Zábranský (nejen) o sestavě. Popsal sílu USA a dodržel tradici s brankářem

Libor Zábranský | Foto: Markéta Křížová

25. května 2023, 9:34

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Měsíce příprav a dva týdny v Rize směřovaly k jedinému okamžiku – čtvrtfinálové bitvě proti Spojeným státům. „Hrajeme o všechno, je to sedmý zápas play off,“ zdůrazňuje asistent trenéra Libor Zábranský.

„Buď pojedeme domů, nebo ne. My věříme, že tady budeme až do neděle,“ hlásil Zábranský optimisticky po ranním rozbruslení v Tampere.

Na led Nokia Areny ve čtvrtek vyjeli jen hráči mimo sestavu: obránce Ronald Knot a útočník Filip Chlapík. Společně s nimi absolvoval rozbruslení také brankář Šimon Hrubec.

„My věříme, že tady budeme až do neděle.“ 

Sestavu pro čtvrtfinálovou bitvu s USA naznačil už středeční trénink. „Budeme hrát na třináct útočníků a sedm beků. Do hry se vrací David Tomášek,“ přikývl asistent hlavního trenéra Kariho Jalonena.

Obrana nastoupí ve stejném složení jako v úterý proti Kanadě, nemění se ani složení prvních tří útoků. Ve čtvrtém pak Radana Lence zřejmě nahradí právě Tomášek. 

Jméno brankáře číslo jedna ale Zábranský tradičně neprozradil. „Tušíme, kdo bude chytat u soupeře. Ale nechme ho, ať si láme hlavu, kdo bude chytat u nás,“ pronesl.

Zámořský výběr vstoupí do play off jako vítěz skupiny A, na turnaji zatím nenašel přemožitele. „Víme, co nás čeká – těžký soupeř, hodně bruslivý. Rychle otáčí hru, chodí hodně do rizika a věří si,“ vypočítával Zábranský.

„Víme, co nás čeká – těžký soupeř, hodně bruslivý.“ 

Poznatky o čtvrtečním protivníkovi předal trenérskému štábu skaut, který pozorně sledoval celý průběh skupiny v Tampere. Realizační tým s ním ve středu večer měl asi hodinovou poradu. 

„Dneska kluci dostanou jednoduché informace, co hraje soupeř a co na něj chceme hrát my,“ vysvětlil Zábranský.

„Dělají všechno pro to, aby nehráli v obranném pásmu. Chtějí jít do přečíslení, jsou důrazní a aktivní. Bude to o detailech,“ pokračoval někdejší vynikající obránce.

Reprezentace Spojených států spoléhá na řadu osvědčených borců z NHL: hvězdný status náleží Alexi Tuchovi nebo Conoru Garlandovi. Velkou pozornost si potom na šampionátu vysloužil mladíček Cutter Gauthier.

„Mají vynikající hráče, ale nechceme, aby se kluci soustředili na jednotlivce.“ 

„Mají vynikající hráče, ale nechceme, aby se kluci soustředili na jednotlivce. Kluci každopádně ví, kdo jsou jejich TOP hráči,“ řekl Zábranský.

Češi budou chtít v klíčovém utkání turnaje navázat na druhou třetinu proti Kanadě. „Tak bychom se chtěli prezentovat,“ souhlasil asistent trenéra s tím, že dvě porážky na závěr skupinové fáze byly pro tým poučné.

Očekávaná sestava Česka pro čtvrtfinále

Vejmelka – Kundrátek, Kempný, Košťálek, Dvořák, Jordán, Zbořil, Němeček – Kubalík, Sobotka, Červenka – Beránek, Černoch, Flek – Kaut, Zohorna, Smejkal – Tomášek, Špaček, Voženílek – Lenc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz