Za Pardubice hrál Australan! Rodiče na zápas ráno koukali, vypráví

Foto: Kateřina Macečková, hcdynamo.cz

V improvizované pardubické sestavě pro úterní zápas s Karlovými Vary se objevil i australský útočník Kale Costa. Není divu, že je prvním hráčem z Austrálie, který kdy nastoupil za Dynamo.

Tahle země totiž není hokejová... 

Ale pozor, sedmnáctiletý útočník není prvním Australanem v historii Tipsport extraligy. Není to tak dávno, co za Vítkovice nastupoval Nathan Walker, v současnosti člen širšího kádru Washingtonu. 

„Je to můj vzor," říká Costa v rozhovoru pro hcdynamo.cz. „V Austrálii ho všichni okolo hokeje znají, byl kvůli tomu i v televizi, protože se jako jediný dokázal prosadit v NHL."

Costa má také talent. Dlouho nastupoval v ústecké mládeži, v průběhu předešlé sezony se přesunul do Pardubic. Za juniorku Dynama letos sehrál 12 utkání s bilancí 3+4.

Angažmá v Pardubicích mu doporučil Jan Čaloun, jeho trenér ze Slovanu. „Hlavně on to vše zařídil," potvrzuje Costa. „Rozhodovali jsme se, jestli by nebylo lepší dostat se někam výš. V Pardubicích se mi strašně líbí, jsou pro můj rozvoj nejlepší. Je tady posilovna, hodně tréninků, a to i na střelbu, dobří hráči a regenerace..."

„V Pardubicích se mi strašně líbí, jsou pro můj rozvoj nejlepší."

V úterý se dočkal premiéry v nejvyšší soutěži. Hráče z áčka postihla střevní viróza, do Karlových Varů tak Pardubice musely odjet s juniorkou. 

„Bylo to úžasné hrát před tolika lidmi. Zpočátku jsem byl hodně nervózní, ale snažil jsem se předvést co nejlepší výkon," přiznává Costa na webu Dynama. „Ani jsem nečekal, že budeme hrát. Byl jsem připravený na duel proti Hradci za juniory, ale po rozbruslení nám trenér řekl, že máme jít na oběd, sbalit si věci a že jedeme do Karlových Varů. Bylo to překvapení."

„V Austrálii jsme měli české přátele a oni mají známé v Ústí nad Labem, tak kontaktovali Jana Čalouna."

„Moji rodiče byli šťastní. Zápas sledovali brzo ráno v Austrálii," vypráví mladík, který kvůli svým hokejovým snům musel opustit rodinu a během sezony žije v Česku. „V Austrálii jsme měli české přátele a oni mají známé v Ústí nad Labem, tak kontaktovali Jana Čalouna. U toho jsem také bydlel," prozrazuje, jak se jeho přesun mezi kontinenty vlastně seběhl.

V pátek možná Costa přidá další extraligový start. Pardubice hrají s Litvínovem a pravděpodobně budou muset do hry nasadit opět několik juniorů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz