Zaber! Svaz si chystá novou dívčí generaci, pomáhá i Hokejistka roku

Foto: Martin Mašek

Čím dřív začneš nahlížet sportu pod pokličku, tím líp. Asi taková je hlavní myšlenka letní hokejové školy pro dívky, kterou letos druhým rokem uspořádal Český svaz ledního hokeje. Tentokrát se konala v Neratovicích, čtyřicítka hokejistek ročníků 2002 až 2008 dostávala rady od reprezentačních trenérů všech kategorií. Kolik z nich za pár let pojede na mistrovství světa?

Pod vedením olympijského vítěze Davida Moravce strávily hokejistky šest dní. Tréninky absolvovaly rozdělené na dvě party podle věku, každý den je čekaly dvě jednotky na ledě a dvě na suchu. Dalo by se říct – týden dřiny a zábavy současně. „Je to trochu náborová záležitost. Chceme přilákat holky a dát jim základy toho, co po nich budeme chtít v první reprezentační kategorii do patnácti let,“ říká Moravec.

Samotný výcvik hokejových dovedností byl vlastně až na druhém místě. Trenéři se snaží dívkám vštípit třeba to, jak se správně rozcvičit nebo kdy naopak vypnout a regenerovat. A taky je učí všestrannosti, proto si na suché přípravě zahrály fotbal, vybíjenou nebo beach volejbal. „Kromě sportovní stránky se do nich snažíme ‚nacpat‘ i zdravou stravu. Chceme, aby se hokejem bavily a aby se snažily ve svém klubu dělat i něco navíc, protože ne všude to funguje tak, jak bychom si představovali.“

Rady dostali rovněž jejich rodiče. „Po příjezdu jsme měli seminář o pohybové aktivitě, kterou by měli holkám dávat, v pátek zase o stravě. Zdá se nám, že ne úplně každý rodič ví, co má sportovci dávat,“ upozorňuje manažer ženské reprezentace.

Nadějím českého sportu se věnovala také hokejistka, která už v mladém věku sbírá úspěchy. Devatenáctiletá Klára Peslarová se propracovala do pozice české brankářské jedničky, z posledních tří let vyhrála dvakrát trofej pro Hokejistku roku. „Jsem tady, aby holky věděly, kam až se můžou dostat. Ale jinak se jim snažím pomoct, poradit maličkosti. Nejsem tady od toho, abych je něco učila,“ hlásí Peslarová ke své roli. V budoucnu by se však trénování ráda věnovala, stejně jako třeba její vzor – švédská gólmanka Kim Martinová.

„Až jednou skončím, chtěla bych něco takového dělat. Ještě odkoukávám od zkušenějších trenérů. Spíš jsem ještě gólman,“ směje se odchovankyně Poruby, která se nebojí své následovnice chválit. „Trenéři mají z čeho vybírat a myslím, že pro budoucnost českého ženského hokeje je to výborné. A brankářky? Fakt se snaží a když jim něco vysvětlíme, chápou to. Je jich málo, ale chtějí se zlepšovat.“

„Naším cílem, který já považuju za velmi důležitý, je přilákat holky z áčka zpátky. Aby předávaly zkušenosti a mladé hráčky viděly svůj vzor. Klára pro ně vzor bezesporu je,“ doplňuje David Moravec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz