Z domečku ke druhému zářezu. Špunar vychytal osmnáctce nulu

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Reprezentace do osmnácti let ve švýcarském Davosu vyhrála i druhý zápas, když tentokrát svého soka v čele s brankářem Janem Špunarem vynulovala. Dvakrát se prosadil Jiří Kulich, první přesilovku na akci využil Dominik Petr.

Divoký vývoj ve skóre ze středečního utkání se do toho druhého nepřenesl, naopak se hrál vyrovnaný hokej s nevyužitými šancemi na obou stranách.

A jak předeslal Jakub Petr, došlo ke změnám v sestavě. „Jedna celá pětka byla mimo sestavu a udělali jsme drobné změny v prvních dvou lajnách. Zároveň jsme celý dopolední trénink věnovali nácviku přesilových her ve speciálních formacích a jsem rád, jak na to kluci zareagovali. Zvládli jsme je solidně a viděli jsme, co chceme, k čemuž nám pomáhala vyhraná buly,“ říká hlavní trenér.

Zároveň si hráči převážně ročníku 2004 osvojují stejný styl hry, jakým se prezentovali jejich předchůdci. „Kluci zjišťují, že náš hokej bude bolet, ale jsme tím nepříjemní a můžeme být i proti favoritům, se kterými budeme v sezoně hrát. Získávali jsme tím spoustu kotoučů, ale pak máme tu bolest v rychlosti a tvrdosti střelby. To už řešíme deset let,“ připojuje Petr.

Střeleckou nemohoucnost prolomil na straně českých mladíků až velký důraz do branky soupeře, když na prahu 26. minuty úspěšně zakončil Jiří Kulich. V dalším průběhu si oba celky vyzkoušely hru proti třem, ale nadějné převahy nevyužily.

„Víme, že je mužstvo šikovné směrem dopředu, protože tam máme kreativní hráče, kteří dneska hráli pro tým. To je pro trenéra dobrá zpětná vazba, protože jsme do zápasu šli s tím, že se všechno odvíjí od našeho domečku – z obranného pásma. Když nemáme kotouč, chceme být velice organizovaní. Ještě tam byla hluchá místa, ale jsem rád, že to kluci vzali za své. Dařil se nám i forčeking,“ chválí lodivod lavičky.

Podruhé se Kulich trefil po nedůrazu švýcarské obrany na začátku třetího dějství, čímž poslal národní tým do dvougólového vedení. To ještě navýšil v závěru početní výhody Dominik Petr, oba střelci se tak prosadili zatím v obou duelech.

„Dostali jsme od trenérů pokyny, abychom napadali a aby beci nestahovali puky dolů. Probírali jsme i přesilovky a oslabení, které vypadaly docela dobře a ke kterým jsme dostávali další informace i během hry,“ vypráví obránce Denis Puchala.

V závěru hrací doby Jan Špunar i díky pomoci obětavých spoluhráčů uhájil svou klec i při dalším oslabení ve třech, takže si připsal první reprezentační čisté konto.

„Nula je pozitivní pro trenéra gólmanů i hráče samotné, protože za rozhodnutého stavu i při odvolaném gólmanovi soupeře to zvládli uhrát – blokovali střely na hraně rizika. Notabene po včerejším zápase, kdy to bylo takové divoké. Vítězství má svoji cenu, ale pořád je to jenom příprava,“ upozorňuje Jakub Petr.

V pátek od 14 hodin čeká jeho svěřence pod alpskými vrcholky poslední utkání. „Jsou tu pěkné hory a celkově prostředí. Se spoluhráči se nám tu líbí, jsme dobrá parta, podporujeme se a chceme tu vyhrát všechny tři zápasy. Zatím jsme na dobré cestě, ještě musíme dotáhnout do vítězného konce poslední zápas. Sil máme hodně, protože jedna lajna vždycky sedí. Myslím, že poslední zápas bude vyhrocený,“ uzavírá Puchala.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 26. Kulich (Slavíček, Šapovaliv), 45. Kulich, 50. Petr (Šalé, Čech).
Rozhodčí: Hebeisen, Borga – Progin, Burgy.
Vyloučení: 5:9.
Využití: 0:1.
Švýcarsko: Simeoni – Füllermann, Quinn, Dionicio, Terraneo, Bieri, Christe, Leibzig, Winter – Naber, Taibel, Schild – Rod, Müller, Lurati – Greuter, Hull, Weber – Fiebiger, Gruber, Reinhard. Trenér: Jenni.
Česko: Špunar – Čech, Alscher, Prčík, Němec, Puchala, Krajčík – Kulich, Šapovaliv, Slavíček – Hujer, Sapoušek, Rymon – Šalé, Petr, Jecho – Bareš, Jungwirth, Juříček. Trenér: Petr.

Poslední zápas v Davosu

Pátek 23. července:
14:00 Švýcarsko – Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz