karvinen), 58. Kemiläinen (Innala, Suomi) – 21. Friberg (Nyberg, Ölund), 22. Bristedt (Zaar, Wedin)
Rozhodčí: Kaukokari, Heikkinen – Nikulainen, Elonen (všichni Finsko).
Vyloučení: 6:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 19:17 (5:8, 7:5, 7:4).
Nejlepší hráči: Vili Saarijärvi – Max Friberg.
Diváci: 3 214.
Finsko: Rajaniemi – Parikka, Saarijärvi, Lappalainen, Kemiläinen, Seppälä, Rindell, Lintuniemi, Eronen – Saarela, Koivistoinen, Nurmi – Innala, Sallinen , Suomi – Björkqvist, Björninen, Oksanen – Karvinen, J. Peltola, Turkulainen. Trenér: J. Jalonen.
Švédsko: Rubin – Sellgren, Nyberg, Martinsson, Näsén, Hansson, Ollas Mattsson – Frödén, L. Andersson, Lindqvist – Bristedt, Nilsson, Zaar – Berggren, Wingerli, Wedin – Sylvegard, Ölund, Friberg. Trenér: Garpenlöv.

Konečná tabulka turnaje Karjala

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 3 2 1 0 0 11:3 8
2. Česko 3 2 0 1 0 5:4 6
3. Finsko 3 1 0 0 2 5:10 3
4. Švédsko 3 0 0 1 2 4:8 1

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz